Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

ku
ku
0 03.01.2017 20:40:59

Voigt za dober namen dosegel višino Mount Everesta

vszi
Nekdanji nemški kolesar Jens Voigt, ki je tekmovalno kariero končal pred dvema letoma, je v prvih dneh novega leta spet sedel na kolo.

A tokrat ni šlo za medalje ali najboljši čas, ampak dober namen. Z vzponi na berlinski grič Teufelsberg je pomagal pri zbiranju pomoči skladu za boj proti raku.

Zdaj 45-letni kolesar je bil v akciji nepretrgoma kar 27 ur. Toliko časa se je namreč vzpenjal in spuščal z griča Teufelsberg (Hudičev grič), skupno pa je tako zbral toliko višinskih metrov, kot da bi se vzpel na najvišjo goro sveta Mount Everest. Vozil je po štirikilometrski krožni trasi, skupno pa je presegel 9000 višinskih metrov (Mount Everest je visok 8848 metrov).


Začel je v ponedeljek opoldne, končal v torek ob treh popoldne. Povsem izmučen, blaten, prezebel in premočen, a vesel, ker je prispeval v sklad za boj proti raku. Akcija je navrgla 25.000 evrov, Voigt pa ni bil edini, ki je premagoval hrib v predmestju Berlina. Imel je družbo med 300 in 400 kolesarjev, ki pa so se seveda menjavali in nihče med njimi ni zdržal na kolesu več kot en dan.

"Pod tuš in potem britje," je bil prvi odziv Voigta na vprašanje, kaj bo naredil po koncu dobrodelne vožnje. Imel je posebno zaščitno obleko, ki pa vseeno ni bila povsem nepremočljiva, kot je ugotovil nemški kolesar. Predvsem ponoči je imel tudi nekaj nepredvidene družbe na štirih tacah, na srečo pa je divje svinje srečal samo enkrat, pa še to bolj od daleč. Nekajkrat je na spolzkem terenu tudi padel, nevarni so bili predvsem spusti, a na srečo je šlo le za manjše praske, je še pojasnil 17-kratni udeleženec dirke po Franciji.

Berlinski Teufelsberg je hrib, ki je nastal po drugi svetovni vojni, ko so v Grünwaldski gozd odvažali ruševine v vojni porušenih zgradb nemške prestolnice. Visok je 120 metrov, višinska razlika med mestno ravnijo in vrhom pa je 90 metrov, tako da je Voigt za dosego 9000 metrov moral narediti sto krogov.

Članki iz rubrike