pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

STA
STA
0 20.09.2016 11:01:41

Pleše dobro pripravljen na svoje tretje SP v ironamnu

V zadnjih letih najboljšega slovenskega triatlonca Davida Plešeta 8. oktobra čaka njegov tretji nastop na svetovnem prvenstvu v ironmanu. Velenjčan si na Havajih želi izboljšati 27. mesto iz leta 2013, ko je tam debitiral, a se hkrati zaveda, da je lahko še precej višje, če se mu na dan tekme vse 'poklopi'.

Pleše, ki tekmuje za ekipo Bahrain Endurance 13, tako kot novoustanovljeno kolesarsko ekipo Bahrain Merida jo finančno poganja bahrajnski princ Nasser bin Hamad Al Khalifa, je leta 2013 na svojem prvem SP osvojil 27. mesto, leto kasneje pa je odstopil. Lani se na Havaje ni uvrstil, je pa zato oktobra v Barceloni prišel do prve slovenske zmage na ironmanih.

Letos se je uvrstil med elitnih 50 profesionalcev, ki so si "prigarali" nastop na SP. Na Havaje potuje 29. septembra, temu nastopu je vse podredil zadnja dva meseca. "V Sloveniji imam super pogoje za treninge. Plavam v odprtem bazenu. Zdrav sem, nimam poškodb, lepo sem napredoval iz tedna v teden. Vreme mi je res šlo na roko," je uvodoma razložil Pleše, ki meni, da je še bolje pripravljen, kot je bil leta 2013 ali 2014, vendar opozarja: "Stvari se ti morajo na dan tekme 'poklopiti'. Lahko si super pripravljen, pa ti hrana ali hidracija odneseta rezultat. Vse skupaj je treba uskladiti."


"Najprej si želim izboljšati uvrstitev. Vem, da sodim višje kot sem bil takrat na koncu. Treba je imeti realne cilje. Na tekmi bom pa videl. Lahko, da bo veliko favoritov imelo težave in bom jaz to izkoristil. Odvisno je od razpleta dneva. Upam, da se mi vse 'poklopi' od starta do cilja. S plavanja bom prišel kakšno minuto kasneje kot nekateri tekmeci. To ni noben problem, ker je potem še 180 km kolesa in 42 km teka. Na kolesu bi rad imel dobre noge, da se lahko poigravam s tempom, da lahko grem s tistimi, ki bodo prihajali iz ozadja, da bom užival, pokazal, kaj sem natreniral. Tek pa je moja zelo dobra disciplina. Veselim se nastopa," napoveduje Velenjčan, ki z izjemo zime živi Ljubljani, takrat pa večino časa preživi v Bahrajnu.

Pleše trenutno vadi po programu Uroša Velepca, nekdanjega glavnega trenerja slovenske biatlonske reprezentance, sicer pa dvakratnega zmagovalca ironmana na Havajih. "Vesel sem, da mi za SP spet pomaga. Prej sem bil nekaj časa sam, naredil sem, kar sem moral za Havaje. On ima druge obveznosti z ukrajinsko žensko biatlonsko reprezentanco. V veliko pomoč mi je, da mi sestavlja program. Povsem mu zaupam," o tem pravi eden redkih Slovencev, ki so športniki Red Bulla.

V pripravah na Havaje je treniral tudi z najboljšo slovensko triatlonko Matejo Šimic, ki se je pripravljala na svoj olimpijski nastop, na cesti se je našel tudi z odličnim slovenskim cestnim kolesarjem Luko Mezgecem. Veseli ga, da ima tu in tam družbo, čeprav ga nič ne moti, ko trenira povsem sam. Na Havajih ga bo spremljala žena, za kakšen nasvet se bo obrnil na osebje svoje ekipe, dobro leto in pol staro hčerko pa bo za zdaj pustil še doma. "Kdaj drugič jo vzamem zraven, za zdaj je še premajhna," je zaključil 33-letnik.

Značke: ironman, havaji, pleše

Članki iz rubrike