komet, španija, ESA Svet24.si

Video: Španci in Portugalci osupnili, na nebu ...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Zaključek 1. sezone zaznamovale ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 13.07.2016 09:37:23

EP v atletiki: Bi bilo lahko še boljše? Vedno je lahko! (ocene)

Grega Wernig
Devetnajstčlanska slovenska reprezentanca je evropsko prvenstvo v Amsterdamu zapustila s šestimi finalnimi uvrstitvami ter bronastim odličjem Roberta Rennerja. Ocena je pozitivna, saj je slovenska atletika, če ne drugega, po desetih letih spet osvojila kolajno.

Dvaindvajsetletni slovenski rekorder Robert Renner je v skoku s palico osvojil tretje mesto in na sobotni slovesnosti prejel bron, osmo slovensko odličje na prvenstvih stare celine in prvo po desetih letih. Po osvajanju odličij v mlajših kategorijah, nekdanji mladinski svetovni prvak je bil lani med drugim zlat na EP do 23 let, je Renner kljub mladosti dokazal tekmovalno zrelost že lani z uvrstitvijo v finale na SP v Pekingu, tokrat pa je dosežek v disciplini, v kateri v svetovnem vrhu prevladujejo tekmovalci s stare celine, še nadgradil.

Z obema rokama je zagrabil priložnost, ki se je pokazala po neumnem taktiziranju Francoza Renauda Lavillenieja. Potem ko je leta 2010 osvojil tri zaporedne evropske naslove, je tokrat prvič skakal šele na 5,75 metra, ko so drugi že končali, vendar je letvico trikrat podrl in odličje je odšlo v Slovenijo k varovancu trenerja Milana Kranjca prav v desetem letu njunega medsebojnega sodelovanja.


OCENE SLOVENSKIH NASTOPOV NA EP

MAJA MIHALINEC +4
10. mesto 200 m (23,17)
15. mesto 100 m (11,55)
Odlična sprinterka na veliki tekmi nikoli ne razočara. Tokrat je že v kvalifikacijah na 200 metrov, v katerih je imela najboljši čas od vseh, spet tekla osebni rekord (23,01). Nova pravila (dva teka na isti dan in najboljše neposredno v polfinalu) so ji preprečila, da bi prišla v finale in se morda prvič spustila pod 23 sekund. Poskusila se je tudi v teku na 100 metrov, ki je bil na sporedu takoj naslednji dan, spet odlično odtekla kvalifikacije (sedmi čas 11,41), potem pa ji je malo zmanjkalo moči. Vsekakor tekmovalka, ki nikoli ne razočara in bi v prihodnjih letih lahko naredila preboj v evropski vrh.

SABINA VEIT 2
24. mesto 200 m (23,72)
Osnovni cilj je izpolnila, saj se je iz kvalifikacij (imela je trinajsti čas in tekla 23,47) prebila v drugi krog. Tekla je v okviru svoje pripravljenosti ta trenutek, ni pa izboljšala letošnjega najboljšega izida. Še nekaj časa je, da do olimpijskih iger izboljša formo in da se približa rezultatom okoli 23 sekund.

SONJA ROMAN 3
42. mesto polmaraton (1:15:27)
Romanova je prvič na veliki tekmi tekla na (pol)maratonski razdalji, na katero se še privaja. V dokaj zahtevnih pogojih (tek gor in dol po neštetih mostičkih) je nalogo opravila dobro in dosegla drugi najboljši čas v karieri. Uvrstila se je med prvo polovico tekmovalk. Kot kaže, je bila odločitev, da se bo v prihodnosti raje posvetila uličnim tekom, pravilna.

MARINA TOMIĆ 3
20. mesto 100 m ovire (13,32)
Tomićeva si je močno želela niti ne tako uvrstitve v finale kot teka okoli osebnega rekorda (12,94). V kvalifikacijah je tekla dobro in se z zelo solidnim časom (13,18) zanesljivo uvrstila v polfinale, v katerem pa ni uspela doseči olimpijske norme. Zdaj bo verjetno »morala« preložiti načrtovano tekmovalno upokojitev in nadaljevati vsaj do Berlina 2018.

MARUŠA MIŠMAŠ /
Maruša je po treningu, ko je spet začutila bolečine, odpovedala nastop na tem prvenstvu v svoji paradni disciplini 3000 metrov z zaprekami. Skoraj zagotovo bi bilo boljše, če v Amsterdam sploh ne bi potovala in bi se v miru pripravila na OI. Kljub vsemu ima še nekaj časa, da v Rio odpotuje zdrava in pripravljena.

NEJA FILIPIČ 3
21. mesto daljina (6,24 m)
Debitantka ne velikih tekmah, ki je v Amsterdam pripotovala v zadnjem hipu, saj je bila na EP uvrščena zaradi kvot oziroma manj prijavljenih v svoji disciplini. Tekmovala je pogumno, bila zelo blizu povprečja svojih skokov v tej sezoni, za boljše uvrstitve in finale pa bo treba konstantno skakati prek 6,50 metra, potem pa ji bo uspel tudi kakšen ekstremen skok.

PETRA KOREN 2
22. mesto troskok (13,02 m)
Tudi Korenova je bila prvič na veliki tekmi in se v zahtevnih razmerah ni najbolje znašla. Precej je zaostala za svojim letošnjim osebnim rekordom (13,82), toda glede na to, da je šele v zadnjem letu spet popolnoma v atletski zgodbi, bi lahko v taki disciplini še precej napredovala.

MARUŠA ČERNJUL 4
9. mesto višina (1,89 m)
Malce slabši prvi skok v kvalifikacijah bi jo lahko stal tudi finala, a se je nato vse skupaj dobro končalo in Černjulova (tudi debitantka na veliki tekmi) je tudi v finalu tekmovala odlično. Bila je celo tekmovalka, ki je najmanj zaostala za osebnim rekordom, kar pomeni, da je stabilna. Predvsem pa imamo končno tekmovalko, ki je sposobna skakati spodobne višine.

TINA ŠUTEJ –2
13. mesto skok s palico (br)
Tini se je že drugič zapored na veliki tekmi zgodilo, da je v finalu ostala brez rezultata. V kvalifikacijah je skakal precej zaneljivo in brez prevelikih težav preskočila 4,45 metra. V finalu pa je skakala slabo in nikakor ne na ravni te sezone, ko je večkrat skočila prek 4,50 metra. Morali bodo poiskati vzrok, zakaj se je to zgodilo, da ji ne bodo take napake vsakič znova spodkopavale samozavest.

VERONIKA DOMJAN +4
10. mesto disk (58,12 m)
Najmlajša članica slovenske odprave na evropsko prvenstvo je nalogo opravila odlično. Že v kvalifikacijah je s 60,11 metra postavila državni rekord, potem ko ji je ostal le še en met. Psihično je vzdržala in poskušala v finalu napasti olimpijsko normo (61 m), vendar je bilo v težavnih vetrovnih razmerah to, za tekmovalko, ki je bila prvič na veliki članski tekmi, skoraj nemogoče. Pa je vseeno izvlekla zelo dober rezultat.

BARBARA ŠPILER 2
20. mesto kladivo (65,56 m)
Barbara še ni v takšni formi, da bi lahko pričakovala kakšen met tudi prek 70 metrov. Letos je sicer že metala boljše kot v Amsterdamu, vendar tehnično ne izpelje meta, kot bi ga morala. Pred njo je velik izziv naslednji olimpijski cikel, ko bo morala povedati, iz kakšnega testa je.

MARTINA RATEJ –4
6. mesto kopje (60,65 m)
Najbolj izkušena slovenska tekmovalka, ki pa resnično nima sreče na velikih tekmah. V kvalifikacijah je v težkih razmerah kot le ena od petih vrgla prek norme (60,38), v finalu pa je s prvim metom napovedala preboj, a je ostala na ravni letošnjih rezultatov. Ni ji uspel met, ki bi jo približal kolajni, ki je bila glede na okoliščine dosegljiva. Vseeno je to njena najboljša uvrstitev na velikih tekmah, a pike na i še ni naredila.

LUKA JANEŽIČ +4
5. mesto 400 m (45,65)
Luka je letos med najboljšimi tekači na 400 metrov v Evropi, imel pa je četrti čas pred odhodom na EP (državni rekord 45,22). Ni mu bilo treba teči kvalifikacij, polfinale pa je opravil zelo prepričljivo in zmagal v svoji skupini (45,63). V finalu je šel »na polno« in prvih 200 metrov tekel morda celo prehitro, potem pa ga je v ciljni ravnini zmanjkalo. Glede na to, da je star šele 20 let, je peto mesto v Evropi res lep uspeh, čeprav je bila že v Amsterdamu prva priložnost za morda celo kaj več.

ŽAN RUDOLF 3
16. mesto 800 m (1:54,49)
Že v kvalifikacijah je hodil po robu, ko se je skozi šivankino uho prebil v polfinale (1:48,72). V polfinalu je tekel drugače in bil prvih 400 metrov verjetno celo prehiter za svojo trenutno formo. Ni še pripravljen za rezultate okoli 1:46, kar bi ga sicer pripeljalo v finale, vendar mu še veliko manjka, da se bo lahko meril z velikimi fanti, ki tečejo okoli ali pod 1:45.

JAN PETRAČ +2
28. mesto 800 m (1:52,21)
Prvič je bil na veliki tekmi in se pogumno spopadel s tekmeci v kvalifikacijah. Na prvenstvo je prišel po sistemu kvot in zanj je bila to predvsem dobra izkušnja, ki pa mu lahko veliko pomeni v prihodnosti. Vpisal se je na atletski zemljevid, zdaj pa je na vrsti on, da pokaže, česa je sposoben.

ANTON KOSMAČ –2
74. mesto polmaraton (1:09:45)
Izkušeni maratonec se na ulicah Amsterdama ni znašel in ostal v zadnji tretjini nastopajočih. Ni izpolnil cilja, po katerega je prišel oziroma zaradi česar so ga poslali na EP – potrditve olimpijske norme. Vprašanje je, ali je sploh smotrno pošiljati tekmovalce na prvenstva, ko je jasno, da ne morejo narediti kvalitetnega preskoka.

ROBERT RENNER 5
3. mesto palica (5,50 m)
Mladi Celjan je tako v kvalifikacijah kot v finalu odlično tekmoval. Ni se ustrašil vetrovne loterije, ki je potem pokopala velikega favorita Renauda Lavillenieja. Predvsem s svojimi dobrimi skoki je izzval srečo, ki se mu je potem nasmehnila. Nič mu ni bilo podarjeno, saj je skakal taktično odlično in je izkoristil priložnost, ki se mu je ponudila.

MATIJA KRANJC –3
17. mesto kopje (79,56 m)
Izkušeni tekmovalec, ki je prišel v Amsterdam samo z enim ciljem – vreči olimpijsko normo. V težkih pogojih je metal na ravni letošnjih rezultatov, v kvalifikacijah v parku sredi mesta pa bi težko pričakovali presežek.

NEJC PLEŠKO 3
20. mesto kladivo (70,44 m)
Tudi on je bil debitant na velikih tekmah in je v hudem nalivu metal solidno. Malce mu je lahko žal, ker je bil za finale dovolj rezultat, ki ga je sposoben doseči. Vsekakor bi lahko napredoval v evropski in svetovni vrh, a ga čaka še nekaj let trdega dela.

Članki iz rubrike