milano, ulični prodajalec Svet24.si

Po polnoči nemogoče do sladoleda in vode

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 24.08.2016 10:32:14

Etiopski maratonec se ni vrnil v domovino

Na letalu, ki je v Adis Abebo pripeljalo etiopske olimpijce, ni bilo drugouvrščenega maratonca Feyise Lilese, ki je novinarjem v Riu de Janeiru povedal, da se boji vrniti v domovino, še posebej po javnem protestu, ki ga je izvedel na cilju maratona. Tamkajšnje oblasti niso znale pojasniti njegove odsotnosti, prav tako ne njegov manager.

Šestindvajsetletni Feyisa Lilesa je v znamenje političnega protesta proti oblastem v domovini ob prihodu skozi cilj olimpijskega maratona prekrižal roki nad glavo. Enako potezo je naredil na zmagovalnem odru ob podelitvi medalj. Novinarjem je nato povedal: "Nekaj mojih bližnjih je zaprtih. Če pri nas govoriš o demokraciji, te lahko ubijejo. Če se bom vrnil v Etiopijo, bodo morda ubili tudi mene ali pa me poslali v zapor. Morda bom šel kam drugam ..."

Svoj protest je opisal kot potezo proti odnosu vlade do pripadnikov njegovega ljudstva Oromo, ene od dveh etničnih skupin v Etiopiji. Borci za človekove pravice opozarjajo, da je v Etiopiji v zadnjih tednih močno poraslo število ubitih v protestih proti vladi v dveh provincah Oromii in Amhari, kjer je največ nezadovoljnih z delom oblasti.



Predstavnik etiopske vlade Getachew Reda je sicer dejal, da se lahko Lilesa brez strahu vrne v domovino. "Zaradi svoje politične poteze ne bo imel težav. Čeprav na igrah ne bi smeli izražati političnih idej, se bo lahko vrnil domov skupaj z drugimi člani ekipe," je dejal Reda.

Novinar francoske tiskovne agencije AFP, ki je iz Adis Abebe prvi poročal o tem, da tekača ni bilo na letalu, je stopil v stik tudi z njegovim managerjem Federicom Roso, ki živi v Italiji. Slednji je dejal, da se je z Lileso pogovarjal le na kratko takoj po končanem maratonu, hkrati pa novinarju namignil, naj opravi poizvedbo še na ameriškem zunanjem ministrstvu. Tam so sporočili, da zadeve ne bodo komentirali.

Značke: lilesa, atletika, rio

Članki iz rubrike