stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

STA
STA
0 04.07.2015 11:20:15

Prva aferica že pred začetkom

Reuters
Tik pred današnjim začetkom 102. izdaje najtežje kolesarske dirke na svetu, dirke po Franciji, so se v velikih težavah znašli pri kazahstanskem moštvu Astani, branilca naslova kolesarskega kralja Toura, Italijana Vincenza Nibalija. Njegovemu moštvenemu kolegu Larsu Boomu zaradi prenizke ravni kortizola grozi izključitev.

Uradni začetek francoske pentlje z današnjo vožnjo na čas v nizozemskem Utrechtu so tako zasenčile informacije o dogajanju v moštvu Astani, ki jih je razkril francoski športni časnik L'Equipe.

Devetindvajsetletni nizozemski kolesar Lars Boom, ki je lani dobil peklensko peto etapo Toura, ta je potekala po tlakovanih odsekih enodnevne dirke Pariz-Roubaix, naj bi po prvotnem načrtu Nibaliju pomagal prav na peklenskih kockah v četrti etapi. Vendar pa kolesarju grozi izključitev, še pred začetkom Toura.

Boom bo startal!

Kot je v soboto dopoldne sporočil alfa in omega kazahstanske ekipe Aleksander Vinokurov so se pri Astani odločili, da bodo ignorirali test in bo Lars Boom vseeno začel dirko.

Boom namreč ni prestal zdravstvene preiskave, ki jo med kolesarji z namenom zaščite njihovega zdravja, izvaja Gibanje za čisto kolesarstvo oziroma Mouvement Pour un Cyclisme Credible (MPCC). Test je pokazal prenizko raven tako imenovanega stresnega hormona kortizola v krvi, kar bi lahko nakazovalo, da si je kolesar pomagal s prepovedanimi snovmi. Kolesar sicer ni prekršil dopinških pravil, saj ni nujno, da bi prenizka raven kortizona nakazovala zlorabo dopinga. Prenizke ravni bi lahko bile posledice tudi pre-treniranosti, utrujenosti ali kakšnega drugega bolezenskega stanja.

Po pravilih Gibanja za čisto kolesarstvo, katerega članica je Astana, pa kolesar s takšno indikacijo ne bi smel nastopiti na tekmi oziroma bi moral počivati vsaj osem dni, saj bi lahko drugače ogrozil svoje zdravje. V Astani so se znašli v precejšnji zadregi, kajti zamudili so rok, do katerega bi lahko še predlagali zamenjave v svoje moštvu, če Boom ne bo mogel tekmovati, pa bi to pomenilo, da bi Nibali imel enega pomočnika manj pri obrambi naslova skupnega zmagovalca Toura.

Astana je sicer od Mednarodne kolesarske zveze zahtevala, naj jim dovoli, da namesto Booma v ekipi kolesari Alessandro Vanotti. Druga možnost za Astano je, da preprosto ignorira test, izstopi iz omenjenega prostovoljnega združenja za čisto kolesarstvo ter, kljub tveganjem, Booma ohrani v ekipi, kot da se nič ni zgodilo, saj uradno kolesar ni v kršitvi pravil Mednarodne protidopinške agencije Wada.

V omenjeno združenje je sicer včlanjenih 13 od skupno 22 moštev, udeležencev letošnjega Toura. MPCC je v četrtek tik pred uvodno etapo francoske pentlje opravilo test pri 126 kolesarjih, le pri Boomu so odkrili nižjo raven omenjenega hormona.

Članki iz rubrike