Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 28.08.2016 08:36:00

Gajser potrebuje le še točko

vszi
Današnja nedelja bo morda dan, ko bo slovenski motošport dosegel enega največjih uspehov v zgodovini. Mladi Tim Gajser, še pred letom vzhajajoča zvezda razreda MX2, je le še točko oddaljen od naslova svetovnega prvaka v elitnem razredu MXGP. To točko si lahko pribori že danes na dirki v nizozemskem Assnu.

Če bo uspešen, bo pri komaj 19 letih (rojstni dan, s katerim se bo poslovil od najstniških let, bo imel 8. septembra) postal prvak v najmočnejšem razredu motokrosa v svetovnem prvenstvu. V manj kot eni sezoni bo izpolnil cilj, o katerem je po lanski le sanjal, a ga je z odličnimi predstavami celotno sezono 2016 vse bolj uresničeval.

Pred dirko v Assnu ima Gajser v skupnem seštevku 99 točk naskoka pred Italijanom Antoniem Cairolijem. Če bo na Nizozemskem končal vsaj dve točki pred njim, bo prednost povečal na več kot 100 točk. To pa je tista meja, ki je potrebna za naslov prvaka že zdaj. Kajti do konca sta potem le še dve dirki, na vsaki pa je največji možni izkupiček 50 točk. Uspeh Gajserju tako odpira povsem mirno pot v ZDA, kjer bosta v naslednjih 14 dneh zadnji dirki sezone.

Pot mladega dirkača iz Makol, ki je v vseh starostnih kategorijah in vseh razredih, kjer je tekmoval, vedno navdušil in puščal tekmece daleč za sabo, je letos izjemna.



Kot novinec je vse tekmece šokiral z zmago na uvodu v Katarju, pozneje pa pokazal, da uspeh ni bil le muha enodnevnica. Po 15 dirkah sezone je njegov izkupiček takšen: sedem zmag (Katar, Argentina, Mehika, Latvija, Španija, Velika Britanija, Lombardija), pet drugih mest in dve tretji. Samo enkrat, v Belgiji, je ostal brez zmagovalnega odra na končnem petem mestu, potem ko se je v drugi vožnji po padcu z 28. mesta še prebil med deseterico.

Danes pozno popoldne bodo morda že šli v zgodovino njegovi drugi veliki uspehi, tudi lanski naslov prvaka v razredu MX2 - Tim Gajser pa bo morda že čez nekaj ur prvak elitnega MXGP. Prva vožnja bo na sporedu ob 14. uri, druga pa ob 17.

V sobotnih kvalifikacijah je Gajser dosegel sedmi izid.

Značke: gajser, mxgp, motokros

Članki iz rubrike