benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Stane Kadunc
Stane Kadunc
0 17.05.2015 20:43:38

Slovenci začenjajo z Nemci

sk
Drugi dan na SP v Speichersdorfu je bil namenjen prvemu krogu v moški konkurenci. Slovenci se nocoj merijo z Nemci.

Na prvih dveh tekmah v A in B skupini ni bilo večjih presenečenj. Tako Romuni kot tudi Madžari se niso veliko naprezali in pričakovano prišli do zmag. V tekmah, ki so verjetno odločale že o potniku v četrtfinale, so Hrvati v drugi tretjini tekme strli odpor Slovakov in jim pobegnili na varno razdaljo. Vseskozi pa se odvijal zelo izenačen dvoboj med Francozi in Poljaki, ki igrata v skupini A. Vseskozi je bila razlika zelo majhna v korist enega ali drugega nasprotnika, toda na koncu se je tehtnica prevesila v korist Poljakov.

V naši skupini je bil na vrsti sosedski derbi med favoriti prvenstva Srbijo in Bosno in Hercegovino, ki je že na kvalifikacijah pokazala, da je napravila velik korak naprej. V uvodnem paru je pri Srbih nastopil nekdanji svetovni prvak Vilmoš Zavarko. Na začetku ni kazalo na nič posebnega, saj je začel pri podrtih 153 kegljih. Zato pa je navdušil številno publiko v zadnjem nizu, kjer se je zaustavil na neverjetnem 201 podrtim kegljem in zaokrožil rezultat na 687, kar je seveda trenutno najboljši rezultat. Srbija je po pričakovanju visoko premagala Bosance, ki pa so ponovno zapustili zelo soliden vtis. V drugem srečanju pa so Črnogorci ugnali Dance in si tako zagotovili nastop na naslednjem SP brez kvalifikacij.

Vrhunec večera pa pripada domačinom Nemcem in Slovencem. Na papirju je to derbi uvodnega kroga v moški konkurenci. Če smo iskreni, so Nemci v tej tekmi vendarle favoriti. Večina reprezentantov prihaja iz Bamberga, ki leži samo nekaj deset kilometrov od tukaj in pa iz Zerbsta, kjer igrata tudi Slovenca Benedik in Stoklas, ki je slabe dve uri vožnje stran. Nemci so gotovo izkoristili dane pogoje in pridno trenirali in spoznavali steze. Toda bolj ko se je tekma bližala, bolj so bili zaskrbljeni. Predsednik Zerbsta je bil še v petek velik optimist, danes popoldne pa je dejal, da ga je pred to tekmo kar močno strah. Dodal je, da imajo na Slovenijo v kegljaškem smislu zelo slabe spomine, saj so jih v devetdesetih letih ti redno premagovali.


V naši vrsti je bilo pred tekmo obilo optimizma. Morda je temu krivo tudi spoznanje, da nimamo kaj izgubiti. Po petih letih se je v reprezentanco vrnil Primož Pintarič, ki je hitro povezal mladeniče okoli sebe v zelo kompaktno ekipo. To smo lahko spoznali že včeraj med tekmo naših deklet proti Bosankam, ko so fantje držali »štimungo« na tribunah in bilo je slišati (pridružilo se je že tudi nekaj navijačev iz Slovenije) glasno navijanje.

Trener naše reprezentance je po sestanku z igralci zelo optimistično dejal: "Odločno bomo krenili na zmago. Nemci so favoriti, toda tudi mi imamo svoje adute za tako borbo. Vsi, ki bodo nastopili, bodo morali dati vse od sebe. Morala je na visokem nivoju." 

Primož je svoje zvezdnate trenutke doživljal kot mladenič na SP v našem Celju pred sedemnajstimi leti. Poleg tega je bil izredno pomemben člen pri naslovu prvakov leta 2002 v Osijeku. Na naše vprašanje, kako se počuti med temi mladeniči, je dejal: "Fantastično. Hitro smo postali velika klapa. Res smo se odlično ujeli. Res nisem več tako razposajen, kot sem bil pred leti; to vlogo imajo zdaj drugi. Nemcem z lahkoto prepuščamo vlogo favorita, toda tudi mi imamo svojo kvaliteto. Napadli bomo iz vseh topov. Naj oni razmišljajo o nas. V nas bo močan kolektivni duh, da se borimo za naš grb. To je tudi naš glavni adut, na katerega stavimo," je še povedal Primož.

Trener Bojan Pihlar se je odločil, da tekmo začneta član Bresta Matej Lepej in Kranjčan Aleš Blaž. Nadaljevala bosta Grega Bajželj, prav tako član Triglava, in Pintarič. Najtežje delo bo slonelo na zadnji dvojici, še tretjemu Kranjčanu Janžetu Lužanu in najmlajšemu v naši vrsti Franciju Veliščku, ki prihaja iz Cerknice. Zavedati pa se moramo, da se lahko osvoji točka pri le 600 podrtih kegljih in jo lahko izgubiš tudi vrhunskih 660 podrtih kegljih.

Članki iz rubrike