gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 05.05.2015 12:44:42

Danes za jutri, in ne danes za včeraj

Arsen Perić
Prejšnji teden so člani sveta atletov odstopili s svojih funkcij. Za ta korak so se odločili, ker slovenskim atletom niso uspeli zagotoviti boljših pogojev za izvajanje programov v predolimpijski sezoni.

Spor in posledično odstop sveta atletov je bil vezan na pogodbo, ki jo imajo atleti, da dobijo sredstva za priprave in nastope v posamezni sezoni. Najbolj se je zataknilo pri določilu, da se v denarju izplača 80 odstotkov sredstev, ostalih 20 odstotkov pa bi atleti dobili na podlagi namenskih sredstev za meritve in svetovanje.

Za vrhunsko selekcijo, tako imenovani Rio team (v njej je osem atletov), je namenjenih 100.000 evrov, torej 80.000 v denarju in 20.000 na podlagi računov za izkoriščene storitve. Poleg tega bodo trenerji atletov ekipe Rio dobili 30 odstotkov sredstev, ki jih prejmejo atleti – torej 30.000 evrov.

"Svet atletov se je odločil za odstop, ker nismo uspeli pri pogajanjih za pogodbe z atletsko zvezo in so se pogoji poslabšali glede na lansko leto. Naša naloga je prav skrb za pogoje dela atletov. Vsota iz pogodbe z zvezo se je znižala za 20 odstotkov, kar je bilo za nas nesprejemljivo, sprejeli pa smo nekaj več obveznosti, kot smo jih imeli lani. Sicer mislim, da to ne bo vplivalo na podpis pogodb atletov z zvezo. Pogodbe bomo podpisali, atleti pa si zaslužimo boljše pogoje. Prav pri tem je po mojem mnenju zveza storila korak nazaj, čeprav na vseh drugih področjih dela dobro," je dejal predsednik sveta atletov Primož Kozmus (člani sveta so bili še Jan Žumer, Rožle Prezelj in Marina Tomić).

"Razlog za naš odstop je nedavno sprejet strokovni program 2015. Za sprejetje strokovnega programa je vodstvo AZS obšlo dogovor, ki je bil sprejet na seji upravnega odbora 1. aprila, in kljub nedoseženemu soglasju med SAS-om in strokovnim svetom poslalo na glasovanje zgolj predlog, ki ga je pripravil strokovni svet. Poudarjamo, da se člani SAS-a nismo strinjali s predlaganim strokovnim programom 2015. Sodimo, da je obstoj SAS-a ob takšni politiki AZS nesmiseln in nepotreben," so med drugim zapisali člani sveta atletov v odstopnem sporočilu.

"Vodstvo zveze obžaluje to odločitev, čeprav je bila sprejeta zaveza, da se vsa sistemska sredstva namenijo za atlete," je povedal direktor zveze Luka Steiner in nadaljeval: "Strinjali smo se, da se vsa sistemska sredstva ministrstva in Fundacije za šport namenijo atletom. Iz tega zneska pa so izvzete nagrade po pravilniku in uvrstitev reprezentance v prvo evropsko ligo v višini 10.000 evrov. Atletov naše vrhunske selekcije je 16, po osem v ekipi Rio in mednarodni ekipi. Obenem smo sprejeli tudi številne predloge sveta. Menimo, da je program, ki so ga sprejeli organi zveze, tudi upravni odbor in skupščina, dober. Res pa je, da 20 odstotkov sredstev usmerjamo namensko za priprave, to je za rezultate, del sredstev in ves neporabljen denar pa v mlade atlete. Prav k slednjim bo treba v prihodnje usmeriti dejavnost zveze in s tem tudi v našo športno prihodnost. Verjamemo, da bomo pogodbe z vrhunskimi atleti uspešno zaključili. S tem se bo nadaljeval cikel priprav tekmovalcev kot porok za uspešno sezono. Prepričan sem, da nas bodo atleti tudi naprej razveseljevali z vrhunskimi izidi." 

POMANJKANJE KOMUNIKACIJE
Pretekli teden smo zapisali, da je v vrhunski selekciji sporen Rožle Prezelj, ki naj v sezoni 2015 sploh ne bi tekmoval. Prezelj je slednje zanikal: "Nikoli nisem dejal, da v sezoni 2015 ne bom tekmoval, še manj pa, da bi že končal kariero. Vsi moji cilji so usmerjeni v izpolnitev norme za olimpijske igre v Riu 2016 in temu je podrejena tudi letošnja sezona. Še vedno nisem popolnoma okreval po poškodbi desnega, odrivnega kolena, ki me boli ob skokih, zato bom v naslednjih dneh opravil še nekaj pregledov in videl, kako naprej."

832-26-kozmus
Veliko se je govorilo o tem, da naj bi bil Prezelj, ki je bil član sveta atletov, eden od pobudnikov nasprotovanja zvezi in pogodbam, vendar izjav o tem ni dajal. "Odločili smo se, da ne dajemo izjav razen tistega, kar je bilo poslano v sporočilu za javnost in kar je povedal Kozmus," je bil na to temo kratek Rožle. 


Zdi se nam, da je spor nastal predvsem zaradi pomanjkanja komunikacije zelo verjetno z obeh strani. Obe strani sta trdno zavzeli svoja stališča in morda tudi malce trmasto vztrajali na svojih okopih. Pogodba, ki jo je letos ponudila zveza v podpis atletom, vsebuje dejansko nižji znesek za nekaj evrov, saj so imeli lani meritve izvzete iz osnovne pogodbe, je pa zato zveza za letos povečala delež za trenerje za deset odstotkov (vse skupaj se verjetno izravna). Letos se pri pogodbi upoštevajo tudi morebitne poškodbe – po sklepu strokovnega sveta so se v dveh primerih tudi lani, pri enem primeru pa se nosečnost ni upoštevala.

Verjetno bi se zveza in atleti lahko uskladili tudi v treh točkah, pri katerih zveza ni upoštevala predloga atletov – 30 odstotkov sredstev je pogojenih z rezultatom, število "obveznih" tekmovanj se je povečalo za dva, 20 odstotkov sredstev se ne izplača v denarju, ampak v storitvah.

Pod črto – kljub vsemu se zdi, da pogodba, ki jo je zveza ponudila atletom, ni tako slaba, saj omogoča, da lahko profesionalci v ekipi Rio kljub vsemu ob redni zaposlitvi od zveze dobijo tudi okoli 1000 evrov na mesec.

Morda pri vsem skupaj še najbolj bode v oči to, da skupina mladih atletov (do 20 in 23 let) od zveze dobi okoli 1000 evrov na leto, čeprav so v tej skupini tudi fantje in dekleta, ki so recimo odtekli državne članske rekorde. So ti mladi res vredni desetkrat manj? In danes jih moramo podpreti, da bodo slovenske barve zastopali jutri.


PODPORA ATLETOV ZA LETO 2015

(Vzemimo, da dobi atlet v povprečju 12.500 evrov na leto – skupni znesek za elitno selekcijo je 100.000 evrov in v njej je osem atletov, če računamo, da bo atlet dobil 80 odstotkov v denarju, je to 10.000 evrov.)

1. obrok – 40 odstotkov od 80 odstotkov pogodbe se izplača v denarju, namenjen pa je bazičnim pripravam – 4000 evrov se izplača do 23. aprila 2015.

2. obrok – 30 odstotkov od 80 odstotkov pogodbe se izplača v denarju in je odvisen od nastopov, vsak nastop prinese šest odstotkov (pokal – APS, državno prvenstvo, balkansko prvenstvo, evropsko ekipno prvenstvo, balkanation) – 3000 evrov, če bi posamičen atlet nastopil na vseh petih tekmah; izplača se do 31. julija 2015.

3. obrok – 30 odstotkov od 80 odstotkov pogodbe se izplača v denarju in je odvisen od dosežkov, vsak pa prinese 10 odstotkov (naslov državnega prvaka, nastop na svetovnem prvenstvu ali osebni rekord, uvrstitev med prve tri na balkanskem prvenstvu) – 3000 evrov, če bi atlet izpolnil vse tri kriterije; izplača se do 15. novembra 2015.

20 odstotkov sredstev pogodbenega zneska – 2500 evrov – lahko atlet porabi za strokovne storitve (merjenje in svetovanje s področja meritev, psihološke pomoči in svetovanja, prehrane, prehrambenih načrtov, pridobitev drugega mnenja – tuji strokovnjak ali trener …).

Članki iz rubrike