Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Tamara Kedačič
Tamara Kedačič
0 07.10.2015 17:07:16

Alen Pajenk o Marsovcu, paniki in nič o ciljih

Nikola Miljković
Slovenska moška reprezentanca se je danes odpravila na pot novemu velikemu tekmovanju naproti.

Od petka do nedelje, 18. oktobra, bosta Bolgarija in Italija sogostili evropsko prvenstvo, štirinajst izbrancev Andree Gianija pa že nestrpno čaka prvi začetni udarec v obmorski Varni.

Ko je odprava vašega in našega časopisa dan pred odhodom v Bolgarijo prispela v stalno pripravljalno bazo slovenske reprezentance pod Pohorjem, smo lahko že takoj ob prihodu opazili fante, ki bodo od petka nosili dres z državnim grbom, kako so sproščeno, nekateri mogoče malo zaspano, posedali skupaj ob kavi in klepetali, spet drugi so se že pripravljali na trening, saj je selektor Andrea Giani trening sestavil po skupinah. Najprej je v dvorani sam delal Dejan Vinčić, saj je njegov kolega na mestu organizatorja Gregor Ropret nekoliko zbolel in mu je italijanski strateg namenil nekaj počitka, da bo čim bolje pripravljen pred odhodom v Varno. V primerjavi s preteklimi leti je bilo srečanje z reprezentanti tik pred odhodom na evropsko prvenstvo drugačno; veliko več je bilo umirjenosti, a hkrati sproščenosti in nasmejanosti, na treningih pa sta vladala red in disciplina, ki ju zahteva Giani. Opaziti pa je bilo še eno spremembo v izjavah reprezentantov, in sicer to, da v primerjavi s prejšnjimi evropskimi prvenstvi niso na ves glas napovedovali četrtfinala, kaj šele kolajne, o kateri je bilo govora pred dvema letoma, pa vsi vemo, kako klavrno se je tista zgodba končala.

trening 2 gw

ZDAJ NI VEČ VELIKE PANIKE
Eden od tistih mož, ki v torek dopoldne niso trenirali, je bil Alen Pajenk, visokorasli bloker, ki prvenstvo že nestrpno pričakuje. Še posebej, ker so v Nemčiji na turnirju dobili dokaz za to, da se lahko kosajo z velikimi imeni evropske odbojke, čeprav ne smemo zanemariti, da je šlo za pripravljalni turnir. "Nadaljevati moramo takšno delo in v glavi razčistiti, da ne smemo več delati nepotrebnih napak. Če nam bo to uspelo, si lahko obetamo dober rezultat." Kako dobrega? "Vedno smo na glas govorili, kam bi radi prišli, zdaj pa se kar strinjam s selektorjem Gianijem, ki ves čas poudarja, da moramo vse tekme igrati, kot bi bili v finalu evropskega prvenstva. Seveda si vsi želimo osvojiti evropsko prvenstvo ali vsaj kolajno, toda tako daleč v napovedih ne bomo šli," je povedal visokorasli bloker in še enkrat izpostavil pomen tudi psihološke pripravljenosti.

trening 4 gw


Ko so na pripravljalnem turnirju prvi dan premagali Srbe, so se v nadaljevanju nekoliko sprostili, kar so znali na naslednji tekmi Nemci kaznovati. Tako bo tudi na evropskem prvenstvu, kjer ni slabih ekip. "Po tisti tekmi smo imeli sestanek, se pogovorili, kaj smo delali narobe, tudi Giani nam jih je nekoliko napel (smeh). Že na naslednji tekmi smo zmanjšali to število napak in premagali Francoze. Vedeti moramo, da si bodo tekme skupinskega dela sledile dan za dnem, zato bo treba držati raven igre in zbranosti," še opozarja Pajenk. Pri tem je v zadnjih štirih mesecih glavno vlogo odigral tudi Giani, ki je v ekipo vnesel veliko mirnosti. "Prej smo po rezultatu 20:20 v končnici vedno pogrnili, zdaj pa se borimo za vsako žogo, ne vlada panika, skoraj vedno smo niz pripeljali do konca v svojo korist. Razlika je tudi v tem, da ko smo prej izgubljali za štiri, pet točk, smo že vnaprej vedeli, da tega ne moremo ujeti. Zdaj verjamemo v to, da lahko ujamemo nasprotnika in ga tudi prehitimo."

trening 1 gw

LAHKIH TEKEM NI
Za uvrstitev v četrtfinale, kamor neposredno vodi prvo mesto v skupini, drugo- in tretjeuvrščeni ekipi pa se bosta za preostala mesta borili v playoffu, bo pomembna že prva tekma proti Belorusiji, ki so jo Slovenci v letošnji evropski ligi dvakrat premagali, a se na papirju najslabša ekipa skupine še zdaleč ni izkazala za naivno. "Lahkih tekem ni, zato bo treba tudi tu na prvi tekmi začeti s polno paro. V evropski ligi so nam edini delali nekaj več preglavic, tu se bomo morali še dodatno motivirati, da bomo do zmage prišli lažje kot v evropski ligi," je še dodal Pajenk. Prvega tekmeca slovenski odbojkarji tako zelo dobro poznajo, a so do odhoda v Varno poudarek dajali predvsem svoji igri in odpravljanju napak, prav tako pa so igralci čas izkoristili za skupno druženje. Tako na primer večeri in proste popoldanske ure minevajo v znamenju videoigric, kartanja, v ponedeljek zvečer pa se je ekipa odpravila v kino, kjer so si ogledali najnovejši film Matta Damona Marsovec. Reprezentanti se namreč zavedajo, da jih le povezanost lahko pripelje do skupnega cilja.

Galerija

Članki iz rubrike