evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Ana Bucik, Kris Jogan Njena.si

Sanjska poroka slovenske alpske smučarke

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

STA
STA
0 09.09.2016 19:29:58

Slovenski šahisti v Bakuju znova zmagali, Slovenke izgubile

www.alesfevzer.com
Slovenski šahisti so v sedmem krogu 42. šahovske olimpijade, ki poteka v Bakuju v Azerbajdžanu, premagali Španijo z 2,5:1,5. Ob treh remijih je Sloveniji zmago zagotovil Jure Škoberne, ki je s črnimi figurami ugnal Renierja Vazqueza Igarzo. Slovenske šahistke so z 1,5:2,5 izgubile s Kanado.

Aleksander Beljavski, Luka Lenič in Jure Borišek so s španskimi tekmeci podpisali remije, na četrti deski pa je srečanje odločil Škoberne. Slovenci so tako prišli do pete zmage, imajo pa še po en poraz in neodločen izid. Z enajstimi točkami so na 11. mestu, vodijo pa šahisti ZDA (13), na drugem in tretjem mestu so s po 12 točkami Rusi in Gruzijci.

Slovenke imajo po tri zmage in poraze ter en neodločen izid ter so nazadovale na 58. mesto. Vodijo branilke naslova iz Rusije, ki so igrale le 2:2 s Poljsko, pred Kitajsko in Azerbajdžanom, po 12 točk pa imata na naslednjih mestih tudi ZDA in Nizozemska.

V dvoboju s favorizirano Španijo so slovenski reprezentanti ponovno igrali odlično. Beljavski in Lenič sta na prvih dveh šahovnicah zanesljivo remizirala. Borišek je z belimi figurami dosegel boljšo pozicijo. Žal v dobljenem položaju ni opazil zmagovite kombinacije in se je zadovoljil z remijem. Škoberne je s črnimi figurami zlahka izenačil, kasneje pa prevzel pobudo in učinkovito zaključil partijo.

Slovenke so igrala slabše in doživela poraz s povprečnimi Kanadčankami. Jana Krivec je izkoristila prednost začetne poteze in v dvoboju z Alexandro Botez dosegla edino zmago Slovenk v dvoboju s Špankami. Krivčeva je sicer otvoritev odigrala nekoliko nezbrano in padla pod napad tekmice, s pomočjo slednje pa je v nadaljevanju obrnila pozicijo sebi v prid in zmagala.

Špela Kolarič je s črnimi figurami remizirala. Na prvi deski je Yuanling Yuan, ki je vodila bele figure, ugnala Lauro Unuk, ki je v teoretski varianti dosegla ravnotežno pozicijo. V nadaljevanju je izbrala napačno potezo, po kateri je nasprotnica oslabila njenega kralja in partija je bila izgubljena.


Caterina Leonardi je z belimi figurami na četrti šahovnici izgubila z Maili-Jade Ouellet. Slovenka je v enaki poziciji izbrala napačen načrt, ki je nasprotnici omogočil, da je prišla do odločilnega napada in zmage.

* Izidi, 7. krog:
* moški:
Slovenija - Španija 2,5:1,5
(Aleksander Beljavski - Francisco Vallejo Pons remi, Luka Lenič - Ivan Salgado Lopez remi, Jure Borišek - David Anton Guijarro remi, Jure Škoberne - Renier Vazquez Igarza 1:0)

* ženske:
Kanada - Slovenija 2,5:1,5
(Yuanling Yuan - Laura Unuk 1:0, Alexandra Botez - Jana Krivec 0:1, Lali Agbabishvili - Špela Kolarič remi, Maili-Jade Ouellet - Caterina Leonardi 1:0).

Članki iz rubrike