evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

sta
sta
0 19.06.2016 19:49:14

Predsednik Wade: Popolna ruska izključitev ni nemogoča

Dick Pound
Reuters
Dick Pound poudarja, da se lahko zgodi, da Rusi sploh ne bodo imeli svojega zastopstva v Riu.

V petek je Mednarodna atletska zveza Iaaf ruskim atletom zaradi številnih dopinških kršitev prepovedala nastop na OI v Riu. Rusija poleg OI ne sme nastopiti na nobene atletskem tekmovanju. Odločitev Iaaf je v soboto potrdil Mednarodni olimpijski komite.

Nato se je pojavilo vprašanje, ali je možno, da Rusija na letošnjih igrah v Braziliji sploh ne nastopi. Pound je v pogovoru za Sunday Times dejal: »Izključitev ruske ekipe iz iger v Riu bi bila nuklearna možnost. Toda ni nemogoča. Do preiskave dogodkov v Sočiju je prišlo zaradi obtožb Grigorija Rodčenkova, nekdanjega prvega moža moskovskega protidopinškega laboratorija. On je bil dovolj visoko v ruskem sistemu, da je vedel, kaj se dogaja.«

Rodčenko trdi, da je na ducate ruskih športnikov, med drugim 15 dobitnikov medalj, sodelovalo pri izogibanju dopinškim kontrolam in sistematičnem dopingu med zimskimi OI leta 2014 v Sočiju.

Podrobno je opisal, kako so jemali prave koktajle s prepovedanimi substancami, ki pomagajo pri izboljšanju dosežkov, pri tem pa so si zaradi hitrejšega učinka pomagali še z alkoholom. Več kot 100 urinskih testov so zamenjali med kontrolami s 'čistimi', ki so jih vzeli več mesecev pred testiranji.

Za uporabo dopinga so po njegovih trditvah vedeli tudi politični oblastniki oziroma je oblast celo zagotovila delovanje in nato prikrivanje celotnega sistema v povezavi s pripadniki državnih varnostnih in specialnih obveščevalnih služb.

Značke: doping, rusija, wada

Članki iz rubrike