nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Foto 1 Revija Stop

Maja Monrue: Še vedno verjame, da je v dvoje ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

STA
STA
0 05.07.2016 18:00:07

Janežič kot favorit na 400 m brez kvalifikacij

Slovenskemu rekorderju Luki Janežiču kot favoritu evropskega prvenstva v atletiki, ki se bo v sredo začelo v Amsterdamu, v teku na 400 m ne bo treba v kvalifikacije in bo nastopil neposredno v polfinalu. Janežič je danes skupaj z drugimi vadil na tekmovalnem stadionu, trening pa je predčasno zapustila Maruša Mišmaš, ki je znova začutila bolečine.

Ostali slovenski tekmovalci nimajo težav, deveterico pa nastop čaka že prvi dan prvenstva, v sredo, tudi slovenskega rekorderja v skoku s palico Roberta Rennerja. Janežič bo sedaj prvič tekmoval v četrtek, Mišmaševo pa prva tekma na 3000 m zapreke čaka v petek in pred tem terapije, s katerimi jih bodo skušali zagotoviti nastop.

Dvajsetletni Janežič, bronast lani na EP do 23 let, je bil edini slovenski tekač na krajših razdaljah, ki mi po odločitvi Evropske atletske zveze (EA) ni bilo treba v kvalifikacije, ker je med 12 najhitrejšimi v evropski sezoni, saj sodi v sam vrh v tej sezoni teka na stadionski krog na stari celini. "Vesel sem, da nimam kvalifikacij, to je zame prednost, da se bom lažje osredotočil le na polfinalni nastop. Na to, da imam enega najboljših izidov, se gre preveč naslanjati. Dobro bom moral teči za preboj v finale, to sem se že naučil na velikih tekmah doslej. Vso sezono formo tempiramo za Amsterdam, kar smo zadeli in sem zelo dobro pripravljen. Treningi potekajo po načrtih, brez težav, in zame se vse EP začne v četrtek. Stadion mi je všeč, je ravno prav velik in če bo poln, bo tudi vzdušje dobro. V sredo bom pogledal kvalifikacije, za finale pa bom moral teči okrog državnega rekorda, ki sem ga ga dosegel 23. junija letos v Madridu (45,22)," je povedal Janežič, ki ga tudi EA med favoriti uvršča na tretje mesto, za Italijanom Matteom Galvanom in Belgijcem Kevinom Borleejem.

luka janezic gw
Grega Wernig


Mišmaševa je kmalu po začetku vadbe v Amsterdamu zapustila olimpijski stadion in odšla v hotel na terapije. Enaindvajsetletno atletinjo v zadnjih dveh letih ovirajo poškodbe. "Zadnja dva tedna nisem imela nobenih bolečin, tudi na pritisk čevljev je bila tetiva v redu in sem bila optimistična Danes pa sem na treningu znova začutila bolečino in upam, da bo do tekme v petek dobro. Ko sem se pred časom prenehala obremenjevati s temi težavami s poškodbo je bilo tudi fizično vse boljše, bila sem zelo vesela, žal pa sem imela danes znova težave. Po treningu sem šla takoj k fizioterapevtu slovenske reprezentance Khalidu Nasifu in po terapiji je bilo takoj veliko bolje. Upam, da bo tako tudi ostalo. Samo to si želim, da bi lahko normalno trenirala brez bolečin. Tole danes me je zelo razjezilo," je pojasnila Mišmaševa. Evropska mladinska podprvakinja iz leta 2013 je bila na 3000 m zapreke finalistka prejšnjega EP leta 2014 v Zürichu (10.), leto pozneje pa je bila prav tako finalistka dvoranskega EP v Pragi (8.).

Ob 11.00 se bodo slovenski nastopi na EP pričeli s kvalifikacijami skoka v višino, ker bi Maruši Černjul finale avtomatično prinesla preskočena višin 1,92 m, kar je centimeter manj od osebnega rekorda, ki ga je Černjulova dosegla 18. junija na državnem prvenstvu v Celju, ko je izpolnila normo za olimpijske igre v Riu de Janeiru. Ob 11.58 se bo v četrti skupini kvalifikacijskega teka na 100 m ovire pomerila Marina Tomić. Ima izenačen tretji čas sezone v skupini, iz vsake pa se v polfinale uvrstijo le po dve in še pet najhitrejših po času. Ob 12.20 se bodo začele kvalifikacije v metu kladiva, kjer bo skušala s prebojem v zaključne boje presenetiti Barbara Špiler,varovanka najboljšega slovenskega atlet doslej Primoža Kozmusa.

Dve slovenski tekmovalki bosta tekli v prvem krogu na 200 m, ob 12.16 v drugi skupini Sabina Veit, ob 12.22 pa v tretji Maja Mihalinec. Prve tri iz vsake skupine ter še štiri po času se bodo uvrstile v finalu; rahlo prehlajena Mihalinčeva ima po najboljši sezoni doslej drugi čas v skupini, Veitova, ki jo je ovirala poškodba hrbta, pa četrtega. polfinale bo nato ob 17.30. Veronika Domjan iz Zavrča bo ob 13.15 začela tekmovati v drugi skupini meta diska, kjer bo za finale zadostoval met 58,00 m. Dvajsetletna Domjanova je slovenski rekord, 59,55 m, postavila na slovenskem pokalu v začetku prejšnjega tedna v Novi Gorici.

kolajne


Ob 17.05 se bodo začele kvalifikacije v metu kopja. Za Matijo Kranjca in ostale bo avtomatična kvalifikacijska norma 81,50 m, kar je več od slovenskega rekorda Matije Kranjca (81,13 m), ki pa se je na prejšnjem EP prebil med 12 finalistov, saj je v tehničnih disciplinah za kvalifikacijsko normo zaostane veliko od dvanajsterice finalistov. To velja tudi za skok s palico, ko se bo ob 17.50 za finale potegoval tudi 22-letni Reneer, ki je slovenski rekord, 5,70 metra, postavil avgusta lani v Pekingu, kjer se je uvrstil v finale (13.) članskega svetovnega prvenstva; 5,63 metra je po dobri in stabilni sezoni preskočil letos, nekdanji mladinski svetovni prvak (2011) pa je bil lani prvi na EP do 23 let. Avtomatična kvalifikacijska norma v tej disciplini bo 5,65 m. Kot zadnja Slovenka bo s sredo ob 18.40 v skoku v daljino začela tekmovati debitantka na velikih članskih tekmovanjih Neja Filipič.

Članki iz rubrike