Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

(pk)
(pk)
0 23.04.2024 11:51:46

Preveč prepričljivo

Timotej Bečan in Lucija Krkoč
PETER KASTELIC/AZS
Timotej Bečan in Lucija Krkoč sta državna prvaka v gorskem teku v kategoriji gor. Zmagala sta na 20. Bubinem teku s Cola na Javornik, ki je štel tudi kot pregledna tekma za nastop na letošnjem EP v Franciji.

Jubilejni Bubin tek je prvič štel tudi za državno prvenstvo. Za naslove v kategoriji gor so se pomerili člani in mladinci, temu primerna je bila dobra udeležba slovenskih gorskih tekačev. Bečan kot običajno ničesar ni prepustil naključju in je že kmalu po startu 9,5-kilometrske proge s 723 višinskih metrov vzponov in 187 metrov spustov ostal sam v ospredju. Njegova zmaga ni bila nikdar ogrožena, v cilj pa je pritekel po 44 minutah in šestih sekundah. Drugi je bil mladi Tine Žižmond (Papež), ki je še mladinec, a se je odločil, da nastopi med člani. V cilj je pritekel v času 45:29 in je za 13 sekund prehitel Klemna Španringa (Slovenska Bistrica), za katerim je težka sezona tekmovalnega turnega smučanja. "Začel sem bolj umirjeno, a sem kmalu ostal sam. Potem sem v svojem ritmu tekel do cilja. Tudi treniram večinoma sam, tako da sem vajen teči brez družbe. Trasa je bila zelo razgibana, s polno spremembami ritma in brez nekih daljših težkih vzponov. Razmere za tek so bile super, malo je edino pihalo na vrhu," je povedal Bečan in razkril načrte za glavni del sezone, ki prihaja: "Letos gre za zdaj vse po načrtih, formo lepo stopnjujem in verjamem, da bom do evropskega prvenstva dobro pripravljen. Pred prvenstvom načrtujem še kakšno močno tekmo v tujini, več pa zaradi drugih obveznosti žal ne. Na prvenstvu pa načrtujem dva nastopa. Najprej v disciplini gor in nato še gor-dol. Vmes bi si želel še kakšen dan več premora, a je, kot je."



Še bolj prepričljiva je bila zmaga Krkočeve (Nanos) med članicami. Ena najboljših slovenskih gorskih tekačic vseh časov, tudi dobitnica medalj z največjih tekmovanj, je po dveh porodih ponovno v življenjski formi, na Javornik pa je pritekla v času 51:03. V cilju je imela več kot štiri minute prednosti pred klubskima kolegicama Petro Tratnik (55:12) in Anjo Mikuž (55:27). "Po dolgih letih mi gre res spet zelo dobro. Glede na čase, predvsem pri tekih v hrib, res lahko rečem, da sem v življenjski formi, tako da upa, da bo šlo tako tudi naprej. Očitno se pozna že 22 let treningov. Treniram sama in predvsem po občutku. Z leti se naučiš bolj poslušati svoje telo in se temu prilagoditi, kar mislim, da je boljši recept, kot se striktno držati nekega načrta. Želim si nastopiti na evropskem prvenstvu, vendar se ne obremenjujem s cilji. Pozimi sem res dobro trenirala, zadnje tri mesece mi malo nagajajo zdravstvene težave, a verjamem, da jih bom odpravila in v Franciji dobro nastopila," je po zmagi dejala Krkočeva, ki živi blizu Ajdovščine in je tu praktično domačinka.



Mladinci in mladinke so tekli na krajši progi, ki je bila dolga 5,6 kilometra s 502 metroma vzponov in 160 metrov spustov. Srebrni medalji sta osvojila Žiga Jan Novak (Olimpija) in Klara Močnik (Papež), bronasti pa Jaka Marinko in Sara Bilban (oba Šmarnogorska naveza).



Izidi, člani
1. T. Bečan 44:06, 2. T. Žižmond (oba Papež) 45:29, 3. K. Španring (Slo. Bistrica) 45:42, 4. M. Tratnik (Nanos) 47:11, 5. L. Zalokar (Kladivar) 49:15
Članice
1. L. Krkoč 51:03, 2. P. Tratnik 55:12, 3. A. Mikuž (vse Nanos) 55:27, 4. S. Pisk (Posočje) 57:49, 5. D. Zupančič (Šmarnogorska naveza) 1:00,23
Mladinci
1. M. Kočar (Domžale) 31:18, 2. Ž. J. Novak (Olimpija) 31:28, 3. J. Marinko (Šmarnogorska naveza) 31:48

Mladinke
1. K. Velepec (Radovljica) 34:11, 2. K. Močnik (Papež) 36:32, 3. S. Bilban (Šmarnogorska naveza) 38:35

Članki iz rubrike