1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

mu
mu
0 28.08.2015 18:54:14

Ob Žagarju družina, morda tudi Adam Malysz

Dvaintridesetletnega Mateja Žagarja v soboto v poljskem Gorzowu Wielkopolskem čaka osma od dvanajstih letošnjih preizkušenj v seriji Speedway Grand Prix. Velika nagrade Poljske bo odpeljana na stadionu Edwarda Jancarza, ki je z izjemo predlanske sezone, že vrsto let Žagarjev drugi, če ne celo prvi dom.

Ob tem, da si je v tem mestu našel svojo življenjsko sopotnico Aleksandro, nastopa tudi za domači klub Stal Gorzow, s katerim je lani osvojil naslov prvaka poljske Extralige, največjega ekipnega poklicnega tekmovanja na svetu.

Stadion sprejme 17.000 gledalcev, ki bodo zagotovo tudi tokrat napolnili ta spidvejski hram, ki že peto leto zapored gosti dirko najboljših na svetu. Žagar je lani v finalu že vodil, nato pa moral priznati premoč mlajšega klubskega kolega Bartosza Zmarzlika, ki je posebno povabilo, za branjenje lanske zmage dobil tudi letos.

Žagar lahko tako tokrat izboljša kar dvojno drugo mesto. Tisto iz lanske sezone na tem ovalu ter iz zadnje dirke za VN Danske, saj je v Horsensu prav tako stopil na drugo stopničko. Da bi bilo vse skupaj še bolj napeto, si z aktualnim svetovnim prvakom, Američanom Gregom Hancockom, deli tudi tretje mesto v skupnem seštevku SP. Statistično je Kalifornijec pred njim zgolj zaradi boljše uvrstitve v lanski sezoni.

Žal je Žagar pred desetimi dnevi grdo padel v angleški ligi, pri čemer je utrpel hud pretres možganov in udarec v ramo. "K sreči nimam nič zlomljeno, vsak dan pa imam tudi terapije in seveda se iz dneva v dan bolje počutim, a če bi lahko izbiral, bi to dirko še za nekaj dni prestavil," je zaupal Žagar in hudomušno dodal: "Lahko rečem, da sem za speedway dovolj dobro pripravljen, saj vsi vemo iz kakšnega testa smo vozniki tega športa, če bi pa delal kaj drugega, pa bi verjetno moral o nastopu še razmisliti."



Pred dirko je Žagar treniral v bližnji Pili, saj stadion organizatorja po pogodbi ne sme biti na razpolago za treninge voznikov SGP dirke. "Preizkusili smo nekaj novih nastavitev, tudi nekaj materiala in seveda mene, zato lahko rečem, da sem zadovoljen z motorji, verjamem pa, da se ob pravem dnevu lahko ponovno pripeljem visoko in do velikega števila točk," je dodal Žagar.

Žagarju še enkrat več ni bil naklonjen žreb, saj bo ponovno v rednem delu dirke kar dvakrat startal iz položaja C, ki prav tu v Gorzowu ni nekaj, kar bi si vozniki želeli: "Upam, da se bo to obrnilo na dobro in bom kljub temu v prvem zavoju ob pravem času na pravem mestu," je v zvezi s tem dejal Žagar.

Izjemno zanimiv bo Žagarjev drugi nastop, ko ga v sedmi vožnji ob klubskih kolegih Zmarzliku in Dancu Niels Kristianu Iversenu čaka še aktualni poljski prvak Maciej Janowski. Neposreden dvoboj za tretje mesto v skupnem seštevku bo 13. vožnja, ko bosta za dobro mero ob Hancocku na startu še aktualni vodilni v SP Britanec Tai Woffinden ter Šved Andreas Jonsson.

Žagarja tokrat na dirki spremlja skoraj vsa njegova družina, tudi sin Felix, verjetno pa bo pesti zanj držal tudi poljska športna legenda, Adam Malysz, ki se sedaj ukvarja z dirkanjem z avtomobili, z našim šampionom pa sta se spoznala na kartingu, že pregovorno rekreacijo, ki so jo Matej privošči pred praktično vsako dirko.

Članki iz rubrike