Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

sta
sta
0 17.02.2017 14:25:34

Gajser sproščeno v obrambo naslova, četverica Slovencev pa šele aprila

Nikola Miljković
Naslednji konec tedna se bo začela nova sezona svetovnega prvenstva v motokrosu. Letošnja bo nekaj posebnega za Tima Gajserja in vse slovenske ljubitelje tega športa, saj bo Gajser branil naslov v elitni konkurenci MXGP. V sezoni 2017 bo imela Slovenija kar štiri dirkače v najmočnejšem razredu, a bodo Klemen Gerčar ter brata Irt začetek izpustili.

Zimskega "spanja" (priprave so sicer potekale že od lanskega decembra) je konec, za dirkače v elitnem razredu pa se bo nova sezona začela v torek, ko se bodo odpravili v Katar, kjer je lani Gajser s takrat še senzacionalno zmago začel pohod na vrh svetovnega motokrosa. Zdaj je v drugačnem položaju, zaveda se, da bo naslov težje braniti, kot pa ga je bilo osvojiti.

"Način, kot je bil v 2016, je bil pravi: da ne delam sam sebi pritiska, ampak grem tja in odpeljem dirko, kot znam. To je najbolje. To bom poskušal tudi letos. Je pa težko, če si svetovni prvak, vsi pričakujejo do tebe nič drugega kot zmage. Sezona pa je dolga in treba je nabirati točke. Po vseh 19 dirkah bo znan svetovni prvak. Jaz bom dal vse od sebe, potem pa bodo videli," je v novo sezono na današnji predstavitveni novinarski konferenci krovne zveze AMZS v Smledniku dejal Gajser.

"Cilj je predvsem biti zdrav; če si zdrav, lahko treniraš in delaš po načrtu. Moraš pa biti konstanten, zavedam se, da je konkurenca res močna. Zmagal bo tisti, ki bo vozil z glavo. Če ti proga ne ustreza, je bolje, da se zadovoljiš s četrtim ali petim mestom," je taktiko razložil svetovni prvak, ki bo imel še enega konkurenta več. V elitni razred se je namreč, tako kot je sam naredil leto prej, preselil prvak iz razreda MX2 Jeffrey Herlings.

"Ogromno nas je, ki znamo peljati. Takšne konkurence kot letos še ni bilo, zdaj je zraven še Jeffrey. Bo kar zanimivo," je prihodnje boje opisal najboljši slovenski dirkač.

Ne le Gajser, v konkurenci bodo tudi brata Jernej in Peter Irt ter Klemen Gerčar. A ne še takoj, saj jim poškodbe in finance dovoljujejo šele nastope na prvih evropskih dirkah. "Poškodba je pokvarila vse načrte. Zdaj sem v zaključnem delu rehabilitacije, računam pa, da se bom v začetku marca vrnil na motor in da bom za Arco že nared," je na predstavitvi najnovejše novice sporočil Peter Irt, ki ima poškodovano koleno.

gajser 7
Brane Ternovšek

"Na zadnjem dnevu priprav sem nesrečno padel in si poškodoval ključnico. Sem optimističen in računam, da bom začel sezono v Arcu. Čaka me še šest tednov rehabilitacije," pa je o svojem "zdravstvenem kartonu" poročal Jernej Irt. Oba Irta sta po lanski sezoni zamenjala ekipi, ne bosta več vozila v isti, vseeno pa še vedno veliko trenirata skupaj.

Gerčar ostaja pri lastni ekipi, tako kot že v zadnjih dveh sezonah. "Že tretjo sezono bom tekmoval z lastno ekipo. Lani sem imel malo smole, a tudi slaba stran, kot je bila moja poškodba, se lahko pokaže za nekaj dobrega. Zdaj imam pomoč pri vodenju ekipe, zato se lahko osredotočim na priprave in dirke. To se je že pokazalo na italijanskih dirkah. Vse skupaj je še daleč od tistega, kar pričakujem, a s trmo mi lahko uspe," pravi Gerčar, ki bo zaradi omejenih financ izpustil neevropski začetek ter začel v Arcu sredi aprila. Gerčar bo letos opustil nastope še v nemškem prvenstvu, se bo pa ob SP bolj posvetil domačim tekmovanjem. Na vseh dirkah DP pa bo nastopil tudi svetovni prvak Gajser. Jernej Irt mora zaradi nemške ekipe odpeljati tudi šest dirk nemškega prvenstva, poskušal bo dirkati tudi v DP; Peter Irt pa ima glede programa proste roke in bo prav tako skušal nastopiti na čim več domačih dirkah.

"Priprave so potekale v redu, zima je bila dobra. Trdo smo trenirali, Honda je pripravila nov motor. Veliko smo testirali in mislim, da smo kar pripravljeni. V torek bomo že potovali v Katar, kjer bo naslednji teden prva preizkušnja. Pripravljen sem dobro, bilo je nekaj manjših padcev. Nisem še bil pravi, a zdaj, ko se sezona začne, bom dal vse od sebe," pravi branilec naslova o izzivih prihajajočih dirk.

Sezona se bo za Gajserja začela že naslednji konec tedna na nočni dirki v Katarju, potem bodo sledile še tri neevropske preizkušnje (Indonezija 5. marec, Argentina 19. marec in Mehika 2. april), v Evropo pa bo karavana prišla 16. aprila na dirko v italijanski Pietramurati.

Značke: gajšek, motokros, mxgp

Članki iz rubrike