Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 05.03.2017 18:18:45

Demare prvi vodilni na dirki Pariz-Nica, Koren najboljši Slovenec

Kristijan Koren
Profimedia
Francoz Arnaud Demare je zmagovalec prve etape kolesarske dirke Pariz-Nica, ki se je začela in končala v Bois-d'Arcyju.

Po 148,5 km je bil član ekipe FDJ v sprintu močnejši od rojaka Juliana Alaphilippa iz Quick-Step Florsa, nekaj za njima je končala manjša skupina, v kateri je bil najhitrejši Norvežan Alexander Kristoff iz Katjuše.

Pred današnjo ravninsko etapo z vmesnima vzponoma tretje kategorije verjetno nihče ni pričakoval tako stresnega dne. Ubežna skupina, v kateri je bil tudi Kristijan Koren (Cannondale-Drapac), eden od petih Slovencev na dirki, si je privozila že šest minut prednosti, toda po 38 km dirkanja se je na čelo glavnine postavila ekipa FDJ in začela narekovati ritem. Ubežniki so se morali vdati dobrih 60 km od ciljne črte.


Nato je svojo vlogo odigral veter, ki je razbil glavnino, ekipe, ki so bile v prvi skupini, so hitro odreagirale in z močnim ritmom hitro izločile nekaj favoritov. Bližje kot so bili kolesarji cilju, manj jih je bilo v ospredju, na koncu pa se je za etapno zmago udarilo 15 tekmovalcev. Alaphilippe je prvi naredil razliko, Demare je edini odgovoril, na koncu pa je več moči v sprintu zbral Demare. Francoz je tudi prvi lastnik majice vodilnega, pred Alaphilippom ima štiri sekund prednosti.

Najboljši Slovenec je bil na koncu Koren, ki je zdržal v prvi skupini in osvojil 11. mesto z zaostankom 19 sekund. Grega Bole (Bahrajn Merida) je osvojil 54. mesto (+12:30). Jan Polanc (UAE Team Emirates) je bil 67. (+16:10). Borut Božič in Luka Pibernik (oba Bahrajn Merida) sta končala izven stoterice, prvi je bil 125., drugi pa 137., oba z zaostankom 16:20 minute.

Od favoritov za končno zmago so Rus Ilnur Zakarin, Avstralec Richie Porte in Francoz Romain Bardet zaostali 47 sekund, Španec Alberto Contador pa že minuto in štiri sekunde.

Značke: kolesarstvo, demare, koren

Članki iz rubrike