Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 26.07.2016 12:06:05

Pregled ukrepov različnih mednarodnih zvez proti ruskim športnikom

Reuters
Potem ko Mednarodni olimpijski komite vsem ruskim športnikom ni prepovedal nastopa na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, je odločitev o prepovedih padla na posamezne panožne zveze.

Te so se glede dopinških grešnikov opredelile različno, kot prva je sedem Rusov za Rio suspendirala Mednarodna plavalna zveza.

PLAVANJE 
Kot prva je reagirala Fina, ki je suspendirala sedem ruskih plavalcev. Med njimi je svetovna prvakinja Julija Jefimova, ki so se ji po poročilu McLaren na seznamu grešnikov pridružili še Vladimir Morozov, Nikita Lobincev, Mihajil Dovgaljuk, Natalija Lovcova, Anastazija Krapivina in Darija Ustinova.

DVIGANJE UTEŽI 
Zveza za dviganje uteži je od Mednarodnega olimpijskega komiteja zahtevala "dodatna pojasnila", saj po njihovem mnenju nekateri deli poročila v določenih točkah zavajajo. Ko bodo dodatna pojasnila predložena, bo odločala o posameznih primerih posebej, dotlej naj o nastopih svojih športnikov odločajo posamezne zveze.

NAMIZNI TENIS
Ittf je ostro kritizirala odločitev Moka, ki z iger ni izključil celotne ruske reprezentance. Zdaj je oblikovala posebno šestčlansko komisijo, ki bo odločala o trojici ruskih namiznih tenisačev, ki so si priborili olimpijski nastop.

GIMNASTIKA
Mednarodna gimnastična zveza Fig je sporočila, da bo upoštevala odločitve Moka. Ob tem bo oblikovala "skupino kvalificiranih ruskih športnikov". Ti bodo lahko nastopili le v primeru, da bodo zadostili vsem kriterijem Moka. V poročilu McLaren telovadcev ni, zato bodo v Riu bržkone lahko nastopili vsi, ki so si nastop zagotovili preko kvalifikacij.

TENIS
Mednarodna zveza ITF bo vsem uvrščenim ruskim teniškim igralcem dovolila nastopiti v Riu. "Sedem ruskih reprezentantov je opravilo stroge dopinške preizkuse izven meja Rusije," je bilo zapisano v sporočilu. "Prepričani smo, da imajo čisti športniki pravico nastopiti v Riu." Zvezdnica Marija Šarapova v Riu ne bo vihtela loparja, saj so ji že pred poročilom McLaren prepovedali nastopiti zaradi meldonija.

ROKOBORBA
Mednarodna rokoborska zveza je vse svoje športnike testirala neodvisno od ruske zveze na kvalifikacijskih turnirjih in oblikovala poseben seznam. Med nastopajočimi je šest ruskih rokoborcev in ena rokoborka, a senca dvoma ostaja, saj ima tradicionalno močna Rusija v tem športu v izvršnem odboru zveze tudi dva funkcionarja na visokih položajih.

MODERNI PETEROBOJ


Zveza za moderni peteroboj se zavzema, da bi v Riu nastopili vsi štirje ruski športniki, ki so se na igre uvrstili.

STRELSTVO
V poročilu McLaren so se pod dopinškimi očitki znašli tudi trije ruski športni strelci. Mednarodna zveza ISSF je vse tri naknadno preverila še enkrat in sklenila, da lahko v Braziliji nastopijo vsi trije.

JUDO
Mednarodna judo zveza se je zavzela, da v Riu nastopijo vsi ruski judoisti. Predsednik IJF Marius Vizer, ki je velik prijatelj ruskega predsednika Vladimirja Putina, je že tri dni pred odločitvijo Moka dejal: "Upamo, da bomo poslali s sodelovanjem ruskih športnikov v Riu leta 2016 močan signal mladim, da so primeri prijateljstva vredni več kot primeri hladne vojne."

LOKOSTRELSTVO
Mednarodna zveza za lokostrelstvo je v ponedeljek sporočila, da lahko vse tri ruske lokostrelke Tuiana Dašidorševa, Ksenija Perova in Ina Stepanova upravičene do nastopa v Riu. Krovna zveza je potrdila, da je trojica opravila tudi neodvisne preizkuse in nikdar v karieri ni bila deležna sankcij zaradi dopinga.

ATLETIKA
V tej panogi po odločitvi Mednarodnega športnega razsodišča ruski športniki ne smejo nastopiti. A je odločitev po mnenju nekaterih strokovnjakov sporna, saj krši načela enakopravnosti. Cas je pred petimi leti razveljavil pravilo Osaka, ki ga je leta 2008 uvedel Mok, ki atletom ob polletni prepovedi nastopanja zaradi dopinga ne dovoljuje nastopa na naslednjih igrah. Po mnenju Casa tokrat v Riu ne bo smel nastopiti noben ruski atlet, ki je bil kadarkoli vpleten v doping.

VESLANJE
Mednarodna veslaška zveza je zaradi dopinga prepovedala nastopiti trem ruskim veslačem v Riu. V poročilu McLarena, ki razkriva sistematični doping v Rusiji, je na seznamu namreč tudi Ivan Baladin iz moškega osmerca, medtem ko sta bila Anastazija Karabelščikova iz ženskega osmerca, ter član član četverca Ivan Podšivalov pozitivna že leta 2007/08. Za omenjeno trojico ruska veslaška zveza ne sme imenovati nadomestnih veslačev, kar posledično pomeni, da bo Rusija v Riu bržkone ostala brez nastopov v moškem in ženskem osmercu ter moškem četvercu. Po besedah Fise bodo zdaj sledili vnovični preizkusi vzorcev vse od leta 2011, kar lahko pomeni, da bo brez iger ostalo še več ruskih veslačev in veslačic.

KAJAKAŠTVO
Kaznim se pridružuje tudi kajakaška ICF. Ta je na seznam prepovedi uvrstila pet kajakašev sprinterjev, to so Jelena Aniušina, Natalija Podolskaja, Aleksander Djačenko, Andrej Kraitor in Aleksej Korovaškov. Korovaškov je petkratni svetovni prvak, v Londonu 2012 je osvojil bron, Djančenko pa zlato kolajno. Olimpijske igre se pričnejo 5. avgusta, mnoge reprezentance so že odpotovale v Rio, časa za izrekanje prepovedi nastopanja pa je vse manj.

Ruski športniki in športnice, ki so zaradi dopinga ostali brez nastopa na OI:
- plavalka Julija Jefimova, 24 let, dobitnica brona na 200 prsno v Londonu 2012, štirikratna svetovna prvakinja
- plavalec Vladimir Morozov, 24, bronast v štafeti na 4x100 prosto v Londonu 2012
- plavalec Nikita Lobincev, 27, bronast v štafeti na 4x100 prosto v Londonu 2012, srebrn v Pekingu 2008
- plavalec Mihajil Dovgaljuk, 21, 4x200 m štafeta prosto
- plavalka Natalija Lovcova, 28, 50 m prosto
- daljinska plavalka Anastazija Krapivina, 21
- plavalka Darija Ustinova, 17, bronasta s SP 2013
- veslač Ivan Balandin, 27, osmerec
- veslačica Anastazija Karabelščikova, 31, ženski osmerec
- veslač Ivan Podšivalov, 34, četverec brez krmarja
- dvigalka uteži Tatijana Kaširina, srebrna iz Londona 2012
- dvigalka uteži Anastazija Romanova, 24, bronasta s SP 2015
- rokoborec Viktor Lebedev, 28, dvakratni svetovni prvak

Članki iz rubrike