oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Robert Pogačar
Robert Pogačar
0 03.09.2015 09:46:39

Tina Trstenjak: Tudi za maturo bo še čas

Jože Škraba
Petindvajsetletna Celjanka se bo v zgodovino vpisala kot prva slovenska judoistka, ki se lahko pohvali z naslovom svetovne prvakinje. To ni uspelo niti njeni vzornici Urški Žolnir, s katero se sicer ne želi primerjati. Kot pravi, je zaradi naslova ni zajela nikakršna evforija.

Kako se počutite štiri dni po naslovu svetovne prvakinje? Je v vas še kaj evforije?
Ne počutim se nič kaj drugače kot prej. Sprva so bili občutki res malce drugačni, zdaj pa je spet vse bolj kot ne normalno. Evforije ni več nobene.

 
Ste po dogodkih, ki so se dogajali na pripravah, še verjeli, da lahko postanete svetovna prvakinja?
Takrat je bilo res kar težko, saj mi je zbranost močno padla. Ni bilo lahko trenirati in takrat nisem čutila, da sem dobro pripravljena. Nekaj dni tudi nisem dobro trenirala. No, ko smo prišli v Astano, sva s trenerjem naredila dobro taktiko in vse je steklo tako, kot bi moralo. Tam sem uspela vse odmisliti in se osredotočiti samo na borbe.

 
Katera izmed petih borb je bila najtežja? Morda finalna s Francozinjo Clarisse Agbegnenou?
Najslabša je bila prva borba z Rusinjo Pari Surakatovo. To se mi pogosto dogaja, saj se takrat navadno šele segrejem. Finalna borba je bila res najtežja, saj je Francozinja tudi fizično zelo močna. Tudi za to borbo sva s trenerjem napravila dobro taktiko, ki sem jo skušala kar najbolj upoštevati, kar mi je tudi uspelo. Zelo sem vesela, da se je vse izteklo tako, kot se je, ter hvaležna vsem, ki so mi pomagali in trenirali z mano.

 
Na kaj ste najprej pomislili po finalni zmagi?
Na nič posebej. Bila sem zgolj vesela, da je bilo konec borbe in da sem do konca zdržala pritisk, ki ga je name vršila Francozinja.

 
Je bilo sploh kaj časa za kakšno zabavo in proslavo?
Takrat ne, saj je že naslednji dan tekmovala Ana Velenšek, ki sem ji pomagala pri sparingu. Zdaj bo čas tudi za te stvari.

 
Lani je bila vaša trenerka tudi na tekmah že Urška Žolnir, zdaj je to ponovno Marjan Fabjan. Zakaj ta zamenjava?
Trener se je vmes pač tako odločil. Očitno s tem ni nič narobe, saj stvari še naprej tečejo tako, kot morajo.

 
Zdaj torej skušate zadnje dogodke odklopiti in se spet posvetiti treningom?
Vsekakor bo najbolje, da to pozabim in spet začnem na novo trenirati. Od stare slave se ne živi.

 
Če se vseeno dotakneva nesrečne mature, ali niste imeli časa, da bi jo naredili?
Vse skupaj je res vplivalo na to, da mature še vedno nimam. Čas zanjo še bo, prej ali slej jo bom naredila. Marsikdo od tistih, ki jo imajo, pa kolajne na svetovnem prvenstvu nikoli ne bo osvojil.

 
Verjamete, da boste kljub vsemu dobili zaposlitev, če že ne v Slovenski vojski, pa kje drugje?
Trener se za to trudi že od leta 2008 in vem, da se bo tudi vnaprej. Stvari se urejajo, prvi mi je pomoč ponudil direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec. Konkretnega ni še nič, videli bomo, kako se bodo razpletle stvari.

FABJAN: TAKŠNIH SCEN SI NE ŽELIM VEČ
Uspeha Tine Trstenjak in Ane Velenšek, druge v kategoriji do 78 kilogramov, sta navdušila tudi alfo in omego slovenskega juda Marjana Fabjana. Ta je bil po "aferi" v zvezi s Tinino zavrnitvijo zaposlitve v slovenski vojski precej v dvomih, kako bo ta vplivala na njegovo varovanko in koliko se bo poznala pri nastopu na SP, a se je strah na srečo pokazal kot neupravičen.

"Zavrnitev njene zaposlitve slabe tri tedne pred začetkom SP s strani vojske in olimpijskega komiteja je bila zame velika provokacija. Sredi priprav je bil to velik šok. Ana Velenšek je bila na neki način njena odvetnica, saj sem prek nje dobil vse informacije, kaj se dogaja s Tino, potem ko je za dva dni zapustila reprezentančne priprave in sploh nismo vedeli, kje je. Kot je povedala, je program izpolnjevala, le ljudi ni želela imeti okoli sebe. Takšnih scen si v prihodnje res ne želim več." 

Kot pravi Fabjan je on njen zastopnik in trener, zato nima nihče pravice, da ji pošilja takšne stvari, še posebej v času pred SP: "Za v prihodnje vse javno naprošam, naj v takšnem trenutku tekmovalko pustijo pri miru. Vložil sem veliko svoje energije in s Tino ter njenimi starši opravil precej razgovorov, da smo zadevo le nekako uredili in si dali določene zaobljube. Tako ona kot njeni starši verjamejo, da bom naredil tisto, kar rečem. Vem pa, da se odslej več ne morem zanašati na nobeno institucijo, ampak samo še nase. Šele ko bo Tina imela zagotovljeno zaposlitev, ji bom to tudi povedal." 

Po besedah Fabjana si Tina ves čas prizadeva za to, da bi opravila maturo: "Tega ne počne zaradi službe, pač pa zaradi nje same. Zdaj ko je svetovna prvakinja, bodo ljudje že pomagali. Prvi je pomoč ponudil direktor Celjskih mesnin, ki so naš zvesti sponzor, Izidor Krivec, ki ga je Tina nagradila s tem svetovnim naslovom. V veliko pomoč sta nam tudi predsednik in generalni sekretar Judo zveze Slovenije Darko Mušič in Franc Očko. Onadva nič ne obljubljata, ampak naredita vse, kar je v njuni moči." 

Ne glede na omenjene dogodke Fabjan vere v Tino Trstenjak ni izgubil. "Ko je šla z nami na SP, sem verjel, da lahko postane svetovna prvakinja. Tudi Ana je bila pripravljena dovolj dobro, da bi ji to lahko uspelo, kar je tudi dokazala," je še pristavil.

Članki iz rubrike