Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 10.03.2017 15:38:06

Živa Dvoršak po šestih letih brez finala z zračno puško

Slovenska strelka Živa Dvoršak je na evropskem prvenstvu v Mariboru osvojila 19. mesto z zračno puško, potem ko je zadela 414,5 kroga.

Ljubljančanka je prvič po šestih letih ostala brez finalnega nastopa v tej olimpijski strelski disciplini. V danskem Odenseju 2013 je osvojila bronasto kolajno, v finskem Vierumäkiju 2012 je bila sedma, v ruski Moskvi 2014 in lani v madžarskem Györu pa osma. V nizozemskem Arnhemu 2015 ni nastopila.

Na današnji tekmi sta nastopili še dve slovenski strelki, Sonja Benčina je s 413,1 kroga zasedla 34., Urška Kuharič pa s 412,6 kroga 39. mesto. Slovenske strelke so na ekipni tekmi zasedle deseto mesto, potem ko so zadele 1240,2 kroga. Slavile so Rusinje (1251,5) pred Hrvaticami (1245,3) in Čehinjami (1244,2).

Dvoršakovo je pokopal zelo slab uvod v preizkušnjo. V prvem strelu je zadela zgolj 9,2, v tretjem pa 9,5 kroga, tako da je potrebovala veliko energije in volje za nadaljevanje tekme, ki jo je na koncu vendarle izpeljala in se zavihtela med najboljšo dvajseterico.

"Ne glede na treninge, priprave, izkušnje in vero v lastne sposobnosti včasih telo odreagira čisto po svoje, kar se mi je zgodilo na današnji tekmi. Tokrat je bilo na začetku enostavno prisotno preveč treme, glava je sicer delovala, telo pa ne. Današnja tekma se mi ni izšla po željah, uvodni trije streli so bili odločilni in se jih v nadaljevanju enostavno več ni dalo nadomestiti," je po tekmi dejala Dvoršakova, ki je podobno izkušnjo doživela že pred leti v Münchnu, ko je za prvi strel potrebovala kar osem minut.

Novinka v slovenski reprezentanci Sonja Benčina je spodbudno začela današnjo preizkušnjo v centru Draš, na koncu pa se uvrstila v zlato sredino. "Na začetku sem se počutila zelo dobro, tukajšnje strelišče je optimalno pripravljeno. Po dobrem uvodu sem imela nekaj tehničnih težav, zaradi tega mi je malce padla tudi zbranost, kombinacija vsega skupaj pa nato prinese tudi slabši izid," je dejala Sonja Benčina, medtem ko je Urška Kuharič dodala: "Pričakovanja so bila visoka, z izidom pa nisem zadovoljna. Z veseljem bi šla ponovno na strelsko črto in skušala odpraviti svoje napake. V zadnjem tednu sem se na treningih precej borila in iskala prave občutke. Danes se mi ni izšlo, a gremo naprej."



Na današnji tekmi z zračno pištolo je tudi Kevin Venta pregorel v preveliki želji in s 572 krogi zasedel 38. mesto. Sašo Stojak je s 562 krogi osvojil 62., Blaž Kunšek pa s 560 krogi 66. mesto. Slovenija je ekipno tekmo s 1694 krogi končala na 13. mestu. Zmagala je Rusija s 1734, druga je bila Ukrajina s 1728, tretja pa Srbija s 1727 krogi.

Najboljši slovenski strelec v zadnjih letih s pištolo je v štajersko prestolnico prišel s sijajno popotnico, saj je na nedavni tekmi svetovnega pokala v indijskem New Delhiju osvojila 12. mesto, na domači veliki tekmi pa ga je povsem zdelala trema.

"V Maribor sem prišel dobro pripravljen, a domača tekma je naredila svoje. Vseskozi sem čutil nervozo in tremo, težko sem nadzoroval svoja čustva in misli," je takoj po tekmi dejal Venta in dodal: "Zame so domače tekme vselej težke, lažje mi je nastopati v tujini. Tekma se mi je ponesrečila, v tej izostreni konkurenci pa mi je enostavno zmanjkalo nekaj krogov. Ob tem sem imel ogromno močnih devetk, tudi to mi je 'odneslo' boljši rezultat."

Pod pričakovanji sta nastopila tudi Stojak in Kunšek. "Zame je bilo kar napeto, predvsem to velja za začetek tekme, ko sem na svojih ramenih začutil močan pritisk nastopa pred domačimi gledalci, ob tem pa sem tudi sam preveč 'kompliciral' na strelski črti. V drugi polovici tekme sem se sprostil in prikazal veliko boljšo predstavo. Vidim in čutim, da imam še veliko rezerve in lahko napredujem. V Mariboru se mi ni izšlo, a tekmo bom vzel kot močno spodbudo za naprej," je po današnji tekmi dejal Stojak, medtem ko je Kunšek dodal: "Na mariborsko tekmo sem se po psihološki plati dobro pripravil, a že med celotno letošnjo sezoni mi zadeve enostavno ne stečejo. Današnja tekma je bila enostavno preslikava mojih letošnjih nastopov."

V soboto bodo na veliko sceno stopili še Katja Vodeb, Majda Raušl in Denis Bola Ujčič, ki bodo nastopile z zračno pištolo, na moški z zračno puško pa bodo slovenske barve zastopali Željko Moičević, Robert Markoja in Benjamin Jodl. V sobotnih poznih popoldanskih urah bosta na sporedu še tekmi mešanih ekip, ki so tudi v koledarju prihodnjih olimpijskih iger v Tokiu 2020.

Značke: strelstvo, ep, slovenija

Članki iz rubrike