boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

košček pl Reporter.si

Podjetje očeta Erike Žnidaršič dobilo 100 ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

nemo palec Njena.si

VIDEO: Nemo od vzhičenosti razbil pokal in si ...

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Jure Bohorič
Jure Bohorič
0 30.08.2015 13:12:36

OLIMPIJA - RUDAR: Rudarski lov na razigranega zmaja

alesfevzer.com
Ko sta se Olimpija in Rudar marca letos nazadnje pomerila med sabo v Stožicah, večina Ljubljančanov sploh ni vedela za tekmo. To si je v živo ogledalo 300 ljudi, ti pa so spremljali pravo žalostinko, ki se je končala brez golov. Zdaj, ko v prestolnico spet prihaja Rudar, pa je vse drugače.

V največjem slovenskem mestu vlada evforija, kakršne ne pomnijo niti starejši privrženci Olimpije. Že res, da je slednja v zadnjih 20 letih imela nekaj prebliskov, toda le redki so bili trenutki, ko si je tekmo zeleno-belih želelo v živo ogledati toliko ljudi kot tokrat. Naval je gromozanski, celo tako velik, da je bila uprava kluba prisiljena v spremembo režima prodaje vstopnic in tudi vstopanja na stadion. V Stožicah bodo tako po dolgem času odprti vsi štirje vhodi na tribuni C, prav tako se vstopnice na dan tekme ne bodo več prodajale zgolj v blagajni na ploščadi, pač pa bosta odprti še dodatni dve na zahodni tribuni.

Če sem povsem iskren, potem sploh ne vem, kako igrati bunker. Sploh pa me takšen slog igre ne zanima. Igralce vedno spodbujam, naj igrajo odprto, napadalno, atraktivno, in tako bo tudi tokrat.

Če se nad tem nihče ne pritožuje, pa so številni s precej večjim negodovanjem sprejeli odločitev, da morajo po novem vstopnice plačati tudi otroci med sedmim in štirinajstim letom starosti, ki so imeli doslej brezplačen vstop.

Cena njihovih vstopnic je sicer simbolična (dva evra), do takšne spremembe pa je prišlo v želji, da bi bilo več preglednosti pri upoštevanju sedežnega reda. No, nezadovoljstvo na obisk ne bo vplivalo; ker je bilo med tednom kot dodatna reklama za Olimpijo podeljenih tudi nekaj brezplačnih vstopnic, se v Stožicah resnično obeta vrhunski obisk. Tekmo s Celjem si je v živo ogledalo štiri tisoč ljudi, zdaj se namiguje, da bi jih lahko bilo vsaj šest tisoč.

BUNKERJA NE ZNA IGRATI
Za dobro vzdušje bo torej poskrbljeno, za vse drugo bodo zadolženi nogometaši. Zdi se, da je Olimpija v vlogi absolutnega favorita, toda tudi Rudar se na gostovanje v Ljubljano odpravlja v zanj dobrem trenutku. V preteklem krogu so knapi doma remizirali z aktualnim prvakom Mariborom, zato besede trenerja Jerneja Javornika, da bodo Velenjčani na pot odšli brez bele zastave, ne presenečajo. "No, ni pa nobenega dvoma, da je Olimpija favorit. Absoluten favorit," poudarja Javornik. Slednji ne glede na dejstvo, da so zmaji na zadnjih štirih tekmah "pridelali" razliko v golih 15:1, ne razmišlja o tem, da bi v Stožicah pred svoj gol "parkiral avtobus".

javornik (obrez) nm
Nikola Miljković

"Če sem povsem iskren, potem sploh ne vem, kako igrati bunker. Sploh pa me takšen slog igre ne zanima. Igralce vedno spodbujam, naj igrajo odprto, napadalno, atraktivno, tako bo tudi tokrat. Seveda pa se lahko vsakokrat zgodi, da te tekmec stisne pred tvoj gol, in potem ti ne preostane drugega, kot da se braniš. Olimpija je dokazala, da premore dovolj moči za nekaj takšnega, toda mi smo optimistični, ker iz kroga v krog igramo bolje. Želimo odigrati čim boljšo tekmo, ali bo to dovolj za kakšno točko, pa bomo seveda šele videli," je razpredal Javornik.

TOKRAT JIH NE BO VELIKO
Medtem ko se je Javornik s svojimi varovanci lahko v miru pripravljal na tekmo osmega kroga, je bil njegov izkušenejši kolega Marijan Pušnik izpostavljen precej večjemu medijskemu pritisku.

Zdaj, ko njegova Olimpija blesti, ga vsi cukajo za rokav, številni bi kramljali z njim o tem in onem. To seveda ne velja zgolj zanj, ampak tudi za tiste, ki so doslej v zeleno-belem dresu najbolj izstopali. Koroškemu strokovnjaku vse to ni najbolj po godu, bolj bi si želel miru, saj še naprej ponavlja, da delo kljub dobrim rezultatom še zdaleč ni zaključeno.

"Največ težav imam s preprečevanjem tega, da ne bi kdo preveč poletel v oblake," ne skriva Pušnik in dodaja: "Žal mi je, da je tako, ampak dejstvo je, da v tem tednu nismo bili stoodstotno osredotočeni na svoje delo. Ampak če bodo želeli nogometaši odrasti in dozoreti, se bodo morali naučiti spopadati tudi s tem. No, je pa po svoje seveda lepo, da so igralci postali tako priljubljeni, da se je javnost ogrela za njih."

Bil bi zelo vesel, če bi v naši igri spet videl toliko energičnosti, želje in borbenosti kot na zadnjih tekmah. Vem, da navijači pričakujejo, da bomo spet zabili štiri, pet ali še več golov, toda mislim, da bo tokrat precej bolj izenačeno.

Nogometaši Olimpije bodo še toliko bolj priljubljeni, če bodo premagali tudi Rudarja, Pušnik pa od prihajajoče tekme ne pričakuje nič drugega kot tri točke. "Seveda, cilj je zmaga, a bo do nje težko priti," je prepričan trener zmajev, ki nadaljuje: "Pred nami je izredno pomembna tekma, ki bo naslednji preizkus zrelosti fantov in ekipe kot celote. Bil pa bi zelo vesel, če bi v naši igri spet videl toliko energičnosti, želje in borbenosti kot na zadnjih tekmah. Vem, da navijači pričakujejo, da bomo spet zabili štiri, pet ali še več golov, toda mislim, da bo tokrat precej bolj izenačeno. To bo trda tekma, na kateri bo padel gol, morda dva. Rudar je namreč zelo čvrst, trd nasprotnik, ki prejema malo zadetkov." 

Olimpija večjih kadrovskih težav nima. Mariotto in Denis Klinar sta še vedno zunaj pogona, tudi Andraž Šporar in Aljaž Krefl sta trenirala po posebnem programu, toda morda bosta stisnila zobe in zaigrala. Igral bo seveda tudi novi članski reprezentant Nik Kapun. "Pred vsemi igralci sem ga v garderobi pohvalil za vpoklic. To je predvsem nagrada za fanta, jaz pa si najbolj želim, da bi imeli med sezono še več članskih reprezentantov," je dodal Pušnik.

Članki iz rubrike