favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 11.11.2016 16:50:31

Atenski maraton po originalni trasi iz 1896 polni hotele

Arsen Perić
Atene bodo v nedeljo že 34. gostile tradicionalni maraton, ki poteka na originalni trasi prvih olimpijskih iger moderne dobe leta 1896.

Za tokratno izvedbo je prijavljenih več kot 20.000 tekačev, prireditelji pa pričakujejo vsaj še toliko spremljevalcev in navijačev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Start 42,195 m dolge dirke je v občini Maraton severovzhodno od Aten, cilj pa na stadionu Panathinaiko, v srcu grške prestolnice, kjer so leta 1896 gostili igre. Kot poročajo grški mediji, so atenski hoteli zaradi maratona kar 80-odstotno zasedeni.



Vsekakor je olimpijska tradicija velik magnet za tekače. Najdaljša tekaška maratonska preizkušnja pa temelji na 2500 let stari zgodbi, ko je sel po zmagi Grkov nad Perzijci v bitki pri Maratonu pretekel pot do Aten in tja prinesel veselo novico.

Poseben izziv konec tedna čaka atensko policijo, ki ne bo varovala le maratona, saj so konec tedna v mestu napovedani tudi protesti, prihodnji teden pa bo mesto obiskal tudi ameriški predsednik Barack Obama. Župan Aten Giorgos Kaminis je zato že pozval meščane, naj znajo povezati pravico do protesta s socialnim in gospodarskim življenjem grške prestolnice.

Značke: atletika, maraton

Članki iz rubrike