ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 30.01.2017 16:01:28

Slovenija prihodnje leto gosti EP v futsalu, ambasadorja Aćimović in Simeunović si želita medalje

Tit Košir
Eden največjih športnih dogodkov leta 2018 v Sloveniji bo evropsko prvenstvo v dvoranskem nogometu. V dvorani Stožice so danes slavnostno obeležili natanko leto dni do začetka prvenstva. Dogodka so se udeležili številni ugledni gosti, vključno s predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem.

Svoj pečat je pustil tudi predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin. "EP je pomemben dogodek za našo organizacijo. Vesel sem, da bo v moji domovini Sloveniji. Gre za turnir, ki je izjemno napredoval od prve izvedbe leta 1999 naprej. Lani v Srbiji je bil izredno uspešen, pričakujem pa, da bo v Sloveniji ob neprestanem razvoju naredil še korak naprej," je v pisni izjavi sporočil Čeferin.

Dodal je, da ima popolno zaupanje v NZS in v organizacijski odbor, in verjame, da bo turnir izpeljan uspešno in v skladu s temeljnimi načeli Uefe, kot sta fair play in spoštovanje.

Predsednik NZS Mijatović se je Uefi zahvalil za zaupanje za organizacijo EP, največjega dogodka v zgodovini NZS: "Ne dvomim, da bo NZS dogodek izpeljala na vrhunski ravni in poizkušala preseči izpeljavo EP v Srbiji, ki je bila doslej na najvišji ravni. Vabim vse, da skupaj v letu pred začetkom EP naredimo vse, da organiziramo izjemno prvenstvo in da bodo vsi udeleženci iz Slovenije šli z lepimi vtisi."

Ljubljanski župan Janković je najprej čestital rokometašem za bron na SP, nato pa nadaljeval v pozitivnih tonih glede pričakovanj za slovensko vrsto na EP 2018: "Rokometna kolajna in sprejem v Ljubljani je tudi izziv selektorju Andreju Dobovičniku. Čez eno leto bo nov sprejem, tako da imate majhno obvezo - medaljo okrog vratu. Katerokoli, zame boste prvaki."

Besedo je dobil tudi Dobovičnik, ki je med drugim povedal: "V danem trenutku bodo fantje zagotovo pravi. Do prvenstva bo treba popraviti določene zadeve, sestaviti okostje ekipe in poskrbeti, da bomo pravi, ko bo potrebno. Je pa čast, da smo dobili tak dogodek. Veselimo se ga." Dobovičnik, ki je selektor že od leta 2005, je glede napovedi o uvrstitvi Slovenije na domačem prvenstvu v smehu dodal: "Ne upam si nasprotovati županu, tako da - medalja."



Kapetan slovenske futsal vrste Igor Osredkar pravi, da bo domače EP posebno: "Igrali smo veliko tekem pred polnimi tribunami, proti dobrim tekmecem, ampak mislim, da bo to domače prvenstvo nekaj posebnega. Želim si čim bolj polno dvorano, saj to pomeni dodaten zagon. Z navijaško pomočjo nam lahko uspe. Če bomo pravi in zdravi, potem smo lahko vsaki ekipi trn v peti."

Udeleženec slavnostnega dogodka je bil tudi ambasador prejšnjega EP v Srbiji Dejan Stanković, nekdanji zvezdnik Crvene zvezde, Lazia, Milana in srbske reprezentance. V Sloveniji bosta njegovo vlogo opravljala Milenko Aćimović, nekdanji reprezentant Slovenije v "velikem" nogometu, in Milivoje Simeunović, prvi poklicni igralec dvoranskega nogometa pri nas.

"Futsal sem igral na začetku, to so naši prvi koraki. Malo pogrešam otroke na teh igriščih. Upam, da si bo EP veliko otrok ogledalo in začelo spet igrati mali nogomet. Veselim pa se svoje ambasadorske vloge," je med drugim povedal Aćimović, Simeunović, ki je bil lani na žrebu kvalifikacijskih skupin, pa dodal: "To je nekaj, česar ne bom nikoli pozabil." V šali pa je tudi on dodal, da napoved o uvrstitvi Slovenije prepušča Jankoviću.

Slovenija, ki je na EP igrala že štirikrat, najboljša pa je bila v Belgiji 2014, ko je igrala v četrtfinalu, je prvenstvo dobila januarja 2015 v konkurenci Makedonije in Romunije.

Prvenstvo v Ljubljani, na katerem bo nastopilo 12 ekip vključno z gostiteljico Slovenijo, bo med 30. januarjem in 11. februarjem 2018. Uradni žreb skupin bo 29. septembra v Ljubljani.

Članki iz rubrike