podgana Svet24.si

Po podgani v konzervi rjavega fižola se je le ...

Ptuj, zadolzevanje_3_delo na cesti Svet24.si

Zakreditirani do leta 2040, kaj bo z novimi ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Hiša Joca Pečečnika na vodik? Bogataš gradi ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

sta
sta
0 05.08.2016 08:25:55

Danes ponoči uradno odprtje

alesfevzer.com
Čeprav so se olimpijske igre v Riu de Janeiru pravzaprav že začele s predtekmovanjem v nogometu, pa se bo uradno zastor nad največjim športnim dogodkom dvignil v noči na soboto ob eni uri zjutraj po slovenskem času.

To bodo prve igre v Južni Ameriki, za slovensko delegacijo pa priložnost za jubilejno dvajseto medaljo na poletnih olimpijskih igrah.

Slovenija kot samostojna država bo nastopila na sedmih poletnih olimpijskih igrah, v tem času pa je osvojila štiri zlate medalje, šest srebrnih in devet bronastih. Na zadnjih igrah v Londonu je bila bera zlato Urške Žolnir, srebro Primoža Kozmusa in bron dvojca Iztok Čop/Luka Špik ter Rajmonda Debevca.



Slovenska delegacija šteje 63 članov, najbolj vroča kandidata za medaljo pa sta judoistka v kategoriji do 63 kilogramov Tina Trstenjak, aktualna evropska in svetovna prvakinja, ter kanuist Benjamin Savšek, dvakratni svetovni podprvak. Oba bosta nastopila isti dan, v torek, 9. avgusta. V krogu za medaljo so še kanuista Luka Božič/Sašo Taljat, judoistka Ana Velenšek, kolesar Primož Roglič, jadralec Vasilij Žbogar, kajakaš Peter Kauzer, kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić, atletinja Martina Ratej, rokometna reprezentanca ...

Osemindvajsete poletne olimpijske igre bo gostil Rio de Janeiro, ki šteje 6,5 milijona prebivalcev, s širšo okolico kar 12 milijonov. Za varnost na igrah, na katerih bo sodelovalo 10.500 športnikov iz 206 držav, bo skrbelo 85.000 ljudi, kar je dvakrat več kot v Londonu 2012. Na voljo bo 306 kompletov medalj, 136 v ženski konkurenci, 161 v moški in devet v mešani, stroški iger pa se gibljejo okoli desetih milijard evrov, kar je štirikrat manj, kot so pred dvema letoma porabili Rusi za zimske igre v Sočiju. Na voljo je 7,5 milijona vstopnic, organizatorji pa pričakujejo, da bo v Rio v času iger prišlo 500.000 obiskovalcev.

Značke: rio, olimpijske-igre

Članki iz rubrike