sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

ue
ue
0 17.07.2016 19:11:25

Podlunšek 12. na "rodeu" v Budimpešti

Tina Torelli
Slovenski pilot Peter Podlunšek je na tekmi svetovnega pokala v zračnih dirkah Red Bull Air Race v Budimpešti v težavnih vremenskih razmerah nastop končal v prvem krogu in bil na koncu 12.

Letošnje svetovno prvenstvo spremlja precej spremenljivo vreme. Začelo se je v Abu Dabiju z nevihtami in točo, nadaljevalo v Spielbergu z vetrom in snegom, v Chibi so zaradi dežja in orkanskega vetra celo odpadle kvalifikacije, japonska zgodba pa se je zdaj ponovila tudi v Budimpešti.

Tekmo so po pravilih izvedli kljub odpovedi kvalifikacij, ki določijo startni red oziroma dvojice nasprotnikov v krogu štirinajstih - v tem primeru dvojice sestavijo na osnovi točk skupne razvrstitve.

Peter Podlunsek 2
Tina Torelli


Na natanko 70. dirki v zgodovini prvenstva, deveti v Budimpešti, se je tako Podlunšek pomeril s Kirbyjem Chamblisso.

Tudi danes je vreme vplivalo na izvedbo tekme, start so večkrat prestavili, tik pred nastopom slovenskega pilota so organizatorji zaradi poslabšanja vremena in popravil pilonov na progi spet ustavili dirko. Čez 20 minut je Podlunšek dobil dovoljenje za vzlet, na progo pa ga je pospremil še močnejši veter.

Peter Podlunsek 3
Tina Torelli


V sedmih vratcih je slovenski as pridelal dve sekundi časovnega pribitka in upanje za uvrstitev v naslednji krog je za trenutek splahnelo, dokler ni njegov nasprotnik Chambliss naredil enake napake. Vseeno je bil Chambliss za spoznanje hitrejši in je Podlunška izločil iz nadaljnjega tekmovanja.

"Dirka je bila zame nedvomno zelo naporna. Na progi sem imel veliko vetra, zato se mi je na trenutke zdelo, kot da tekmujem na rodeu. Bilo je precej turbulentno, piloni so stali poševno, nagajali so nam sunki. V bistvu je bil pravi mali čudež, da je organizatorjem tekmo sploh uspelo izpeljati. Neugodni faktorji so se danes dobesedno namnožili. Brez pretiravanja lahko rečem, da je to bila najtežja proga v vsej moji Red Bull Air Race karieri. Priznam tudi, da sem bil precej pod pritiskom, ker sem na tako ozki in zaviti progi prvič letel z veliko hitrejšim letalom," je nastop ocenil slovenski pilot.

Vse moči bo zdaj usmeril v Ascot, kjer bo videl, kaj je pridobil z delom na letalu. Podlunšek pa bo še pred odhodom na naslednjo postajo sezone (13. in 14. avgusta) doma pripravil letalski dan za ljubitelje tega športa, ki bo v četrtek, 21. julija ob 16. uri na letališču Rakičan.

Članki iz rubrike