1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

STA
STA
0 20.05.2017 06:55:44

Radenci danes v znaku maratonskih tekov

Maraton v Radencih, ki ga bodo danes pripravili že 37. po vrsti, tek na 21 km pa bo štel tudi za državno prvenstvo, bo postregel z novostmi. Po lanski prenovi daljših prog, ki so maraton ponovno ponesle preko slovenske meje, teče pa se le en krog, so letos osvežili progi na pet in deset km, organizatorji pa pričakujejo rekordno udeležbo.

Na maraton so se prijavili tekači iz 24 različnih držav, razplet na vrhu pa bodo krojili kenijski tekači. V ženski konkurenci se bosta za zmago na najdaljši preizkušnji potegovali Gladys Jepkurui Biwott, ki je v Radencih že zmagala, in njena rojakinja Hellen Jepkosgei Kimutai, nastopila pa bo tudi hrvaška olimpijka Marija Vrajić Torišić. Med moškimi sta favorita Joel Maina Mwangi in Moses Kipruto Kibire.

Lani sta na 42 km zmagala Kenijec Samson Mungai Kagia (2:26:27) in njegova rojakinja Hellen Jepkosgei Kimutai (2:47:59); slovenska naslova sta osvojila skupno tretja Janez Mulej (2:34:57) in slovenska rekorderka Helena Javornik (3:01:32). Slednja je tekla svoj petdeseti maraton in je osvojila 40. državni naslov, nastopila pa bo tudi letos, ko bo tekla tudi Sonja Roman, ki je bila doslej neuspešna pri lovu na maratonsko normo za svetovno prvenstvo avgusta v Londonu.


Med atleti se bosta za slovenski naslov potegovala Domen Hafner in Robert Kotnik, favorita na polmaratonski preizkušnji pa sta tudi Kenijca, Stellah Jepngetich Barsosio med polmaratonkami in Hillary Kiptum Maiyo Kimaiyo med polmaratonci.

Udeležbo na tekmovalnem delu je letos potrdilo pet nordijskih reprezentantov. Za najboljši čas med skakalci se bosta potegovala Anže Lanišek in Cene Prevc, Katja Višnar, Anamarija Lampič in Alenka Čebašek pa so nordijske tekačice, ki bodo smuči v Radencih zamenjale za tekaške čevlje.

Medalje bodo najboljšim podeljevali Domen Prevc, Robert Kranjec, Anže Semenič, Maja Vtič, Špela Rogelj in Vesna Fabjan. Ob 135-letnici delovanja zdravilišča bo na uvodni petkovi otvoritvi maratona tekače spodbudila najboljša slovenska smučarska tekačica doslej Petra Majdič, ob sobotnem zaključku pa bo udeležence in goste zabavala legendarna skupina Psihomodo pop.

Značke: maraton, atletika

Članki iz rubrike