evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Življenje spremenilo Saško in ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

liz
liz
0 11.07.2015 11:25:59

MotoGP - Nadaljevanje prevlade, a čigave?

Reuters
Nedelja prinaša deveto preizkušnjo motociklističnega svetovnega prvenstva. Dirkači so se zbrali na dirkališču Sachsenring, kjer se bo vozila VN Nemčije. Dozdajšnjih osem dirk razreda motoGP je minilo v znamenju Yamahe, a Sachsenring bolj ustreza Hondi ...

Yamaha je slavila na sedmih od osmih letošnjih dirk, da pa je zgornja trditev precej blizu resnici, pove pogled v bližnjo zgodovino. Zadnjih pet let sta v Sachsenringu zmagovala samo Marc Marquez in Dani Pedrosa. Slednji je bil nepremagljiv od leta 2010 do 2012, medtem ko sta zadnji dirki pripadli aktualnemu svetovnemu prvaku.

Dvaindvajsetletni Španec je v Nemčijo prišel še dodatno motiviran oziroma nabrušen. Za to obstajata vsaj dva razloga. Prvi je, da v skupnem seštevku svetovnega prvenstva za vodilnim Valentinom Rossijem zaostaja 74 točk. Drugi pa je povezan z zadnjo dirko na Nizozemskem, od katere sta minila že skoraj dva tedna, a jeza vseeno ostaja. Marquez se bo težko sprijaznil s tem, da je tisto dirko dobil Rossi. Italijan je namreč po njegovem mnenju izkoristil Marquezovo prehitevanje, pri katerem sta se dirkača dotaknila z motocikli, zato je Rossi skrajšal zadnji zavoj, z lepo prednostjo prvi prečkal ciljno črto in prišel do pomembnih 25 točk.

MARQUEZ POKAZAL ZOBE
Od takrat se v motociklističnem svetu pojavljajo vprašanja o tem, ali je zadnji dogodek dokončno ohladil prijateljstvo med obema dirkačema. Vendar je to zgodba za kakšno drugo priložnost. Dejstvo je, da forma Honde ni taka kot v preteklosti, kljub temu pa je nikakor ne gre odpisati.



Na to opozarja tudi Rossi, ki želi na enomesečni odmor (naslednja dirka je na sporedu 9. avgusta v Indianapolisu) oditi kot vodilni v skupnem seštevku. Marquez pa je svojo odločnost in hitrost pokazal na obeh včerajšnjih prostih treningih, na katerih je bil najhitrejši. Rossiju je šlo nekoliko slabše, na prvem se je sicer uvrstil na drugo mesto, na drugem pa šele na sedmo.

Kljub temu Doktor ni bil razočaran: "Danes niti ni bilo tako slabo, saj smo dopoldne dobro začeli. Zaradi višjih temperatur je bilo popoldne težje, a nam je uspelo popraviti nastavitve. To je dobra osnova, moja hitrost ni bila slaba, ampak prav tako ni bila fantastična, zato se moramo še bolj potruditi. Popraviti moramo še nekaj detajlov," je povedal 36-letni Rossi, ki je v Sachsenringu slavil šestkrat. Od tega štirikrat v kraljevskem razredu, nazadnje leta 2009, po katerem se je na tej stezi začela zgoraj omenjena dominacija Honde.

MELANDRI PREKINIL, BFRADL ŠE NI NARED
Za Marcom Melandrijem je zelo slaba sezona, na uvodnih osmih dirkah je namreč šestkrat prečkal ciljno črto, pri tem pa dvakrat osvojil 18., 19. ter po enkrat 20. in 21. mesto. Zato sta se dirkač in moštvo Aprilie predčasno razšla. Namesto njega bo v Nemčiji nastopil testni voznik Michael Laverty. Dirka bo minila tudi brez ljubljenca nemškega občinstva Stefana Bradla, ki so mu operirali zapestje. Izpraznjeno mesto bo zapolnil Claudio Corti.

Članki iz rubrike