stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

STA
STA
0 31.03.2023 19:18:11

Kajzer do brona na generalki pred SP

Kaja Kajzer je na grand slam v Antalyi, generalki pred svetovnim prvenstvom v Dohi, v kategoriji do 57 kg osvojila bronasto kolajno. V odločilni borbi je ugnala Kitajko Cai Qi, srebrno na lanskem azijskem prvenstvu v Nur Sultanu.

Triindvajsetletna judoistka Bežigrada, ki se v zadnjih dveh letih ukvarja s številnimi poškodbami, ima za sabo pravi maratonski dan, ki ga je začinila z novim odličjem z največjih tekmovanj.

V odločilni borbi je suvereno ugnala tekmico s Kitajske. Po izenačenem uvodu je slovenski judoistki 2:20 minute pred koncem uspel odločilni protinapad za vazari. Kitajka sicer ni odnehala, a je Kajzerjeva s taktičnim judom obdržala prednost do konca. V kočljivih trenutkih se je odločala za napade, posebej učinkovito pa je "sekunde kradla" v boju v parterju.

Za Kajo Kajzer so to prve stopničke na tekmovanju za grand slam v karieri in eden največjih uspehov ob srebrni kolajni z evropskega prvenstva 2021 v Lizboni.

Začelo se je že zgodaj zjutraj. V uvodu 31-letna Bolgarka Ivelina Ilijeva, tudi že nosilka odličij z evropskih prvenstev, pokazala vse svoje izkušnje in šele po 2:42 minute zlate točke je napredovala slovenska reprezentantka. Tekmovalki sta se nazadnje pomerili pred tremi leti v Parizu, kjer je dvoboj dobila Bolgarka.


Nekaj oddiha je sledilo v dvoboju s turkmenistansko mladinko Majso Pardajevo, ki je letos na mladinskem pokalu v Sarajevu osvojila srebro, za člansko konkurenco pa ji manjka še nekaj izkušenj.

Počitek je bil še kako dobrodošel, saj je sledil dvoboj s 4:16 minute zlate točke proti bronasti z lanskega SP v Taškentu 24-letni Mongolki Enhrlilen Lhagvatogo. Nov maraton je bil na vrsti v četrtfinalu s fizično izjemno močno Nemko Seijo Ballhaus, ki je slovensko reprezentantko ugnala letos na tekmi v Rimu. Namesto običajnih štirih minut je dvoboj trajal neverjetne 12:25 minute.

V polfinalu se je Kaji Kajzer poznala utrujenost in tudi to je bil razlog, da jo je ustavila nekdanja olimpijska in svetovna prvakinja Brazilka Rafaela Silva. V repesažu je Slovenka nato še enkrat zbrala moči za nov velik uspeh.

V kategoriji do 60 kg je nastopil še David Štarkel. Že v prvi borbi ga je premagal 22-letni Mongolec Cogt-Očir Bjambajav, ki kljub mladosti kaže velik talent, saj je lani osvojil tretji mesti na grand slamih v Bakuju in Tel Avivu.

Do nedelje se bo v Antalyi skupaj predstavilo kar 10 slovenskih tekmovalcev.

Značke: judo, sta

Članki iz rubrike