testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Stane Kadunc
Stane Kadunc
0 10.02.2017 20:25:18

Kegljači po nova odličja

Aleš Blaž in Brigita Strelec sta optimista, Anja Forštnarič bo stiskala pesti in navijala za svojo mamo in trenerko ter za simpatijo, Srba Roberta Ernješija.
psno
Potem ko so na svetovnem posamičnem pokalu v nemškem Straubingu prve svoje dvoboje odigrali mlajši člani in članice, bo drugi dan namenjen tekmovanju v članski konkurenci.

Tudi tu imamo v vsaki konkurenci po dva svoja predstavnika. Tiha želja je, da bi vsaj ponovili zadnji pokal, ki je bil ravno tako v Nemčiji v Hirschauu. Tam je do tretjega mesta prišla Anja Kozmus. Trener ženske reprezentance Lado Gobec je v Nemčijo pripeljal le Evo Sajko, ki sicer letos igra v Avstriji. Druga naša igralka pa je Brigita Strelec, ki je tu tudi v vlogi trenerke mladih. Po besedah našega trenerja Gobca je simpatična Mariborčanka Eva v dobri formi, za Brigito pa to sploh ni sporno, kar potrjujejo njeni rezultati skozi vso sezono.

Pred nastopi je Lado Gobec dejal: "Obe lahko odigrata odlično, toda marsikaj bo odvisno tudi od žreba. Iskreno si želim, da bi se vsaj ena prebila do polfinala. Kot me že poznate, sem vedno velik optimist. Glede na vsa leta nazaj moram reči, da me dekleta praktično še niso pustila na cedilu."

Na strani moških pa bo tokrat v vlogi trenerja in sekundanta Ljubljančan Robi Blaha. Njegov debi je bil lani na svetovnem prvenstvu v Novigradu na Hrvaškem, zdaj bo prvič debitiral tudi na pokalu. S seboj je Blaha pripeljal Kranjčana Aleša Blaža in Pivčana Mateja Lepeja. Njuni rezultati v ligi so odlični, zato se lahko nadejamo, da bi lahko tudi tu odigrala na visokem nivoju.

Trener Blaha je dan pred začetkom tekmovanja dejal: "Res je, da je marsikaj odvisno tudi od žreba, toda sam mislim, da je veliko tudi v glavah. Seveda to dopovedujem vsem fantom, ki so v reprezentanci. Niti slučajno se ne smejo obremenjevati z nasprotnikom, ampak samo s svojo igro. Ko je ta na višku, potem tudi rezultat ne more izostati. Bomo videli in pustimo se presenetiti, sem pa vsekakor optimist."

Na dosedanjih 21. posamičnih svetovnih pokalih (dejansko 20., ker je bil drugi leta 1990 v Eppelheimu v Nemčiji v zadnjem trenutku odpovedan) je bila Slovenija zelo uspešna. Več odličij so osvojile ženske, a so bili moški večkrat na najvišji stopnici. Med ženskami imamo tri zmage. Prva se je med zmagovalke vpisala Tončka Škafar, kmalu potem se je poročila in se prepisala na Urbanc. Prva je je bila na prvem pokalu, ki je bil leta 1989 v Steyerju v Avstriji. Takrat je njen življenjski sopotnik Boris Urbanc osvojil tretje mesto. Do naslednje zmage smo čakali 20 let, ko je bila Barbara Fidel najboljša na Reki. Pred štirimi leti v Zalaegerszegu na Madžarskem pa je slavila Eva Sajko, ki bo nastopila tudi tokrat. Največ odličij pa je osvojila legendarna Marika Kardinar, ki je tudi največja osmoljenka teh pokalov, saj je bila kar štirikrat druga in še enkrat tretja, en bron pa je osvojila že omenjena "Ančka" Kozmus. Bronasto odličje si je priigrala tudi Biserka Petak, leta 1992 v Tomaszowu na Poljskem ji je to uspelo v kombinaciji. Mimogrede dodajmo, da so na treh pokalih podeljevali odličja tudi v kombinaciji v seštevku dveh nastopov, katere so opravili takrat še v stari disciplini 100 metov, oziroma moški na 200 metov mešano.

V moški konkurenci pa sta po dvakrat slavila Uroš Stoklas (1997, 2003), in Franc Kirbiš (1992 in 2001). Do ene zmage pa je prišel tudi Albin Juvančič leta 1995 v Blanskem na Češkem. Juvančič je tokrat prisoten kot trener mlajših članov. Kirbiš pa je leta 1992 osvojil še srebro v kombinaciji.

Kdo ve, morda se bo ta spisek nosilcev odličij iz Slovenije še podaljšal. Imamo štiri železa v ognju in videli bomo, kaj sta na zadnjih treningih skuhala trenerja Gobec in Blaha.

Galerija

Članki iz rubrike