nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Zaključek 1. sezone zaznamovale ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

STA
STA
0 11.02.2016 10:45:53

Namesto kriminala izbral šport, zdaj gre na OI

Za otroke v eni nevarnejših favel v Rio de Janeiru, gostitelju letošnjih olimpijskih iger, otroške sanje o olimpijski slavi spremlja dodatna motivacija - večja možnost preživetja. Od tam, iz favele Mare, prihaja tudi brazilski olimpijski boksar Roberto Custodio.

Custodio je imel otroštvo in mladost zaznamovano z vsakodnevno dozo nasilja, med drugim so mu umorili očeta. Če ne bi prišlo do preobrazbe v vrhunskega športnika, bi se njegova pot lahko končala podobno kot očetova.

"Videl sem, da ti šport lahko da določeno vlogo, veljavo. Želel sem si biti prepoznaven kot boksar, ne kot kriminalec. In zdaj lahko zmagam na olimpijskih igrah v svojem rojstnem mestu," pravi Custodio.

Devetindvajsetletni Brazilec je svoj preboj doživel v telovadnici Fight for Peace (Bori se za mir), ki jo je odprl Britanec Luke Dowdney v omenjeni faveli. In sicer z namenom revnim otrokom predstaviti boksarske lekcije, učenje drugih borilnih veščin in učenje za življenje.

Telovadnica je všečna, z modrimi stenami in urejenim dvoriščem izstopa od okolice, v kateri so napol dokončane, slabo grajene hiše, v katerih v Mareju prebiva približno 100.000 ljudi, večina od njih iz delavskega razreda.

Mednarodno letališče in slavni stadion Maracana, kjer se bodo zbrali politiki, pomembneži in turisti ob ogledu odprtja OI 5. avgusta, sta v bližini. Toda Mare je povsem drugačen svet, bolj podoben okolju iz slovitega filma Pobesneli Max kot pa krasnemu, novemu Riu, ki ga želijo uresničiti.

Nedavno se je posadka tiskovne agencije AFP na poti v favelo morala prebiti mimo cestne blokade, ki so jo postavili trgovci z drogo. Ta je bila celo na ogled, vidno je bilo tudi orožje. Malce stran je moški v natikačih nosil puško, drugi pa so na motorjih za pasi imeli pištole in "walkie-talkieje".

rio

"Ne glejte jih," je opozoril voznik iz omenjene telovadnice in dodal, da jih niti pod razno ne smejo fotografirati.

V telovadnici pa je ducat razigranih dečkov in deklic med šestim in 12. letom starosti tolklo po rekvizitih in skakalo skozi obroče. Kmalu zatem je začela vaditi tudi skupina najstnikov, nekateri od njih so že kazali visoko raven znanja.

"Šport mi je dal veliko. Brez njega me ne bi bilo tukaj. Verjetno bi po ulicah tekal s pištolo," je dejal 16-letni Daniel Suarez. "Veliko mojih prijateljev pravi, da si je izbralo drugačno življenje, kriminal. Sam pa sem izbral drugače. Izbral sem borbo, tekmovanje, ukvarjanje s športom," je še dodal mladenič.

Custodio vadi v Sao Paulu, največjem brazilskem mestu, a se pogosto vrača v Mare, kjer velja za lokalnega junaka. "On je naš vzornik. Navdihuje nas s skromnostjo, s tem, kar je. Mladi ljudje se počutijo pomembne, saj on pogosto prihaja, vadi z njimi, se z njimi pogovarja," je povedala 20-letna boksarska Raissa Lima.

Trener Antonio Cruz de Jesus, znan pod vzdevkom Gibi, pravi, da od desetih milijard dolarjev, ki jih je Rio porabil za OI, ni v Mare kapnilo nič. Zahvaljujoč Custodiu pa se jih mladi vendarle veselijo, dodaja Gibi.

Vadba boksa se marsikomu zdi malce čuden način učenja biti vzoren meščan. Toda Gibi pojasnjuje, da se v kaotični skupnosti še bolj kot mamilarskih tolp bojijo policije in da je vadba boksa precej več kot to, da se naučiš udariti nasprotnika.

"Gre za disciplino, za pravila. Vse v življenju se spreminja. To prenašam na moje učence," pravi Gibi, ki je bil nekdaj član brazilske ekipe.

Bruno Brito, 19-letnik, za katerim je 42 amaterskih dvobojev, poudarja, da otroci lahko vadijo le v primeru, če zmorejo ob tem redno opravljati tudi šolske obveznosti. "To te spravi z ulice. Mnogo otrok, ki se ne izobražuje, konča v preprodaji mamil," je dejal Brito.

A ti boksarski nadobudneži si lahko obetajo vsaj prosti čas med OI, da bodo lahko Custodia spremljali prek televizijskih ekranov. Kot pravi, bo tudi on z mislimi v faveli. "Ne predstavljam le Brazilije. Predstavljam mojo favelo," je zaključil Custodio.

Članki iz rubrike