Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 20.06.2017 11:00:19

Brez Garnbretove v Indiji

alesfevzer.com
Karavana svetovnega pokala športnih plezalcev se bo ob koncu tedna ustavila v Indiji. Navi Mumbai bo po lanski premieri še drugič gostil športne plezalce, ki se bodo merili v balvanih. Na podcelini ne bo nastopila najboljša slovenska tekmovalka na umetnih stenah Janja Garnbret, ki ima drugačne načrte.

Osemnajstletna Korošica bo indijsko postajo svetovnega pokala načrtno izpustila, saj se pripravlja na prvi vrhunec sezone, evropsko člansko prvenstvo v težavnostnem plezanju v italijanskem Campitellu di Fassu, na katerem bo tekmovalka iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu kot aktualna svetovna prvakinja v disciplini in skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti prva favoritinja za zmago in naslov najboljše na stari celini.

Na evropskem prvenstvu pred dvema letoma v francoskem Chamonixu sta bili Slovenki najboljši. Mina Markovič je zmagala, druga je bila Garnbretova. Markovičeva, ki se je po velikih dosežkih spogledovala s koncem kariere, še ni rekla zadnje besede in bo del slovenske odprave v Italiji, kjer bo v vlogi branilke naslova evropske šampionke. Markovičeva, ki je lansko sezono v težavnosti končala na petem mestu skupno, na svetovnem prvenstvu v Parizu pa je osvojila bron, je izpustila uvodni balvanski del sezone, evropsko prvenstvo pa bo njen prvi pravi tekmovalni test forme po lanskem finalu v Kranju.

Na EP se podaja tudi Domen Škofic, skupni zmagovalec svetovnega pokala v težavnosti 2016, ki še lovi šampionsko formo, ki ga je krasila v minuli sezoni. Za cilj si je zadal nastop v finalu. Škofic je bil pred dvema letoma v Chamonixu najboljši slovenski predstavnik v moški konkurenci na devetem mestu.

Slovenski plezalci so se pod vodstvom selektorja Gorazda Hrena pripravljali v Italiji, dva dneva so plezali na steni, na kateri bo prvenstvo. Priprav so se ob plezalskem paru Garnbret-Škofic udeležili tudi Martin Bergant, Milan Preskar, Izidor Zupan, Mia Krampl, Vita Lukan, Markovičeva ter Jernej Kruder, ki se poteguje za kombinacijo in bo iz Indije skorajda brez premora šel na evropsko prvenstvo.


Prvenstvo stare celine se bo začelo s kvalifikacijami 30. junija, 1. julija pa bosta na sporedu polfinale in finale. Na prvenstvu v Dolomitih bodo podelili tudi naslova prvaka in prvakinje stare celine v hitrostnem plezanju, v katerem pa Slovenci ne sodijo med favorite.

Zaradi EP v težavnosti bosta Garnbretova in Škofic izpustila letošnjo šesto tekmo svetovnega pokala v balvanih v Navi Mumbaiju. Garnbretova je z dvema zmagama in drugim mestom po petih preizkušnjah na odličnem drugem mestu v skupnem seštevku, pred njo je le Shauna Coxsey, ki lahko že v Indiji potrdi naslov skupne zmagovalke. Britanka je doslej zbrala tri zmage. Garnbretovi se kljub izostanku nasmiha drugo mesto skupno.

V najboljši deseterici sta še dva Slovenca. Katja Kadič, ki je s petim mesto v Vailu vpisala svoj najboljši izid v svetovnem pokalu, je osma skupno, Kruder, ki je bil letos enkrat na stopničkah s tretjim mestom, pa je sedmi v skupnem seštevku balvanskih plezalcev. V moški konkurenci je na vrhu Japonec Keito Watabe.

V Indiji bosta nastopila tako Kadičeva kot Kruder, v slovenskem kadru so tudi Julija Kruder, Gregor Vezonik in Anže Peharc.

Tekmovanje v Indiji se bo začelo v soboto s kvalifikacijami, odločilna kroga s polfinalom in finalom bosta v nedeljo. Balvanska sezona se bo sklenila avgusta s finalno preizkušnjo svetovnega pokala, ki bo štela tudi za evropsko prvenstvo v disciplini.

Članki iz rubrike