favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

fu
fu
0 27.01.2017 17:02:29

Manor v stečaju, le deset ekip

Reuters

Nova sezona formule 1 se bo čez dva meseca začela le z desetimi moštvi. Manor, ekipa, ki se je že dolgo borila s finančnimi težavami, je dokončno obupala. Moštvo je razglasilo stečaj, brez dela je ostalo 212 sodelavcev.

Kot poročajo britanski mediji, je stečajni upravitelj, podjetje FRP Advisory, zaman iskal investitorja, ki bi bil pripravljen prevzeti ekipo.

"Žal nam ni uspelo zagotoviti nobenega ustreznega investitorja v omejenem času, ki smo ga imeli na voljo. V tej obliki podjetje ne bo več delovalo. Prav tako ni mogoče zagotoviti ustrezne finančne strukture, zato smo vse zaposlene danes poslali domov," je portal autosport.com citiral stečajne upravitelje.

Manor je nastal na pogorišču nekdanje ekip Marussia, ki je na podoben način končala v rdečih številkah leta 2015. Edino točko v dveh letih sodelovanja v formuli 1 je ekipi privozil Nemec Pascal Wehrlein leta 2015, v lanski sezoni pa je ekipa ostala brez točk.



Tudi to je bil posredno razlog za črni finančni scenarij, saj je Manor ob koncu sezone izgubil boj za deseto mesto v konstruktorskem seštevku. Z dvema točkama Felipeja Nasra ga je na predzadnji dirki sezone premagal Sauber, v formuli 1 pa je razlika med 10. in 11. mestom približno 30 milijonov dolarjev. Toliko namreč vodstvo tekmovanja nameni vsaki ekipi od prvega do desetega mesta, 11. pa ostane brez denarne spodbude.

V deseterici ekip, ki ostajajo v karavani, so sicer znani vsi vozniki; najdlje so ljubitelji športa čakali na odločitev Mercedesa o nasledniku upokojenega svetovnega prvaka Nica Rosberga.

Za nemško ekipo bosta vozila Britanec Lewis Hamilton in Finec Valtteri Bottas, ki je prišel iz Williamsa. Pri Red Bullu ostajata Avstralec Daniel Ricciardo in Nizozemec Max Verstappen, tudi Ferrarijeva zasedba je nespremenjena z Nemcem Sebastianom Vettlom in Fincem Kimijem Räikkönenom, prav tako v ekipi Toro Rosso, kjer bosta vozila Španec Carlos Sainz ml. in Rus Danil Kvjat.

Pri Williamsu se bo za volan po zelo kratki upokojitvi vrnil Brazilec Felipe Massa, ob njem bo novinec v tekmovanju Kanadčan Lance Stroll. Pri McLarnu bosta dirkača Španec Fernando Alonso in Belgijec Stoffel Vandoorne, pri Renaultu Britanec Jolyon Palmer in Nemec Nico Hülkenberg, ki je prišel iz Force Indie. Pri slednji bo drugi sedež ob Mehičanu Sergiu Perezu zasedel Francoz Esteban Ocon, lani še v ekipi Manor, drugi lanski Manorjev dirkač Nemec Pascal Wehrlein bo zdaj vozil za Sauber, kjer bo še Šved Marcus Ericsson. V ameriški ekipi Haas pa bodo računali na Francoza Romaina Grosjeana in nekdanjega Renaultovegfa dirkača Danca Kevina Magnussena.

Značke: formula-ena, manor

Članki iz rubrike