pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

STA
STA
0 25.11.2015 14:22:49

Coe zanika vpletenost v škandal

Sabastian Coe
Reuters
Predsednik mednarodne atletske zveze (Iaaf) Sebastian Coe se sooča z obtožbami o navzkrižju interesov pri dodelitvi atletskega svetovnega prvenstva leta 2021 ameriškemu Eugenu.

Iaaf je Eugene imenovala za prireditelja svetovnega prvenstva leta 2021 aprila letos, kar je bilo veliko presenečenje še zlasti zato, ker sploh ni prišlo do običajnega postopka pregleda vlog, saj je svoj interes po organizaciji prvenstva izrazil tudi Göteborg. V zgodovini atletike je bilo to drugič, da je bil prireditelj imenovan izven običajnega postopka, prvič se je to zgodilo v primeru Osake, ki je svetovno prvenstvo priredila leta 2007.

Toda, kot kaže se obeta nova afera, kajti britanska radiotelevizija BBC trdi, da je imela dostop do spletne pošte, ki kaže na to, da je Sebastian Coe lobiral pri njegovemu predhodniku na položaju predsednika Iaaf Laminu Diacku. Britanski lord naj bi tako napeljeval, da organizacijo svetovnega prvenstva dodelijo mestu v ameriški zvezni državi Oregon, kjer je sedež proizvajalca športne opreme Nike, katerega športni ambasador je nekdanji olimpijski prvak na 800 in 1500 metrov.

"Nikoli nisem v nobenem imenu lobiral za to, da bi se svetovno prvenstvo leta 2021 dodelilo Eugenu. Položaj je bil res nenavaden, vendar ne edini, kajti na podoben način je do organizacije SP 2007 prišla Osaka. Po neuspešni kandidaturi Eugena za SP 2019 sem jih le spodbujal, da gredo v novo kandidaturo, saj je bila njihova ponudba resnično močna," se obtožb na svoj račun brani Coe.



ŠVEDI ŽELIJO PREISKAVO
BBC sicer trdi drugače, Björn Eriksson, vodja neuspešne kandidature Göteborga, je dejal, da bo treba zadevo raziskati.

Dvainosemdesetletnega Diacka je Coe na čelu Iaaf zamenjal avgusta letos, Senegalec, ki je bil v vlogi predsednika od leta 1999, pa bo moral zaradi korupcije v povezavi z dopinškimi testi sesti na zatožno klop. Proti Diacku je uvedla preiskavo tudi krovna olimpijska organizacija (Mok), zato je kar sam odstopil z mesta častnega člana Moka.

Članki iz rubrike