bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

delovna-akcija, družina-markovec Njena.si

Delovna akcija v vasi Ljubno: Majhna skupnost z ...

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

sta
sta
0 06.12.2016 23:54:48

Roman Dobnikar predsednik Atletske zveze Slovenije

Arsen Perić
Roman Dobnikar je bil izvoljen za predsednika Atletske zveze Slovenije (AZS) v naslednjem štiriletnem mandatnem obdobju, ki ga bo nastopil 15. januarja prihodnje leto. Na maratonski in zelo burni volilni skupščini v Ljubljani je Dobnikar dobil 43 od 61 možnih glasov, drugi kandidat Andrej Kocič pa 18.

Dobnikar je predsednik AZS od 20. januarja letos, tudi pred tem je deloval v upravnem odboru AZS, Kocič pa še ni bil vpet v delovanje zveze.

Dobnikar, dolga leta na visokih mestih na Petrolu, je na začetku leta kot edini kandidat z enoletnim mandatom nasledil Gregorja Benčino, ki je z mesta predsednika odstopil 13. oktobra lani. Kocič je nekdanji predsednik uprave zavarovalnice Triglav, zdaj direktor ERGO zavarovalnice, podružnice v Sloveniji.

Dobnikar je v predstavitvi izpostavil, da bo Vladimir Kevo, nekdanji trener najboljšega slovenskega atleta vseh časov Primoža Kozmusa, v primeru njegove izvolitve ostal vodja stroke. Gabrijela Ambrožiča bo zamenjal Andrej Udovč, ki bo vodil tekmovalno in tehnično komisijo, Jan Žumer pa bo v upravnem odboru zastopal atlete, ki jih bo še naprej vodil slovenski rekorder v metu kopja Matija Kranjc. Andrej Jeriček bo ostal vodja trenerjev, Robi Kreht pa bo vodil otroško atletiko.

Med Kocičevimi šestimi kandidati za upravni odbor je bilo pet nekdanjih atletov, šesterico pa sestavljajo bančnica Ana Miloš, profesorica na Ekonomski fakulteti v Ljubljani Andreja Cirman, bančni menedžer Tevž Korent, menedžer v mednarodni investicijski družbi Aleš Škoberne, tehnični direktor v podjetju Europlakat Matjaž Čepon in Črtomir Špacapan, direktor Regijske razvojne agencije severne Primorske.

Po umerjenih uvodnih predstavitvah obeh kandidatov, v katerih pa ni bilo veliko vsebinskih poudarkov, se je razprava vse bolj ogrevala, tudi z medsebojnimi osebnimi očitki podpornikov. Kocič je sprva poudaril, da je zveza v preteklosti ogromno naredila tako na tekmovalnem kot organizacijskem področju, da pa je še veliko možnosti za napredek, kar se sicer poudaril tudi Dobnikar: "Prav zato sem se že januarja odločil, da bom kandidiral za celoten mandat, tudi če ne bom izvoljen, pa bom še vedno pomagal slovenski atletiki."



Kot enega pomembnih temeljev svoje kandidature je nato Kocič navedel več sponzorskih sredstev in nato očital Dobnikarju, da kot predsednik ni sklenil sponzorskega dogovora s Petrolom. Na to mu je Dobnikar odvrnil, da je AZS od milijonskega letnega proračuna več kot polovico sredstev dobi prav s sponzorstvom, "kar je delo predsednika, ki sem ga opravljal".

Kevo je med drugim Kociču dejal, da "veliko obljublja, atletika pa je tek na dolge proge in da zato podpira Dobnikarja". V nadaljevanju vroče razprave je Slavko Črne navedel genezo delovanja zveze od zadnjega dela mandata pod vodstvom Petra Kukovice in nato naslednjih let, ki so polnili medijske strani.

Sledili so prvi besedni dvoboji med posameznimi kandidati za člane upravnega in nadzornega odbora ter disciplinske komisije. Mitja Butul je ob koncu dejal, da morajo člani skupščine, ne glede na vse slišano, zapustiti sejno sobo zveze enotni.

Na volitvah je bilo prisotnih 56 klubov s plačano članarino in pet združenj, ki so imeli skupaj 61 glasov. Ambrožič, eden najstarejših udeležencev skupščine, je dejal, da doslej še na nobenem tovrstnem srečanju AZS ni bilo tako veliko ljudi; na januarski volilni skupščini je bila 27 navzočih.

Po več kot petih mučnih urah so tokrat vendarle začeli z volilno proceduro, rezultati pa so bili znani več kot uro pozneje, šele ob pol polnoči.

Članki iz rubrike