pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

STA
STA
0 26.11.2015 08:48:35

Na svetovnih letalskih igrah devet Slovencev

Reuters
Svetovne letalske igre oziroma zračna olimpijada, kot športniki tudi imenujejo srečanje najboljših na svetu, ki moči merijo predvsem v zraku, se bodo na četrtem tovrstnem tekmovanju merili v Dubaju med 2. in 12. decembrom.

V trinajstih dneh, kolikor bo trajalo tekmovanje, se bodo športniki merili v enajstih različnih panogah, združenih v 25 disciplin. Nastopili bodo modelarji, balonarji, piloti akrobatskih letal, klasični in jadralni padalci.

Na jugu perzijskega zaliva se bo zbralo okrog 1500 športnikov iz petdesetih držav, za razliko od klasičnih olimpijskih iger, kjer morajo športniki za uvrstitev doseči normo, se letalske olimpijade udeležijo le povabljeni športniki na osnovi uvrstitve na svetovni lestvici, stroge kriterije pa določa zveza zračnih športov Fai.

Od slovenskih zračnih športnikov so vabilo na igre v Dubaju dobili modelar Alan Goljevšček, balonar Slavko Avi Šorn, jadralna padalca v natančnem pristajanju Mojca Pišek in Matjaž Ferarič ter padalska ekipa v skokih na cilj v postavi Roman Karun, Peter Balta, Uroš Ban, Senad Salkič in Borut Erjavec.

NAJPREJ GOVEJŠEK, NATO OSTALI
Glede na dosežene rezultate v zadnjih letih je slovenska odprava močna, kajti modelar Goljevšček je eden vodilnih svetovnih modelarjev z akrobatskimi letali v dvorani in bo nastopil kot prvi. "Nikoli se ne obremenjujem z uvrstitvami, želim si le, da bi me letalo ubogalo in da bomo usklajeni tudi z glasbo," pravi Goljevšček, ki nastopa v disciplini, ki spominja na umetnostno drsanje, a gre za tekmovanje z letalskimi modeli v zraku.



Preostala osmerica bo s svojimi nastopi začela nekoliko pozneje, 5. decembra, njihova tekmovanja pa bodo raztegnjena na več dni in bodo z nastopi končali predzadnji dan iger. Izkušeni balonar Slavko Avi Šorn bo nastopil že na tretjih igrah, tekmovanje pa želi končati okrog 20. mesta, kamor se je uvrstil že v Turčiji (1997) in Italiji (2009).

Veliko več od iger pričakuje zmagovalec letošnjega svetovnega pokala v natančnem pristajanju z jadralnim padalom Matjaž Ferarič, ki ne skriva želje po najvišjih mestih. "V moji disciplini sem dosegel že veliko, osvojil sem kar nekaj naslovov svetovnega prvaka, zmagoval sem na tekmah svetovnega pokala, zato si močno želim osvojiti še naslov najboljšega na svetovnih igrah. Forma v letošnji sezoni je odlična in upam, da mi jo uspe zadržati tudi do Dubaja," se velikega izziva sproščeno veseli 53-letni Ferarič.

V isti disciplini mu bo med dekleti poskušala slediti Mojca Pišek: "Želim le dobro skakati in čim manj grešiti, prevelika želja te lahko hitro odnese daleč proč od želja."

Veliko možnosti za vrhunsko uvrstitev imajo tudi klasični padalci, ki so že dve desetletji v svetovni špici skokov na cilj, eden najboljših Senad Salkič pa pred potjo v Dubaj pravi: "Razmere poznamo odlično, v Dubaju smo v zadnjih letih svoje delo opravili imenitno, zato je popotnica iz preteklosti več kot dobra. Nikakor pa ne smemo prezreti, da bo konkurenca izjemna, na igre se vsi pripravljajo na polno, zato je potrebno ohraniti mirno kri, predvsem pa je potrebno biti ves čas le pri eni stvari - skokih."

Značke: letalske-igre, dubaj

Članki iz rubrike