favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

sta
sta
0 23.02.2017 16:20:46

Tudi Mezgec udeleženec spektakularnega padca (video)

vszi
Cavendishu kaotična prva etapa dirke po Abu Dabiju.

V Združenih arabskih emiratih se je začela 3. kolesarska dirka po Abu Dabiju, ki je letos ena izmed desetih novih preizkušenj svetovne serije. V prvi etapi so imeli po napovedih največ uspeha sprinterji, v zaključku 189 kilometrov dolge, ob koncu zelo živčne etape je slavil Britanec Mark Cavendish (Dimension Data). Drugo mesto je pripadlo Nemcu Andreju Greiplu, tretje Italijanu Niccolu Bonifaziu.

Od slovenskih kolesarjev na dirki nastopata Jani Brajkovič (UAE Emirates) in Luka Mezgec (Orica-Scott), oba sta na papirju obsojena na delo pomočnika. Brajkovič naj bi do končnega uspeha pomagal Vincenzu Nibaliju, Mezgec pa naj bi v sprintih vlekel za enega izmed sprinterskih favoritov Avstralca Cabela Ewana.

Po prvi etapi nista mogla biti najbolj zadovoljna, še posebno to velja za Mezgeca, njegova ekipa je ostala brez vrhunske uvrstitve, predvsem zato, ker sta se slovenski adut in Ewan zapletla v skupinski padec, ki je zaustavil glavnino. Oba sta na koncu zaostala deset sekund, toliko kot večina tekmovalcev, Mezgec je zasedel 127., Ewan pa 139. mesto. Nekoliko bolj zadovoljen je lahko Brajkovič, pa ne zaradi 53. mesta v etapi, ampak zaradi dejstva, da je njegov moštveni kolega Bonifazio zasedel tretje mesto. Italijan je v sprintu tudi prvi napadel, a se je izkazalo, da je poskušal prehitro.


V prvi etapi, ki jo je obeležilo tudi šest ubežnikov, ti so že imeli pet minut prednosti pred glavnino, trojka najbolj vztrajnih je v begu ostala do 15 kilometrov pred ciljem. Takrat se je začel boj za dobro sprintersko izhodišče, zavladal je kaos, v katerem jih je skupilo kar nekaj tekmovalcev. Skupinski padec je zaustavil Mezgeca, Ewana in pa tudi še enega izmed favoritov Marcela Kittla, ki se je močno udaril v koleno. Po enem izmed številnih skupinskih padcev se je na tleh znašel tudi Alberto Contador.

"Ekipa je opravila vse, kar smo se dogovorili. Če ne bi zmagal, bi bil kriv sam. Lani smo tu vozili povsem enak sprint, zasedel sem tretje mesto, a se veliko naučil. Tokrat smo sprint natančno analizirali, popravili napake, ki smo jih delali lani, in zmaga je tu," je po etapi dejal Cavendish, ki je zabeležil prvo letošnjo, skupno pa že svojo 145. zmago. Zanimivo je, da je tudi svojo 144. zabeležil v Abu Dabiju, lani je bila ta dirka namreč na sporedu konec oktobra.

Dirka ima sicer kar tri sprinterske etape, za končni vrstni red pa naj bi bila odločilna tretja, zahtevnejša etapa. Prejšnja zmagovalca sta bila Kolumbijec Johan Esteban Chaves in Estonec Tanel Kangert. Tokrat so v Abu Dabiju praktično vsi, ki računajo na visoke uvrstitve na letošnjem Giru.

* Izidi:
  1. Mark Cavendish (VBr/Dimension Data        04:37:06
  2. Andre Greipel (Nem/Lotto Soudal)
  3. Niccolo Bonifazio (Ita/UAE Emirates)
  4. Simone Consonni (Ita/UAE Abu Dhabi)
  5. Elia Viviani (Ita/Sky)
  6. Roger Kluge (Nem/Orica-Scott)
  7. Alexander Poršev (Rus/Gazprom Rusvelo)
  8. Matteo Pelucchi (Ita/Bora-Hansgrohe)
  9. Nicola Ruffoni (Ita/Bardiani CSF)
 10. Eduard Grosu (Rom/Nippo - Vini Fantini)   isti čas
...
 53. Jani Brajkovič (UAE Emirates)               +0:10
127. Lula Mezgec (Slo/Orica Scott)             isti čas

Članki iz rubrike