kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 03.03.2017 20:09:05

Černjulova deveta na EP v Beogradu, Janežič diskvalificiran

alesfevzer.com
Maruša Černjul je v popoldanskih kvalifikacijah prvega dne evropskega atletskega dvoranskega prvenstva v Beogradu v skoku v višino delila deveto mesto in se z 1,86 metra ni uvrstila v sobotni finale.

Drugi dan prvenstva bo ob 18.05 v finalu skoka s palico od slovenskih predstavnikov nastopila še Tina Šutej.

Luka Janežič je bil v teku na 400 m naknadno diskvalificiran zaradi prestopa v sosednjo progo. Slovenski favorit za visoka mesta je v zadnji skupini kvalifikacij sicer zasedel drugo mesto (46,81 sekunde) in se sprva zanesljivo po mestih ter s tretjim skupnim izidom uvrstil v popoldanski polfinale.


Debitantka na velikih članskih tekmovanjih Anita Horvat je v kvalifikacijah prvega dne evropskega atletskega dvoranskega prvenstva v Beogradu v teku na 400 izpadla s 23. izidom (54,65), Petra Koren pa je svoj drugi večji članski nastop v kvalifikacijah troskoka končala na 17., predzadnjem mestu (13,26 m).

Štiriindvajsetletna Černjulova je začetno višino 1,70 m izpustila, na 1,76 m je bila uspešna prvem poskusu, kot tudi nato na 1,81 m in 1,86 m. V ameriškem Lincolnu je Černjulova 6. februarja lani dosegla svoj osebni dvoranski rekord 1,90 m, to je pa bila tudi naslednja kvalifikacijska višina. Černjulovi v prvem skoku ni uspelo, kljub temu pa je delila četrto mesto, ker so bile pred tem v prvih poskusih uspešne le tri atletinje.

Peto mesto je delila še po neuspešnem drugem poskusu, v tretjem skoku, medtem je izgubila še tri mesta, pa je bila zelo blizu uspeha, vendar se je letvice z nogami dotaknila ravno toliko, da je padla s stojala. Osmo mesto je delila še pred zadnjim skokom v kvalifikacijah, ko je nastopila Čehinja Michaela Hruba. Letvica se je zelo zamajala, vendar ni padla in s tem je bil zaokrožen krog osmih finalist. Takoj za njimi pa je bila med sedmerico, ki je delila deveto mesto, Černjulova.

"Tako blizu pa tako daleč. Razočarana sem. Do 1,90 m skoki niso bili slabi, potem pa kot da bi povlekla ročno zavoro in zaleta nisem odtekla pravilno. Sem sicer tudi stiskala pesti, da ne bi bila zadnja tekmovalka uspešna, čeprav se to ne spodobi, pa ni nič pomagalo. Žal mi je tudi tretjega skoka na 1,90 m, ko sem letvico podrla z meči, ker je bil to moj najboljši skok dneva," je povedala 1,77 m visoka atletinja celjskega Kladivarja. Lani je bila finalistka evropskega prvenstva v Amsterdamu (9.) in 21. na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Julija lani je v domačem Celju z 1,93 m dosegla osebni rekord na prostem.

Kazalo je, da bo 21-letni Janežič zanesljivo v polfinalu, nekaj minut po teku pa so na uradnem seznamu izidov ob njegovem imenu izpisali diskvalifikacijo z obrazložitvijo, da je med tekom prestopil v sosednjo progo. Njegov trener Rok Predanič je nato povedal, da se bo slovenska reprezentanca na odločitev pritožila, vendar se po ogledu videoposnetka in pogovoru s pritožbeno komisijo za ta korak ni odločila. Posnetek je jasno kazal, da je Janežič s celo nogo stopil na črto proge in s tem se je končal njegov poskus, da bi se podal v boj za odličja.

"V športu se to dogaja, žal mi je, toda tako pač je. Boli tudi to, da sem bil med kandidati za odličja in je zato vse skupaj še težje. Bila je možnost za stopničke in tega zdaj ni več," je bil povsem skrušen Janežič, ko ga je trener Rok Predanič, pokritega s kapuco in s sklonjeno glavo, dobro uro po teku pripeljal pred mikrofone slovenskih novinarjev. Lani je bil Janežič sicer zaradi podobnega vzroka kot tokrat diskvalificiran v polfinalu svetovnega prvenstva v dvorani v Portlandu, vendar se tedaj s tem ni obremenjeval, ker se tudi sicer ne bi uvrstil v finale.

Tokrat je s svojim tekom v kvalifikacijah pokazal, da ima možnosti za boj za vrh. V peti in zadnji kvalifikacijski skupini, v kateri je slavil Danec Benjamin Lobo Vedel (46,65), je bil takoj za njim na drugem mestu. Tek se je sicer začel z rumenim kartonom, ki ga je dobil Janežič, ker je trznil pred startom, vendar pa startne črte ni prešel pred starterjevim znakom ali pa dvignil nogo s startnega bloka. Tedaj se je izognil, da bi dobil rdeč karton in bil diskvalificiran še pred tekom, in je dobil le opomin.

"Celotna tekma je bila živčna. Že sam start, ko sem dobil rumeni karton. V ponovljenem startu sem potem pazil, da ne bi znova napravil napake in sem začel precej počasneje. Ko potem po taki poti prideš naprej v naslednji krog tekmovanja, a pozneje izveš, da si bil diskvalificiran, kar mi je povedal trener, zelo boli. Gotovo se mi je za nekaj časa porušil svet," je menil Janežič, finalist lanskega evropskega prvenstva v Amsterdamu (5.) in polfinalist olimpijskih iger v Riu de Janeiru (17.).

Značke: atletika, ep

Članki iz rubrike