favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 24.01.2017 18:10:49

Formula ena: Konec z diktaturo

Reuters
Novi šef Carey v formuli 1 napoveduje sprostitev diktatorskega sloga vodenja.

Formula 1 in Bernie Ecclestone sta bila neločljivo povezana leta in desetletja. Zdelo se je, da je mali Britanec, čeprav se že bliža devetdesetim, večen, toda zamenjava lastnika v formuli 1 je pomenila tudi metlo na vodstvenem položaju. Njegov naslednik je Američan Chase Carey, ki napoveduje bolj sproščen in razširjen slog vodenja.

Ecclestone je veljal za nezamenljivo ikono formule 1, zadnjih 40 let je zdaj 86-nekdanji lastnik moštva vodil celotno karavano in jo v zlatih letih spremenil v dobičkonosno in precej ekskluzivno podjetje.

A potem, ko je večinski delež tekmovanja kupilo podjetje Liberty Media, so novi lastniki že napovedali spremembe. Direktor bo 20 let mlajši Američan Chase Carey, ki bo imel položaj izvršnega direktorja. Novi vodja formule 1 je že napovedal, da bo v tekmovanje in organizacijsko strukturo vnesel potrebne spremembe, ter se odpovedal Ecclestonovemu načinu vodenja, ki ga je opisal kot "diktatorski slog enega človeka".


V zadnjih letih so bile v svetu formule 1 vse glasnejše pritožbe, da Ecclestone ne gre v korak s časom ter da formula 1 pod njegovim vodstvom izgublja gledanost in priljubljenost. Carey je zagovornik razpršitve moči, saj meni, da samo en človek ne more obvladovati tako velikega poslovnega in športnega imperija, v kakršnega se je razvila formula 1.

"Formula 1 potrebuje drugačno vodenje. Z Ecclestonom, ki je vse življenje opravljal podobno delo, se je bilo težko pogovoriti o spremembah. Priznavamo pa njegove zasluge, zato smo mu tudi ponudili mesto častnega predsednika," je v pogovoru za BBC dejal njegov naslednik Carey.

"Sam se je poimenoval za diktatorja in formulo je na tak način, le z močjo enega človeka, vodil zelo dolgo. Šport pa potrebuje svež pristop, potrebuje nove ideje in nov začetek. Če o vsem odloča samo ena oseba, stvari ne morejo biti učinkovite," je težave, s katerimi se je spopadal Ecclestone, orisal Carey.

V vodstveno ekipo je že povabil nekdanjega vodjo ekipe Mercedes Rossa Brawna in Seana Bratchesa, ki je uspešno vodil športno televizijo ESPN. "V tem športu moramo obenem spoštovati že doseženo in imeti smisel za novosti in napredek. Predolgo smo na vse stvari odgovarjali z ne. Zdaj je čas, da začnemo govoriti da," je še dejal novi vodja formule 1.

Članki iz rubrike