900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 20.06.2017 14:09:56

Na SP v tekvondoju šest slovenskih borcev

Južnokorejski Muju bo med 24. in 30. junijem gostil letošnje svetovno prvenstvo olimpijskega tekvondoja WTF. Prireditelji pričakujejo preko 1000 borcev in bork iz 170 držav, med njimi tudi šest slovenskih, ki so že prispeli v Korejo. V ringu bo po odsotnosti zaradi materinstva tudi Nuša Vujinović (prej Rajher).

Triindvajseto svetovno prvenstvo bo potekalo v kraju Muju, ki leži v jugozahodnem delu Južne Koreje, natančneje v posebej za tekvondo tekmovanja zgrajeni dvorani Taekwondowon. Na turnirju sodelujejo najboljši borci sveta in po olimpijskih igrah je gre za najbolj prestižni dogodek. Tekmovanje ne poteka samo v štirih olimpijskih kategorijah, pač pa na SP tekmuje dvakrat več športnikov kot na olimpijskih igrah, saj je razpisanih skupno šestnajst kategorij.

Slovenska izbrana vrsta je že na prizorišču, kamor je dopotovala danes. Pod vodstvom direktorja reprezentance Kristijana Kovačiča in selektorja Miodraga Krnetića ter trenerja Dragana Zarića bodo slovenske barve branili Ivan Trajković v kategoriji do 87 kg, Jure Pantar med borci do 63 kg, na ženskem delu pa Ana Petrušić do 49 kg, Dunja Lemajić med borkami do 67, Franka Anić v kategoriji do 73 kg in Nuša Vujinović med borkami nad 73 kg.



Gre za zelo pomemben turnir, ki pomeni vstopno točko proti naslednjim olimpijskim igram, ki bodo leta 2020 v Tokiu. Vsaka zlata medalja v kateri koli izmed kategorij prinaša 120 točk za jakostno lestvico, srebrnim 72, bronastim pa 43,20. Na večini tekem svetovnega pokala najboljši prejmejo po 10 točk. Zato ponuja svetovno prvenstvo v Muju manj znanim borcem odlično odskočno desko. V primeru zmage bo do tistega trenutka bolj kot ne anonimni borec prejel vabilo na elitni Grand Prix, na serijo štirih turnirjev v drugi polovici leta, ki bodo potekali po vsem svetu. Ti predstavljajo odlično priložnost za osvajanje novih točk in nabiranje izkušenj v izbrani družbi. Prvenstva se bo udeležil tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach, ki bo v Mujuju prisoten na zaključni prireditvi.

Južna Koreja, ki je domovina tekvondoja, je doslej šestkrat gostila svetovno prvenstvo. V njej so izvedli prvo, drugo, sedmo in deveto prvenstvo, ki so bila v Seulu. To je bilo v letih 1973, 1975, 1985 in 1989. Leta 2001 je bilo 15. svetovno prvenstvo na otoku Jeju, leta 2011, pa je bila 20. izvedba v Gyeongju.

Značke: taekwondo, sp

Članki iz rubrike