evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Življenje spremenilo Saško in ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

jz
jz
0 15.05.2015 08:42:48

Ratejeva si želi diamantov in zlata

Arsen Perić
Slovenska rekorderka v metu kopja si na svetovnem prvenstvu avgusta letos v Pekingu želi osvojiti kolajno, kar bi bilo njeno prvo odličje na velikih tekmovanjih. Triintridesetletna atletinja je marca letos že zmagala na zimskem evropskem pokalu v metih. Lani je z drugim mestom v seštevku diamantne lige dosegla največji uspeh.

Ratejeva bo nastopila v nedeljo na mitingu diamantne lige v Šanghaju, nato pa ima v načrtu še 14 tekem. Letos je že nastopila na dveh tekmah; 65,75 metra je dosegla na zimskem DP na Ptuju, s tem izidom pa je prva na evropski in četrta na svetovni lestvici. V Sloveniji namerava tekmovati dvakrat, 13. junija na pokalu v Celju in 1. julija na mitingu v Velenju.

"Poletna sezona je pred vrati. Na programu imam veliko tekem po vsem svetu. Telesno sem bolje pripravljena kot lani. Ker pa vrhunec načrtujem na SP v Pekingu, še nisem v pravi formi; manjka mi še malo pravega občutka za mete. V nedeljo pričakujem met okrog 63 metrov, lahko pa bi kopje poletelo tudi dlje. Nastopila bom na vseh sedmih tekmah diamantne lige, na katerih bo na programu moja disciplina. Želim ponoviti lanske izide in izboljšati tudi državni rekord," je napovedala Ratejeva, ki je lani poletno sezono začela z zmago na mitingu diamantne lige v Dohi.

"Sezona bo dolga in naporna tudi zaradi številnih dolgih potovanj. Vrhunec bo Peking. Pričakujem, da bi lahko moja forma nekoliko padla po prihodu iz ZDA, po mitingu v Eugenu. Po Šanghaju bom nastopila še na svetovnem izzivu v Ostravi 26. maja. Ker bom imela v tem času tri tekme v dveh tednih in bo tudi veliko časovne razlike, bo vse skupaj tudi psihično zahtevno. Če se bo na tekmah izkazalo, da izidi ne gredo v pravo smer, bom verjetno izpustila kakšen nastop," je napovedala Martina.

"Zelo dobro je pripravljena. Letos bo vse podrejeno SP. Konkurenca je zelo močna, na vseh celinah so tekmovalke z dobrimi dosežki. Pričakujem, da bodo izidi še boljši, kot so bili lani. Prepričan sem, da je Martina v Pekingu sposobna tudi zmagati, vendar bo to poskušalo doseči še najmanj osem tekmovalk. Konkurenca bo izjemno močna," pa je pojasnil trener Andrej Hajnšek in poudaril dobro delo psihologinje Tanje Kajtne. "Tako na evropskem zimskem pokalu kot na DP na Ptuju je najboljša izida dosegla na koncu tekme. Je veliko samozavestnejša in bolj prepričana vase." 

Ekipa Martine Ratej je podpisala sponzorsko pogodbo z Elektro Celje Energijo, kjer je Hajnšek tudi zaposlen. Direktor podjetja Mitja Terče je zelo naklonjen športu in Martino podpira že nekaj let. Vsekakor je lahko podjetje lep zgled drugim, kako priskočiti na pomoč športnikom in njihovim trenerjem. "Martina je ena najboljših športnic v državi in verjamemo, da bosta njen talent in delo dala tudi prave rezultate. V zgodbi smo ne samo zaradi Martine, ampak tudi zato, ker resnično navdihuje mlade, da se odločajo za šport, za atletiko. Martina prinaša pozitivno promocijo športa in pozitiven odnos do vsega. Predstavlja zgled, kako se lahko mladi z delom prebijejo do vrhunskih rezultatov," je povedal Terče in lahko upamo, da bo njegovemu zgledu sledilo čim več uspešnih slovenskih direktorjev.

DOHA IN ŠANGHAJ
V Šanghaju bo poleg Ratejeve v skoku s palico nastopila tudi Tina Šutej. "Zadovoljna bi bila z izidom 4,50 m. Če bo kaj več, bom še bolj vesela. Ne obremenjujem se preveč s tem, koliko bom skočila in kako bom uvrščena, saj bi bila pod prevelikim stresom," je dejala Šutejeva, katere glavni cilj bo seveda SP v Pekingu. "Za finale bo treba skočiti 4,50 metra in pričakujem, da mi bo to uspelo. Drugi cilj pa je izboljšanje državnega rekorda (4,61 m op. p.), ki je star že štiri leta." 

tina sutej ap
Arsen Perić

Diamantna liga pa se začne danes v Dohi. Tam bi morala od Slovenk nastopiti Maruša Mišmaš na 3000 m z zaprekami, vendar si je ob popravljanju državnega rekorda zvila gleženj in morala nastop odpovedati. "Na žalost ne bom mogla teči v katarski prestolnici. Mislim, da tudi v Rimu ne bom mogla nastopiti. Do takrat bom verjetno sicer zdrava, vendar po odpovedi Dohe zdaj ne morem na startno listo za nastop v Rimu," je bila razočarana Mišmaševa.

V ospredju mitinga v Dohi bo tek na 100 m, kjer se bosta udarila Justin Gatlin in Nesta Carter, odlično bodo seveda zastopani teki na srednje in dolge proge, ko bodo tam vsi najboljši Kenijci, Etiopijci in Katarci, za moške ljubitelje atletike pa bo zanimiv predvsem skok v daljino za dekleta, saj bosta nastopili obe lepotički, tako Ivana Španović kor Darja Klišina.

Članki iz rubrike