Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 07.03.2017 16:48:02

Močno načet ugled športa na Otoku

Na uspeh britanske olimpijske reprezentance v Rio de Janieru, ki je v Braziliji osvojila 27 zlatih medalj in na končni lestvici zaostala le za ZDA, pada senca dvoma, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Največja zvezdnika v posamičnem športu sir Bradley Wiggins in sir Mo Farah sta osrednja lika debate o uporabi nedovoljenih poživil.

Bradley Wiggins je bil prvi britanski kolesar, ki je osvojil sloviti Tour de France in kraljica ga je leta 2012 odlikovala z nazivom viteza. Zdaj je petkratni olimpijski prvak Wiggins skupaj z managerjem svoje ekipe Sky Davom Brailsfordom deležen hudih očitkov s strani britanske antidopinške agencije UKAD.

Enako velja za štirikratnega olimpijskega prvaka Faraha, ki je bil ob zmagah v teku na 5000 in 10.000 metrov eden osrednjih likov olimpijskih iger v Londonu 2012, kjer je slavil z bučno podporo celotnega stadiona, na katerem je njegove nastope pospremilo po 80.000 ljudi. Trenutno navijači meljejo o čistosti športnika. Kot poroča časnik Sunday Times, njegovega trenerja Alberta Salazarja preiskuje ameriška protidopinška agencija USADA.


Salazar naj bi pri pripravi atletov zlorabil zdravila, za katere so sicer potrebni recepti, uporabljal pa naj bi tudi prepovedane infuzije. Vse to je zabeleženo v začasnem poročilu USADA, ki je zahtevala ponovni pregled dopinških vzorcev Faraha. Ta še naprej poudarja: "Sem čist. Nikoli nisem kršil pravil v zvezi s prepovedanimi snovmi in metodami."

Ekipi Sky, ki je v javnosti vedno poudarjala čist šport in ničelno toleranco do kršiteljev, UKAD očita nekooperativnost. "Od prvega trenutka naprej smo čutili obrambno držo v zvezi z našimi prizadevanji," je časniku Independent povedala vodja UKAD Nicole Sapstead. O zahtevi po odstopu managerja Brailsforda naj bi razpravljali celo že kolesarji, saj se je slednji v svojih izjavah zapletel v protislovja. Predstavnik spodnjega doma britanskega parlamenta Damian Collins je po poročanju spletne strani cyclingnews.com dejal, da sta britansko kolesarstvo in ekipa Sky v strašni situaciji v zvezi s svojo verodostojnostjo, ni pa imenoval morebitnih dopinških kršiteljev.

Že lani je izbruhnila afera v zvezi s španskim ginekologom Markom Bonarjem, ki pa se je hitro polegla, in seznam 150 športnikov, s katerimi je sodeloval, je vsaj zaenkrat brez posledic ostal zakodiran.

Članki iz rubrike