pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

STA
STA
1 25.04.2024 19:21:24

Kajaaaaaaaaaa! Izjemen uspeh slovenske judoistke!

alesfevzer.com
Slovenska judoistka Kaja Kajzer je na evropskem prvenstvu v Zagrebu osvojila srebrno kolajno. V finalu je po podaljšku izgubila z Ukrajinko Darjo Bilodid, nosilko olimpijske kolajne in dvakratno svetovno prvakinjo, in napovedala tudi visoke ambicije za olimpijske igre v Parizu.

Judoistki sta se danes pomerili drugič v karieri. Edini medsebojni dvoboj sta imeli lani v isti dvorani na veliki nagradi Zagreba, kjer je bila v četrtfinalu boljša Kajzer. Danes je v izenačeni borbi po tretji kazni za Ljubljančanko slavila Ukrajinka, pred tem pa nobeni ni uspel odločilni met.

Za 24-letno tekmovalko Bežigrada je to največji uspeh v karieri, potem ko je bila srebrna tudi na evropskem prvenstvu v Lizboni v koronskem letu 2021. Slovenski judo pa se veseli že 54. odličja na prvenstvih stare celine.

V predtekmovanju je Kaja Kajzer Bolgarko Snežano Gramatikovo hitro naučila nekaj judoistične slovnice in jo odpravila v manj kot pol minute. Metu po osmih sekundah, ki še ni zadostoval za oceno, je 10 sekund kasneje dodala nov met in zaključni prijem.

Mlada 21-letna Avstrijka Laura Kallinger nikakor ni bila nenevarna, vseeno pa se je favorizirani Ljubljančanki upirala tudi z nedovoljenimi tehnikami in 36 sekund pred koncem je prejela odločilno tretjo kazen.

Tekmovalki Bežigrada v četrtfinalu ni bila kos niti srebrna z lanskega EP Marica Perišić iz Srbije in letošnja zmagovalka Linza. Borki se izjemno dobro poznata, zdaj je izid 7:4 v zmagah v korist Kajzer. A nazadnje sta se pomerili leta 2020, zato je bilo tudi nekaj neznank.


Kajzer je danes prepričala z aktivnim judom in hitrimi napadi, po slabi minuti podaljška pa je tudi z vedno potrebnim kančkom športne sreče zmagala.

V polfinalu je bila tekmica neugodna Nemka Pauline Starke, ki je varovanko trenerja Luke Kuralta letos že premagala v Taškentu in lani na mastersu v Budimpešti. Do prednosti vazarija pa je prišla Nemka po nezbranem zaključku Kajzer, kar je izkoristila za protinapad.

Šele to je prebudilo Ljubljančanko, ki je začela napadati iz levega in desnega garda, do zasluženega izenačenja prišla po metu minuto pred koncem, pol minute kasneje pa tudi do zmage, potem ko so sodniki tekmico zaradi nevarnega napada, pri tem je sama padla na glavo, diskvalificirali.

Maruša Štangar v kategoriji do 48 kg in David Štarkel v kategoriji do 60 kg sta danes izpadla po prvi borbi.

V Zagrebu bo napeto tudi v petek, ko bo Andreja Leški branila lani v Montpellieru osvojen naslov prvakinje v kategoriji do 63 kg, v kategoriji do 70 kg pa se bo predstavila Kaja Schuster.

V moški konkurenci bo v konkurenci do 73 kg nastopil Martin Hojak, v kategoriji do 81 kg pa bo Nace Herkovič kot prvi tekmovalec judo kluba iz Slovenj Gradca debitiral na EP.

Značke: novo, sta

Članki iz rubrike