sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

STA
STA
0 29.11.2016 16:50:25

Jakob Marušič postal član spustaškega komiteja ICF

vszi
Pretekli konec tedna je Baku gostil XXXVI. kongres Mednarodne kajakaške zveze (ICF).

V Azerbajdžanu so delegati nacionalnih kajakaških zvez volili predsednika in podpredsednike ICF, pa tudi predsednike devetih komitejev. Svojega predstavnika v komiteju za spust na divjih vodah je dobila tudi Slovenija, kjer bo v prihodnje sodeloval Jakob Marušič.

Mednarodno kajakaško zvezo (ICF) bo v naslednjem štiriletnem obdobju znova vodil Jose Perurena Lopez. 71-letni Španec, ki je na čelu mednarodne zveze od leta 2008, protikandidata ni imel. Je pa prišlo do manjših sprememb v vrstah podpredsednikov ICF. Na položaj je bil znova izvoljen Francoz Tony Estanguet, sicer tudi član mednarodnega olimpijskega komiteja, trikratni olimpijski prvak v slalomu na divjih vodah in sopredsednik odbora za olimpijsko kandidaturo OI v Parizu 2024. Novi podpredsednik ICF je postal Thomas Konietzko, predsednik nemške kajakaške zveze, tretja podpredsednica pa je Argentinka Cecilia Farias.

Na čelu komiteja za spust na divjih vodah so delegati potrdili Hrvata Tomislava Crnkovića, ki je na tem položaju nasledil Nemca Jensa Perlwitza. Svetovni prvak v spustu na divjih vodah iz leta 1991 v Bovcu je za svojega sodelavca v komiteju izbral Jakoba Marušiča s Kajakaške zveze Slovenije, poleg njiju pa bodo za prihodnost spusta skrbeli še Nemka Manuela Gawehn, Britanec Peter Schofield in Francoz Mathias Gerard, kot zunanji svetovalec, ki sicer ni član komiteja, pa bo sodeloval še Bošnjak Nikola Stanković.

"To je velika čast, saj že dolgo Slovenec ni zasedal takšne funkcije. Še bolj kot čast, pa to pomeni delo, saj bo treba spust dvigniti na višji nivo. Upam, da smo v zadnjih letih začrtali pot, ki bi morala spust približati ostalim disciplinam. Tu mislim predvsem slalomu in sprintu. Spust mora postati vezni člen tekmovalcev, kot je v zadnjih letih uspelo maratonu in slalomskemu krosu. To bi moral sedaj prevzeti spust. Vidimo kar nekaj nalog in upam, da je ekipa, kjer sicer poznam le tri člane, odprta. Dela je veliko, naš cilj v naslednjih štirih letih pa je ta, da približamo spust olimpijskim disciplinam, tako po popularnosti kot razširjenosti. Spust ima namreč nekaj prednosti pred ostalimi, gre za enostavno in atraktivno disciplino, zato je idealen za širjenje kajakaštva po svetu," je povedal Marušič.

Komite za slalom na divjih vodah bo tudi v prihodnje vodil Francoz Jean-Michel Prono, ki si je za sodelavce izbral že preizkušene člane slalomskega komiteja - Avstralko Sue Natoli, Čehinjo Aleno Maškovo, Američana Erica Lokkena ter Japonca Šujo Jamanako. Kot svetovalca bosta s komitejem sodelovala Britanec Colin Woodgate in Španka Begona Rodriguez Costales.
Tudi v komiteju za sprint na mirnih vodah ni prišlo do sprememb v vodstvu. Predsednik komiteja ostaja Kanadčan Frank Garner, člani komiteja pa so Nemec Jens Kahl, Novozelandka Alison Harris, Američan Charles Lukman in Japonec Tošihiko Furuja, kot svetovalec pa bo deloval Slovak Miroslav Haviar.

Poleg izbiranja vodstva mednarodne kajakaške zveze in članov komitejev različnih kajakaških disciplin so delegati v Bakuju razpravljali tudi o prihodnosti športa in sprejeli nekaj novosti. V sprintu na mirnih vodah so dokončno med olimpijske discipline uvrstili ženski kanu (C1ž 200m in C2ž 500m), K2m 200m in C1m 200m pa se bosta poslovila z olimpijskega programa.

Naslednji kongres ICF bo leta 2018 potekal v Budimpešti.

Tokio ne bo selil olimpijske kajakaške proge
Guvernerka Tokia Yuriko Koike je danes dejala, da mesto ne bo selilo olimpijske kajakaške proge za igre leta 2020 ven iz mesta, kot so predvidevali nekateri načrti. Mesto bo skušalo prihraniti na drugih področjih, med drugim bo zmanjšalo predvideno tribuno z 20.000 sedežev na 15.000.


Tokio se že nekaj mesecev ukvarja s prilagajanjem proračuna izgradnje objektov za igre, saj so se ti preveč razbohotili. Ti stroški naj bi bili kar trikrat večji od tistih za London 2012 in štirikrat višji od sprva predvidenih. Zadnje varčevanje je sicer prizaneslo kajakaški progi, saj ne predvideva več, da bi se ta preselila v 400 kilometrov oddaljeni Miyagi, ki jo je leta 2011 močno prizadel cunami.

Koike je tako dejala, da bo mesto zgradilo novo progo, a da bo tribuna za gledalce zaradi nižanja stroškov zmanjšana za 5000 sedežev. Prav tako bodo v mestu v prihodnjih dneh razpravljali, ali bi za potrebe iger gradili novo odbojkarsko dvorano, ali pa raje obnovili obstoječo v Yokohami, južnem predelu mesta.

Poleg tega zdajšnji načrt po novem omenja tudi, da v mestu ostaja veslaška proga, s tem tudi za kajak in kanu na mirnih vodah, ter plavalna tekmovanja. Tudi za te se je namreč v preteklosti govorilo, da bi jih lahko selili izven Tokia na obstoječa, a precej oddaljena prizorišča.

Proračun iger je ocenjen na približno 20 milijard ameriških dolarjev in že znižan z rekordnih 30 milijard, a se v organizacijskem odboru zdaj s številnimi ukrepi močno zavzemajo, da bi z varčevalnimi ukrepi to številko še znižali.

Značke: kajak, kanu

Članki iz rubrike