reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

rp
rp
0 26.11.2014 15:44:39

Tanja Žakelj: Več gneče v gozdu

Grega Stopar
Nedavna prejemnica nagrade Marjana Rožanca, ki so prav tako proglasili za najboljšo kolesarko Slovenije pretekle sezone, je strnila misli po tej.

Naša najboljša gorska kolesarka, ki prihaja iz Ledin nad Idrijo, ima za seboj še eno uspešno sezono, v kateri se lahko pohvali z naslovom evropske prvakinje in tretjim mestom v svetovnem pokalu.

Čeprav niste ubranili skupne zmage v svetovnem pokalu, ste s sezono gotovo zadovoljni?

Sezono ocenjujem kot zelo uspešno. Ubranila sem naslov evropske prvakinje, dobro se mi je izšlo tudi za tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala. Žal mi je le napake na svetovnem prvenstvu, zaradi katere sem po sicer odlični dirki ostala brez kolajne. Da je bila sezona uspešna, je dokaz izbor za najboljšo kolesarko v Sloveniji, kar pomeni, da tudi na kolesarski zvezi cenijo in spoštujejo moje rezultate.

Vse več mladih si želi imeti svoje gorsko kolo, tudi po bližnjih gozdovih jih z njimi srečujem vse več.

Postavljate na prvo mesto zlato kolajno z EP v nemškem St. Wendelu?
Da. Če odštejem napako, sem bila glede samega dirkanja zadovoljna tudi z vožnjo na svetovnem prvenstvu v Lillehammerju in z nastopom na svetovnem pokalu v Windhamu, kjer sem končala kot druga. To so moje tri najsvetlejše točke v tej sezoni.

V primerjavi s sezono prej je bilo vseeno nekaj več nihanj. Čemu jih pripisujete?
Začetek je bil malce slabši, morda tudi zaradi večjih pričakovanj, tako svojih kot javnosti. Spopasti sem se morala s temi dejavniki, svoje pa so opravili tudi drugačen urnik in prizorišča tekem. V Meribelu me je denimo zmotilo dirkanje na večji nadmorski višini, ki ga nisem bila vajena, tako da tudi pristop ni bil pravi. Vseeno pa lahko rečem, da je bila sezona dokaj konstantna.

Da je bila sezona uspešna, je dokaz izbor za najboljšo kolesarko v Sloveniji, kar pomeni, da tudi na kolesarski zvezi cenijo in spoštujejo moje rezultate.

Nameravate pred naslednjo sezono karkoli spremeniti?
Osnova bo enaka, še naprej bom nadaljevala z ekipo Unior Tools Team in trenerjem Samom Rauterjem. Verjetno pa bo kakšna manjša sprememba v sistemu treninga, saj se počasi že oziramo proti OI v Riu. Že zaradi njih mora biti naslednja sezona čim bolj uspešna. Po dobrem mesecu aktivnega počitka, ki sem ga preživela tudi na Madeiri, se počasi spet vračam v trenažni proces.

Se je v domačih Ledinah zanimanje za gorsko kolesarstvo zdaj povečalo?
Malce res. Vse več mladih si želi imeti svoje gorsko kolo, tudi po bližnjih gozdovih jih z njimi srečujem vse več. Nismo še v fazi, da bi lahko organizirali kakšen manjši klub ali kolesarsko šolo, pozitivno pa je že to, da se je zanimanje pri mladih povečalo.

Članki iz rubrike