favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

mu
mu
0 28.08.2016 17:56:07

Gajser še ni prvak, odločitev v ZDA

Nikola Miljković
Slovenski motokrosist Tim Gajser je po dveh padcih na dirki svetovnega prvenstva razreda MXGP v Assnu dobil le devet točk, skupno pa je končal na 18. mestu. V skupnem seštevku SP še vedno vodi, a se je njegova prednost pred Italijanom Antoniem Cairolijem zdaj zmanjšala na 65 točk.

Gajser je imel pred današnjo dirko svetovnega prvenstva razreda MXGP priložnost, da si že dve dirki pred koncem zagotovi naslov svetovnega prvaka. A mladi slovenski dirkač in njegovi navijači bodo morali nanj še nekoliko počakati.

Danes je Gajser končal na skupno 18. mestu na dirki za VN Nizozemske, potem ko je v prvi vožnji padel v tretjem zavoju ter se moral prebijati iz ozadja, iztržil pa je še 12. mesto. V drugi vožnji pa je Gajser vozil na tretjem mestu, ko je sredi dirke naredil napako, po padcu pa mu je motor ušel s proge in se zataknil v zaščitni ogradi. Slovencu je sicer uspelo rešiti motor, ki pa je bil preveč poškodovan, da bi lahko z njim še vozil, tako da je moral odstopiti.

To je bil za Gajserja najslabši konec tedna v sezoni. Peščena nizozemska proga, zgrajena le nekaj dni pred dirko, je bila zahtevna tudi za največje mojstre motokrosa. Proga se je v soboto nenehno spreminjala, saj motorji na mehki mivki v ovinkih niso imeli pravega oprijema. Da so bile razmere še težje, pa je poskrbelo obilno deževje, ki se je v nedeljo zjutraj pred dirko zneslo nad prizoriščem.

Gajser je bil v soboto v kvalifikacijski dirki sedmi, prevladoval je osemkratni svetovni prvak, Italijan Antonio Cairoli, mojster peščenih prog. Gajser je po kvalifikacijah povedal, da je zadovoljen s svojimi časi in si od dirke obeta več. Ni pa se želel obremenjevati z mislijo, da predčasno osvoji naslov svetovnega prvaka, temveč je dejal, da bo vozil predvsem premišljeno brez pretiranega tveganja.

Že prva vožnja pa se v nedeljo ni izšla po njegovih željah, saj je padel že v drugem ovinku in pri tem so se glavni tekmeci odpeljali daleč naprej. Napadal je iz ozadja in na koncu osvojil 12. mesto. Cairoli je bil v prvi vožnji četrti in je zaostanek za Gajserjem zmanjšal na 90 točk.

V drugo je Gajser začel bolje. Vozil je hitreje in z boljšimi časi se je približeval prvi dvojici. V vodstvu je bil Cairoli. Toda Gajser je želel preveč in je v veliki želji po dobrem rezultatu napravil napako. Grdo je padel, pri tem pa tudi poškodoval motor, okvara je bila tako huda, da ga je lahko le še potiskal v bokse, saj ni bil več vozen.

Zmagal je Belgijec Clement Desalle, Cairoli je bil drugi, tretjega mesta pa se je veselil domačin, Nizozemec Glen Coldenhof.

Skupno ima zdaj Slovenec 653 točk, Cairoli pa 588.

gajser pm
Profimedia


"Zelo sem razočaran, saj vem, da znam tudi na mivki odpeljati veliko bolje. Nikakor se nisem mogel zbrati. Po prvi vožnji sem si rekel, da jo moram čim prej pozabiti in v drugo odpeljati bolje, vendar mi to ni uspelo. Sedaj bom moral najprej urediti stvari v glavi, se pogovoriti z očetom in narediti vse, da na naslednji dirki odpeljem, kot znam. V Ameriko odpotujemo že v torek in zelo se veselim, da se bom pomeril z ameriškimi zvezdniki," je po dirki razočarano razlagal Gajser.

Do konca sezone sta še dve dirki, obe v ZDA (3. in 11. septembra) v Charlottu in Glen Helenu.

V Assnu so tekmovali tudi veterani na dirki za svetovni pokal. Slovenijo sta zastopala Timov trener in oče Bogomir Gajser ter Borut Koščak. Prvo vožnjo so imeli že v soboto, ko je nad prizoriščem sijalo sonce. Gajser je bil 17., Koščak pa 30. Druga vožnja je bila danes. Le nekaj minut pred začetkom se je ulilo in vodstvo dirke je bilo primorano start prestaviti za nekaj minut. Kljub temu se je med tem na progi nabralo veliko vode in razmere so bile zelo zahtevne. Bogomir Gajser je v seštevku svetovnega pokala osvojil 22., Borut Koščak pa 23. mesto.

Izidi MXGP
- 1. vožnja: 1. Shaun Simpson (VBr), 2. Clement Desalle (Bel), 3. Glenn Coldenhof (Niz) ... 12. Tim Gajser (Slo);
- 2. vožnja: 1. Antonio Cairoli (Ita), 2. Clement Desalle (Bel), 3. Glenn Coldenhof (Niz); odstop Tim Gajser (Slo)
- skupno na dirki: 1. Clement Desalle (Bel) 44 točk, 2. Antonio Cairoli (Ita) 43, 3. Glen Coldenhof (Niz) ... 18. Tim Gajser (Slo)
- SP skupno: 1. Tim Gajser (Slo) 653 točk, 2. Antonio Cairoli (Ita) 588 točk, 3. Maximilian Nagl (Nem) 542 točk

Članki iz rubrike