roka, dež Svet24.si

Nalivi bodo tako močni, da so izdali oranžno ...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Hiša Joca Pečečnika na vodik? Bogataš gradi ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

kmetija prijava Njena.si

Na novi lokaciji zabrnele kamere šova Kmetija

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

STA
STA
0 17.04.2017 20:25:04

Popolna kenijska prevlada na 121. izdaji bostonskega maratona

Geoffrey Kirui v moški in Edna Kiplagat v ženski konkurenci sta zmagovalca že 121. izdaje slovitega in prestižnega bostonskega maratona. Štiriindvajsetletni Kirui je slavil s časom dveh ur, devet minut in 37 sekund, njegova rojakinja pa je med dolgoprogašicami pometla s konkurenco s časom dveh ur, 21 minut in 52 sekund.

V moški konkurenci je drugo mesto osvojil domačin Američan Galen Rupp (2:09:58 ure), tretje mesto pa je osvojil Japonec Suguru Osako (2:10:28 ure). V ženski konkurenci je bila druga Rose Chelimo (2:22:51 ure), Kenijka po rodu, ki teče za Bahrajn, tretje mesto pa je osvojila Američanka Jordan Hasay (2:23:00 ure).

Kirui je izjemno maratonsko predstavo prihranil prav za konec najdaljše atletske tekaške preizkušnje, ko je s sprintom nekaj kilometrov pred koncem premagal ameriškega izzivalca, sicer nosilca bronaste olimpijske kolajne z lanskih iger v Riu, ki tempu mladega Kenijca ni bil sposoben slediti. V cilju je kazalo, kot da bi lahko še tekel, saj je Kirui brez težav s širokim nasmehom zmagovalca mahal navijačem.


Čeprav je šlo za novo izjemno predstavo, pa Kirui ni ogrozil svetovnega rekorda. Tega ima tako še vedno v lasti njegov rojak Dennis Kimetto, ki je berlinski maraton leta 2014 kot najhitrejši tekač maratonov na svetu končal v dveh urah, dveh minutah in 57 sekundah.

Enako prepričljivo predstavo je prikazala 37-letna Kiplagatova, dvakratna svetovna prvakinja v maratonu v letih 2011 in 2013, ki so jo v cilju pričakali člani njene družine.

Dvojno kenijsko zmagoslavje na najstarejšem letnem maratonu moderne dobe je nekoliko spralo veliki madež, ki ga je letos doživela kenijska atletika z velikim dopinškim grehom olimpijske zmagovalke v maratonu v Riu Jemime Sumgong.

Značke: atletika, maraton

Članki iz rubrike