Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

nu
nu
0 25.11.2016 14:21:52

IAAF pred novo veliko afero

Mednarodni atletski zvezi (IAAF) grozi nov škandal, potem ko sta francoski dnevnik Le Monde in nemška televizija ARD danes objavila zgodbo o tem, da so funkcionarji IAAF prejeli več sto tisoč evrov od dopingiranih ruskih športnikov, ki so zato dobili "popolno zaščito".

"Francosko pravosodje že eno leto preiskuje trditve o korupciji v svetovni atletiki. Senegalec Papa Massata Diack, sin nekdanjega predsednika zveze Lamina Diacka, je od konca leta 2011 obljubljal popolno zaščito ruskim dopingiranim športnikom v zameno za plačilo," piše Le Monde.

Kot trdita omenjena časnik in televizija, je najmanj šest športnikov leta 2011 plačalo med 300.000 in 700.000 evrov po osebi za to, da ne bi bili suspendirani in bi lahko nastopili na olimpijskih igrah v Londonu 2012.

To šesterico športnikov sestavljajo maratonka Lilija Šobuhova, tekmovalci v hitri hoji Vladimir Kanajkin, Valerij Boršin (zlat na OI v Pekingu 2008), Olga Kaniskina (zlata v Pekingu in srebrna v Londonu) ter Sergej Kirdjapkin (zlat v Londonu) in tekačica na 3000 m z zaprekami Julija Zaripova, zlata iz Londona.

Šobuhova, ki je bila kljub plačilu suspendirana, je začela to "afero", potem ko je zahtevala vrnitev denarja in vse povedala Svetovni protidopinški agenciji (Wada).



Seznam dopingiranih ruskih atletov sicer po podatkih ruskega pravosodja vsebuje 23 imen.

Predstavniki ruske atletske zveze, besni, ker niso dobili obljubljene imunitete, so zagrozili, da bodo obelodanili dogovor z IAAF leta 2014. Le Monde in ARD sta objavila korespondenco tedanjega predsednika ruske atletske zveze Valentina Balahniševa in IAAF, v kateri Rus grozi, da bo vse razkril.

"Dovolite, da vas spomnim, da je bil od začetka kontekst te šesterice zelo oddaljen od vsakega legalnega in etičnega okvira," piše Balahnišev. "Leta 2011, ko so pri naših športnikih odkrili 19 primerov nenormalnih bioloških potnih listov, med katerimi so bili tudi olimpijski zmagovalci, ste nam predlagali trgovino. A to imenovati za trgovino, je zelo diplomatsko. Šlo je za cinično in surovo oceno," še piše Balahnišev.

Nekdanji predsednik IIAF Lamine Diack, ki ga preiskujejo od novembra 2015 zaradi korupcije in pranja denarja, je osumljen, da je v tej aferi dobil 1,5 milijona evrov od Balahniševa.

Značke: atletic, afera

Članki iz rubrike