stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

sta
sta
0 18.02.2024 21:10:56

Evenepoelu dirka po Algarvu, Tratniku tretje mesto

Profimedia
Belgijski kolesarski zvezdnik Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) je zmagovalec petdnevne dirke po Algarvu. Tretje mesto pa je skupno dosegel slovenski kolesar Jan Tratnik (Visma - Lease a Bike), za katerega je bil to v skupnih seštevkih večdnevnih dirk eden od najboljših rezultatov kariere.

Triintridesetletnik iz Idrije je bil v današnji zadnji etapi od Fara do Alto de Malhaa, ki se je končala s strmim vzponom (2,5 km/9,8 %), na petem mestu, za zmagovalcem pa je zaostal sedem sekund.

S tem je zmagovalec etape na Giru 2020 ohranil skupno tretje mesto, kar predstavlja enega najboljših rezultatov kariere na večdnevnih dirkah v skupnih seštevkih. Pred tem je na dirki po Luksemburgu leta 2018 zasedel drugo mesto. Ima tudi še nekaj zmag in uvrstitev na oder za zmagovalce na dirkah nižje ravni.

Kolesar, ki večino zadnjih let opravlja vlogo pomočnika za zvezdnike svojih ekip, je na svoj račun prišel po odličnem začetku sezone.

Pred dobrim tednom dni je bil na dirki po Murcii drugi, dva dni kasneje pa na makadamski klasiki Jaen tretji. Na dirki po Algarvu je zabeležil peto mesto v razgibani drugi etapi, v vožnji na čas je bil v soboto deseti, danes pa vnovič peti na najzahtevnejši trasi letošnje dirke.


V skupnem seštevku je bil boljši tudi od moštvenih kolegov pri Visma - Lease a Biku, Belgijca Wouta Van Aerta in Američana Seppa Kussa, ki sta končala na sedmem oziroma osmem mestu.

Skupna zmaga je pripadla Evenepoelu. Triindvajsetletnik je v soboto prepričljivo dobil vožnjo na čas in se v skupnem seštevku odlepil najbližjim tekmecem, danes pa je na zaključku navkreber znova zasedel drugo mesto. Tako kot v drugi etapi ga je ugnal Kolumbijec Daniel Martinez (Bora-hansgrohe).

"Dirko smo skušali narediti atraktivno. Van Aert je opravil fantastično delo, po napadu je prišel daleč, a so ga ujeli tik pred koncem. S Kussom sva se dobro počutila v skupini najboljših po njegovem napadu, ostale ekipe pa so morale delati in ujeti Van Aerta. Kot ekipa smo bili fantastični, sam pa sem zadovoljen z rezultatom in tretjim mestom v skupnem seštevku," je za spletno stran svoje ekipe dejal Tratnik.

Martinez je na koncu v skupnem seštevku zaostal 43 sekund, Tratnik pa 1:25 minute. Evenepoel je števec zmag v poklicni karieri pomaknil na 53, naslednjič pa bo tekmoval na dirki Pariz-Nica. Na njej bo predvidoma sezono začel slovenski as Primož Roglič.

Tratnika na drugi strani zdaj čakajo nastopi na belgijskih klasikah. Od 24. februarja do konca marca bo dejaven vsaj na petih, vključno z vrhuncem spomladanske sezone na dirki po Flandriji (31. marec). Tam zmage ne bo branil še drugi slovenski zvezdnik Tadej Pogačar.

Članki iz rubrike