Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

tp
tp
0 10.10.2015 12:09:42

Poljska ni več to, kar je bila

Grega Wernig
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca danes ob 19.30 igra drugo tekmo evropskega prvenstva. Tekmec bodo svetovni prvaki Poljaki.

Do tega dosežka so v velikem slogu prišli pred domačimi navijači, a ta reprezentanca se v marsičem razlikuje od tiste, ki ji je uspel skok na vrh sveta. Prvenstvo na Poljskem je bilo lani namreč labodji spev nekaterih veteranov, v prvi vrsti se je poslovil Mariusz Wlazly. Ta dvaintridesetletni visokorasli odbojkar je namreč na Poljskem prišel do naziva najkoristnejšega igralca turnirja, na dan osvojitve zlate kolajne pa je oznanil svoje reprezentančno slovo, enako pa je storil tudi poljski kapetan Michal Winiarski.

Za to izkušeno generacijo je ostala velika vrzel, tudi zato se letos pozna, da ekipa sicer ima kakovost, a nikakor ne zna postaviti pike na i v trenutku, ko je to najbolj potrebno. Tako je bilo v svetovni ligi, ko so jim na zaključnem turnirju pošle moči, prav tako tudi v svetovnem pokalu, ko so si resda privoščili le en poraz, toda ta je prišel na zadnji tekmi in je bil v upanju o uvrstitvi na olimpijske igre tudi usoden.



Slovenski selektor Andrea Giani je po prvi tekmi poudaril, da si ne bo postavljal nobenih omejitev glede tega, kaj želi oziroma kaj lahko njegovi varovanci dosežejo na tej tekmi. "Naš cilj je le to, da od prve točke pokažemo, kaj znamo. Naše razmišljanje mora biti, da proti vsaki od reprezentanc odigramo najbolje. Glede na reprezentanco, ki je lani osvojila svetovno prvenstvo, je ta reprezentanca Poljske nedvomno šibkejša, prav tako so nekoliko spremenili celoten sistem igre, zato se kdaj še lovijo. Toda Bartosz Kurek na primer igra zelo dobro kot korektor. Njihova največja nevarnost? Imajo zelo dober sistem bloka in obrambe, prav tako so zelo dobri na servisu. Imajo blokerje, ki so po telesnih predispozicijah zelo močni, in štiri sprejemalce, ki so si po značaju zelo različni. Kubiak je na primer izjemna osebnost, Busziek je zelo dober napadalec in morda slabši sprejemalec, Stephan Antiga ima res veliko možnosti za zamenjavo," je današnjega tekmeca Slovenije analiziral Giani.

Slednji je pohvalil tudi poljskega selektorja. Stephanu Antigaju je namreč uspelo nekaj, s čimer se ne more pohvaliti veliko trenerjev. Francozu so namreč še med igralsko kariero v Belchatowu leta 2014 ponudili mesto poljskega selektorja, le nekaj mesecev po upokojitvi pa je kot selektor Poljsko pripeljal do naslova svetovnih prvakov. A na tem prvenstvu se je znašel pred novo zahtevno nalogo, in sicer kako svojo reprezentanco dvigniti na raven, da bo tudi v najpomembnejših trenutkih najboljša. Težka preizkušnja jih čaka že nocoj proti izjemno motivirani Sloveniji, ki jo bo Giani nedvomno pripravil na največje slabosti te ekipe.

Članki iz rubrike