nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

muk
muk
0 28.06.2015 09:00:48

Najboljše, kar premore Slovenija

Nikola Miljković
Državno prvenstvo bo tokrat pravi pravcati slovenski kolesarski »all star«. Že dolgo, najbrž vse od leta 2008, se v boju za majico v barvah slovenske zastave ni zbrala tako kakovostna druščina, kot se bo jutri v Mirni Peči.

Prihod je napovedalo praktično vse najboljše, kar lahko ta trenutek ponudi kolesarstvo na sončni strani Alp, vključno oziroma na čelu s trenutno petim kolesarjem z lestvice World Toura. Imena so sama po sebi morda še najzgovornejša: mojster enotedenskih dirk in zmagovalec nedavne dirke po Švici Simon Špilak, sprinterski as Luka Mezgec in zmagovalec ene izmed etap na letošnjem Giru Jan Polanc. Pedale bodo v lovu na naslov državnega prvaka poganjali tudi prekaljeni in v številnih dirkah preizkušeni Kristjan Koren, Grega Bole, Borut Božič in Jani Brajkovič, ki sicer v zadnjih letih nikakor ne najde poti iz labirinta skromnih predstav. In potem je seveda tu še »domača« Adria Mobil, ki svoje upe polaga predvsem v noge junakov dirke Po Sloveniji.

Lani so se v Gabrju veselili prav člani novomeškega moštva, po tistem, ko je bil nekajkrat boleče blizu, je namreč svojih pet minut končno dočakal Solkanec Matej Mugerli in si nadel prestižni dres z državnimi barvami. Mugerli bo tudi jutri na startu v Mirni Peči, a tokrat kot predstavnik azerbajdžanske ekipe. To je bil sicer prvi naslov za novomeško ekipo po dolgih trinajstih letih suše, tudi jutri pa bodo oni tista ekipa, ki jo bo treba premagati.

VSI DRŽAVNI PRVAKI

2014 Matej Mugerli (Adria Mobil)
2013 Luka Pibernik (Radenska)
2012 Borut Božič (Astana)
2011 Grega Bole (Lampre)
2010 Gorazd Štangelj (Astana)
2009 Mitja Mahorič (Radenska)
2008 Borut Božič (Cycle Collstrop)
2007 Tadej Valjavec (Lampre)
2006 Jure Golčer (Perutnina Ptuj)
2005 Mitja Mahorič (Perutnina Ptuj)
2004 Uroš Murn (Phonak)
2003 Tadej Valjavec (Fassa Bortolo)
2002 Boris Premužič (Perutnina Ptuj)
2001 Martin Derganc (Krka)
2000 Andrej Hauptman (Vini Caldirola)
1999 Tadej Križnar (Sava)
1998 Igor Kranjec (Perutnina Radenska Rog)
1997 Sašo Sviben (Radenska Rog)
1996 Bogdan Ravbar (Krka)
1995 Gorazd Štangelj (Krka)
1994 Martin Hvastija (Rog)
1993 Marko Velkovrh (Rog)
1992 Valter Bonča (Astra)
1991 Sandi Šmerc (Merx Celje)

Prihajajo v močni postavi z junakoma nedavne dirke Po Sloveniji, skupnim zmagovalcem Primožem Rogličem ter najboljšim na zadnji etapi Markom Kumpom na čelu. Dolenjska puščica je letos v sijajni formi, v cilj je že desetkrat pripeljala kot prva, toda Novomeščani se bodo tokrat morali znajti brez kapetana in po navadi enega ključnih mož ekipe Radoslava Rogine, ki se je odpravil na prvenstvo Hrvaške. "Dirka za državno prvenstvo je vedno nekaj posebnega. Čaka nas težka in taktična dirka. Mi smo na dirki najmočnejša ekipa, vendar bomo imeli za nasprotnike izjemne posameznike, ki so trenutno v svetovnem vrhu," pravi trener najmočnejšega moštva na dirki Boštjan Mervar.

Zadnji vikend v juniju je sicer že tradicionalno rezerviran za državna prvenstva, pa bodo tako nove prvake dobili še v številnih državah po vsej Evropi. V Mirni Peči se bodo kot prvi sicer na progo jutri dopoldne podali starejši, mlajši mladinci ter ženske, ob 14. uri pa sledi še dirka članov, ki bo dolga 178 kilometrov.

Članki iz rubrike