nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Gorski zdravnik Revija Stop

»Dr. Gruberja so Slovenci vzeli za svojega«

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

STA
STA
0 23.06.2017 14:39:21

Froome zanikal, a dvom ostaja

Reuters
Trikratni zmagovalec dirke po Franciji Chris Froome je zanikal, da bi mu njegovo moštvo Sky ponujalo prepovedan kortikosteroid triamcinolone. Čeprav je zanikal jemanje dopinga, ostajajo dvomi povezani s tako imenovanim dovoljenim terapevtskim jemanjem sicer v športu prepovedanih snovi v izjemnih primerih, če za to obstajajo zdravstveni razlogi.

Dvaintridesetletni britanski kolesar bo nastopil na letošnji francoski pentlji. "Lahko govorim le o svojih izkušnjah in z vso gotovostjo lahko zatrdim, da mi v mojem moštvu niso dajali triamcinolona," je dejal Froome v intervjuju za četrtkovo izdajo britanskega Guardiana. Na dodatno podvprašanje, če je kadarkoli v karieri jemal triamcinolone, je Froom odgovoril z ne.

Vprašanje dovoljene uporabe sicer prepovedanih snovi v terapevtske namene se je sprožilo ob primeru Bradleyja Wigginsa, prvega britanskega kolesarja, ki je osvojil sloviti kolesarski Tour. Leta 2012 ga je britanska kraljica odlikovala z nazivom viteza.


Petkratni olimpijski prvak Wiggins je skupaj z managerjem ekipe Sky Davom Brailsfordom deležen hudih očitkov s strani britanske antidopinške agencije UKAD. Uradno tekmovalno upokojenemu Wigginsu so v njegovem moštvu dajali triamcinolone in to trikrat, za kar obstajajo dokazi, saj so Wigginsu vsakič dovolili uporabo tega hormonskega pripravka izjemoma, in sicer v terapevtske namene.

Tako šef Skyja Brailsford kot Wiggins vztrajata, da so mu vbrizgali kortikosteroid pred tremi velikimi dirkami v letih 2011, 2012 in 2013 kot preparat Fluimucil za zmanjševanje posledic alergije na cvetni prah, senenega nahoda. Wiggins se je aprila 2015 razšel s Skyjem, upokojil pa se je lanskega decembra.

Izvršilna direktorica UKAD Nicole Sapstead ne zaupa predstavnikom moštva Sky, kajti razpolagajo s podatki, da so v tej britanski kolesarski ekipi nabavili zalogo tega preparata, ki zadostujejo za več kot le tri injekcije, ki jih je bil menda v vsem tem času deležen le Wiggins.

Značke: kolesarstvo, doping

Članki iz rubrike